Eten je kinderen te weinig groenten? Dit kun je doen!

Mijn deelname aan het Actify Your Family programma zet me deze week meteen al goed aan het denken. Het thema van de eerste week van het 4 weken durende (gratis) programma is “meer groenten” en dat is wat mij betreft meteen een grijs gebied hier in huis! Mijn kinderen zijn geen slechte eters, maar toch twijfel ik geregeld of ze wel echt voldoende groenten binnenkrijgen. Zoals de meeste Nederlandse kinderen eten ook mijn kinderen de meeste groenten voornamelijk in de avond, tijdens het avondeten. Of eigenlijk meer aan het einde van de middag in ons geval, vóór het avondeten. Zo tegen 17.00u gaan ze vragen om een schaaltje met “komkommertjes en paprikaatjes”.

Een schaaltje met groenten

Een (fijne) gewoonte die er een aantal jaren geleden al in is geslopen: een half uurtje op de iPad met een bakje rauwkost ernaast. Eigenlijk een prima manier om elke dag groenten bij ze naar binnen te krijgen, alhoewel ik eigenlijk wel tegen de combinatie televisie+eten en dus ook de combinatie iPad+ eten ben. Waarom? Omdat ik bang ben dat het gewenning wordt, om iets te eten terwijl je een film aan het kijken bent. Maar goed, dat even terzijde! Ik ben blij dat elke dag dat bakje leeg gaat. En het geeft me als het ware “ruimte” tijdens de avondmaaltijd: als ze de groenten die we dan eten niet lekker vinden hebben ze in ieder geval al het goede van groenten al binnen.

Van groenten een gewoonte maken

Goed, die groenten hebben ze dus binnen! Maar dan zijn we er nog niet helemaal. Volgens het Voedingscentrum hebben kinderen van 4 tot 8 jaar elke dag 100 tot 150 gram groenten nodig en kinderen tussen de 9 en 13 jaar tussen de 150 en 200 gram. Waarom geef ik niet iets meer groenten mee naar school? Waarom zet ik tijdens de lunch, wanneer ze thuis eten, ook niet een schaaltje met wat groenten op tafel? Omdat het gewoon niet in mijn systeem zit! Ooit heb ik gelezen dat het 21 dagen duurt om een nieuwe gewoonte aan te leren. Dat zou betekenen dat, wanneer ik vanaf nu 21 dagen lang wat extra groenten bij de boterhammen in de lunchbox doe het over 21 dagen in mijn systeem zit. Hetzelfde geldt voor het schaaltje groenten bij de lunch als ze thuis zijn en waarom eigenlijk niet met ontbijt ook al zo’n schaaltje? Een tomaatje en een komkommerplakje bij je boterham met kaas smaakt zo gek nog niet :-)

Eten je kinderen te weinig groenten? Dit kun je doen! - AllinMam.comSoms zit het niet in je systeem

Zo zie je maar weer dat niet alles altijd zo voor de hand ligt. Soms is iets zó simpel dat het gewoon niet in je gedachten op komt. Zelf eet ik geregeld een salade als lunch, mijn kinderen vinden dat maar raar. “Je eet toch brood tussen de middag!” vinden zij. Ik vind het prima dat ze dat willen, zelf ben ik ook groot geworden met brood. Hoe kon het ook anders met een vader die bakker was en wonend naast de bakkerij :-) Maar vanaf nu krijgen ze bij elke maaltijd wat groenten voorgeschoteld!

Actify Your Family

Heb jij ook wel behoefte aan wat tips en adviezen? Aan conversaties waardoor je misschien ook wel bepaalde ingevingen krijgt? Kom gezellig in de Actify Your Family facebookgroep. Claire van den Heuvel (bekend van de  Easy Peasy kookboeken) geeft hier samen met Actify tot half oktober gratis tips en advies. Ook worden er lekkere, makkelijk te bereiden recepten gedeeld die je weer terug kunt vinden in de MaaltijdMatch app. Veel vliegen in één klap! Zie ik je daar?

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button