Eten & drinken

Een keertje ontbijten met iets anders dan brood

Vorige week was ik 6 dagen op persreis in Griekenland en zag ik ’s morgens weer eens andere dingen langs komen op de ontbijttafel dan alleen maar volkorenbrood met pindakaas en boterhammenworst. Ik genoot ervan, van die afwisselende ontbijtjes! Maar eenmaal thuis viel ik meteen weer terug in het normale ritme. ’s Morgens worden de boterhammen weer gesmeerd voor in de lunchboxen en ook wordt er een boterham gegeten aan de ontbijttafel. Met wat tomaatjes en komkommer erbij, dat wel! Eén van de tips die we in de eerste week van het gratis programma Actify Your Family kregen, meer groenten eten, hebben we al aardig door kunnen voeren.

Meld je hier aan voor de Actify Your Family Facebookgroep

Suiker onder de loep

Was het thema vorige week meer groenten, deze week is het minder suiker. Dat meer groenten eten heeft de man tijdens mijn afwezigheid al goed door weten te voeren door bij elke maaltijd wat groenten voor te zetten. Deze week is hét moment om geraffineerde suikers eens onder de loep te nemen. Hoeveel verborgen suikers krijgen we eigenlijk binnen, ongemerkt? Vooral in “verpakt voedsel” zitten veel geraffineerde suikers; zo kunnen producten die er best gezond uitzien toch best heel veel suiker bevatten. Ontbijtgranen en muesli’s zijn hier een goed voorbeeld van. Een goede reden om zelf aan de slag te gaan met het maken van bijvoorbeeld Granola of havermoutbrood.

Ontbijten met iets anders dan brood

Meerdere keren zijn er hier op de website recepten gedeeld waarmee je brood in de ochtend zou kunnen vervangen. Granola, havermoutbrood, havermoutmuffins… en toch pakken we hier thuis elke keer weer dat brood. Het zal wel komen doordat ik een bakkersdochter ben :-) Doordat ik mee doe aan het programma van Actify Your Family word ik toch weer getriggerd. Actify komt met goede tips om gezonder en afwisselender te eten. Waarom vinden de kinderen mijn zelfgemaakte granola eigenlijk niet lekker? Is het toch niet zoet genoeg, zoals ik hem maak? In de Actify Your Family Facebookgroep zie ik een recept voorbij komen voor Granola met banaan. Die ga ik eens proberen! Misschien dat de banaan ervoor zorgt dat het iets zoeter wordt en dat ze het dan wél lekker vinden.

Zelf granola maken - AllinMam.com

Wat anders is aan deze Granola: hij is gezoet met bananen en Maple siroop ipv honing. Ik doe wel iets meer noten en zaden in de Granola dan in het recept staat, vind ik zelf wel erg lekker. Grappig eigenlijk dat ik wel vaak havermoutbrood en -cake heb gemaakt met banaan maar er nooit over na heb gedacht om ook eens banaan als zoetmiddel te gebruiken in de Granola. Zo zie je maar, alle tips zijn welkom!

Lees ook: Een keer ontbijten met een bananen pannenkoek

Granola als ontbijt en/of lunch

Zelf granola maken - AllinMam.com

Als de kinderen thuis komen uit school vragen ze waarom het zo lekker ruikt in huis. Wanneer ik vraag wat ze precies ruiken krijg ik allerlei gerechten en ingrediënten naar mijn hoofd geslingerd. “Appeltaart?” “Nee, cake!” Wel grappig dat ze toch ruiken dat het iets zoetigs is. Als ik de plaat uit de oven haal willen ze toch wel weer een keer de Granola proberen, al weten ze nog heel goed dat ze de Granola die ik geregeld at niet lekker vinden. “Deze is veel zoeter mam, zit er appel in?” Ik schud mijn hoofd en zie de kinderen naar hun bordjes met granola kijken. Ik had een stukje banaan over wat ik in de diepvries had gelegd, ik haal het er uit en het is nog niet bevroren. Ik laat ze hun ogen dicht doen en doe een stukje banaan in hun mond. “Banaan!!” roept mijn dochter. “Dat zit ook in dat spul mam, nu proef ik het!” Ze eten hun bordje niet helemaal leeg en vragen om een boterham. “Morgen wil ik misschien ook wel weer een beetje mam, maar niet zo’n vol bordje”. Ok, helemaal goed vind ik. Het gaat om de afwisseling :-)

Wil je ook leuke tips over gezonder en afwisselender eten? Meld je dan nu gratis aan voor de Actify Your Family facebookgroep. Naast tips van Actify vind je hier ook tips en recepten van Claire van den Heuvel, bekend van de Easy Peasy kookboeken. Aanstaande maandagavond is zij ook te zien in een live-video in de Facebookgroep.

Het recept van de Granola kun je vinden in de MaaltijdMatch app van Actify.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button