Financieel

Alles over verschillende soorten bankrekeningen

In principe kunnen we onderscheid maken tussen 2 soorten bankrekeningen. Een betaalrekening waarmee je jouw maandelijkse lasten en facturen betaalt én een spaarrekening. Hiermee kun je geld sparen voor een doel of voor de toekomst. Toch zijn er nog meer verschillende soorten bankrekeningen waar je gebruik van kunt maken. Ze zijn afgestemd op specifieke doelgroepen. Zoals zijn er rekeningen die geschikt zijn voor bijvoorbeeld koppels, studenten of kinderen.

Specifieke bankrekeningen en hun voordelen

Als student of samenwonend koppel is het verstandig om te kiezen voor een bijpassende bankrekening. Zoals een gezamenlijke rekening of een studentenrekening. Dat geldt natuurlijk ook voor kinderrekeningen. Je profiteert dan juist van de specifieke voordelen. Op banking review kun je de verschillende financiële producten met elkaar vergelijken.

Studentenrekening

Ben je student en heb je een rekening nodig? Dan is het verstandig om te kiezen voor een studentenrekening. Afhankelijk van de aanbieder profiteer je van extra voordelen. Zeker ten opzichte van een gewone betaalrekening voor volwassenen. In veel gevallen is een studentenrekening gratis. Je betaalt geen maandelijkse of jaarlijkse bijdrage. Daarnaast heb je de mogelijkheid tot het aanvragen van een creditcard en kun je zelfs rood staan als je dit wilt. Een bankrekening voor studenten heeft géén leeftijdslimiet. Zolang je maar kunt aantonen dat je nog steeds studeert. Sommige banken bieden gratis pintransacties aan tot een bepaalt bedrag per maand. Met een studentenrekening heb je soms ook de mogelijkheid tot het creëren van “potjes” voor onvoorziene uitgaven.

Kinderrekening

Als ouder is het verstandig om een aparte bankrekening te openen voor je kind. Met een gratis kinderrekening leer je jouw kind op een speelse maar verantwoorde manier omgaan met geld. Ze hebben namelijk de beschikking over een eigen betaalpas waarvan je zelf de limiet kunt instellen. Dat is vooral handig voor een extraatje of het wekelijkse zakgeld. Natuurlijk heb je als ouder alle inzicht. Met een kinder betaalrekening kun je niet rood staan maar krijgt jouw kind bij sommige financiële aanbieders wel een vastgestelde rente. In veel gevallen kun je een kinderrekening gebruiken vanaf een leeftijd van 0 tot en met 11 jaar.

Lees ook: Waarom sparen voor je kinderen voor later een must is

Jongerenrekening

Als jouw kind te oud is voor een kinderrekening, kun je overstappen op een jongerenrekening. Meestal kunnen kinderen deze bankrekeningen gebruiken vanaf een leeftijd van 12 jaar tot en met 25 jaar. Veel financiële aanbieders bieden deze mogelijkheid gratis aan. Als ouder houd je het toezicht over wat jouw kind uitgeeft. Je kunt namelijk altijd meekijken hoeveel geld er wordt verbruikt. Je kunt een datalimiet instellen en je bepaalt zelf of jouw kind de beschikking heeft over een pinpas. Met een jongerenrekening is rood staan niet mogelijk. Je hoeft je als ouder dus geen zorgen te maken over eventuele schulden. Ook het aanvragen van een creditcard is met een rekening voor jongeren niet mogelijk.

Gezamenlijke bankrekening

Een gezamenlijke rekening wordt ook wel een en/of bankrekening genoemd. De rekening staat op naam van zowel jou als je partner. Deze bankrekeningen kun je gebruiken voor de vaste lasten, het betalen van de wekelijkse boodschappen of het sparen voor een gezamenlijk doel. Zoals een camper, een verre reis of een andere langgekoesterde wens. Je ontvangt beiden een betaalpas met een eigen unieke pincode. Jullie bankzaken zijn te regelen vanuit een applicatie. Zo behouden jullie beiden het overzicht. Daarnaast beschikken jullie allebei over een betaalrekening, maar betaal je maar voor één pakket. Dat is een stuk voordeliger natuurlijk. Je betaalt dus ook maar één bedrag per maand of per jaar.

Kiezen voor een bankrekening die bij je past

Kiezen voor een rekening die betrekking heeft op jouw situatie neemt voordelen met zich mee. Daarnaast ben je zeker van bescherming en veiligheid. Met een rekening voor jongeren of kinderen is het aanvragen van een creditcard of rood staan niet mogelijk. Jouw kind bouwt dus geen onnodige schulden op. Een studentenrekening is vaak gratis, terwijl je met een gezamenlijke en/of rekening samen voordelig kunt sparen voor een specifiek doel.

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button