Financieel

Lagere maandlasten door hoger eigen risico zorgverzekering

Ben je gezond en loop je de deur niet plat in het ziekenhuis? Gebruik je geen medicijnen? Dan is er een mogelijkheid om veel te besparen op de kosten van je zorgverzekering. Hoe? Door te kiezen voor een hoger eigen risico. Hierdoor hebben wij zelf de afgelopen jaren al honderden euro’s bespaard. In het begin was het een beetje spannend, maar inmiddels is het voor ons vaste prik om te kiezen voor lagere maandlasten door hoger eigen risico.

Lagere maandlasten door hoger eigen risico zorgverzekering

In Nederland is iedereen boven de 18 jaar verplicht een basisverzekering af te sluiten voor ziektekosten. Hiervoor betaal je maandelijks een premie. Daarnaast heeft ook iedereen te maken met een verplicht eigen risico van €385,00. Alle zorgkosten die je maakt (huisartsenbezoek en kosten die vanuit je aanvullende verzekering gedekt worden uitgezonderd) en die onder de €385,00 blijven moet je dus zelf betalen. Zijn je kosten hoger? Dan worden deze door je zorgverzekering betaald.

Hoger eigen risico = besparen op je maandpremie

Daarnaast bieden zorgverzekeraars de mogelijkheid vrijwillig je eigen risico te verhogen. Dit kan tot maximaal €500,00, maar verschilt per zorgverzekeraar. Simpel gezegd betekent dit dat je al je zorgkosten tot €885,00 zelf moet betalen (€385,00 + €500,00). Als je kosten maakt tenminste. Want als je geen zorgkosten hebt dan hoef je dit geld ook niet uit te geven. Eigenlijk steek je dit geld zo in je zak! In ruil voor het hogere eigen risico kun je bij de meeste zorgverzekeraars tot wel 50% besparen op je maandlasten.

Lees ook: 6 manieren om geld te besparen

Geld apart zetten voor hoger eigen risico

Een aantal jaren geleden besloten wij te kiezen voor een hoger eigen risico. Mijn man en ik mankeren beiden niets en gebruiken geen medicijnen. Om ons toch een soort van voor te bereiden op eventuele extra kosten besloten we het geld wat we bespaarden op de maandpremie in een “potje” te doen. Voor het geval we aanspraak moesten maken op ons eigen risico. Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en hebben we ons eigen risico niet aan hoeven spreken. Ons “zorgpotje” is inmiddels goed gevuld. Stel dat we nu beiden in 1 jaar tijd aanspraak moeten maken op ons verhoogde eigen risico dan is er geen probleem! Dat zit namelijk in ons potje. Het is voor ons nu dus écht besparen op onze maandlasten, want we betalen al jaren 50% minder premie.

Hoe je kunt beginnen met een hoger eigen risico

Heb je het geld niet “klaar” liggen dan is er een handige manier om te beginnen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een hoger risico voor 1 persoon (als je geen of minimale zorgkosten hebt uiteraard). Het geld wat je daarmee elke maand bespaart op je premie zet je apart. Hoeveel deze besparing is kun je zelf kiezen. Voor een verhoogd vrijwillig eigen risico bij FBTO bestaat de keuze uit het verhogen met €100,00, €200,00, €300,00, €400,00 of €500,00. Je potje met tegoed voor eigen risico groeit hierdoor. Op een gegeven moment is het genoeg voor 2x betalen van het hoogste eigen risico. Dat punt zijn wij al een tijdje voorbij. Wij kozen meteen voor 2x verhoogd eigen risico, daardoor ging het sparen wat sneller. Moeten we er nu iets uit halen dan proberen we het snel weer aan te vullen met het bedrag dat we besparen op onze maandpremie.

Is een verhoogd eigen risico wel verstandig?

Een hoger eigen risico is natuurlijk alleen verstandig wanneer je weet dat je hoge kosten (tot €885,00) kunt betalen, als het nodig is. Mocht je onverhoopt worden opgenomen in het ziekenhuis dan is de €885,00 namelijk snel bereikt. Op zich niet erg wanneer je al jaren geld bespaart, maar niet als je er net aan wilt beginnen. Weet je zeker dat je komend jaar een operatie moet ondergaan? Dan kun je een afweging maken. Vraag na wat de kosten voor de operatie zijn. Kijk wat je precies bespaart op je maandlasten bij de keuze van een hoger eigen risico. In veel gevallen is het nog steeds interessant om te kiezen voor een hoger eigen risico.

Meer uitleg en informatie over het kiezen voor een hoger eigen risico vind je op de website van de Consumentenbond.

*Uitgelichte foto door Photobuay | Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button