Baby/dreumes

Wasbare luiers; voordelen en nadelen op een rijtje

De keuze tussen wegwerpluiers en wasbare luiers voor je baby kan een lastige zijn voor ouders. Het is dan ook een belangrijke keuze, want kinderen zitten natuurlijk meerdere jaren in de luiers. Wasbare luiers hebben een aantal grote voordelen ten opzichte van wegwerpluiers, maar er zijn ook enkele nadelen om rekening mee te houden. Hieronder staan alle voordelen en nadelen op een rijtje, zodat jij als ouder een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Voordelen van wasbare luiers

Veel ouders zweren inmiddels bij wasbare luiers. Benieuwd naar de voordelen die zij benoemen? Hieronder enkele voordelen van wasbare luiers ten opzichte van wegwerpluiers.

Milieuvriendelijk

Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers omdat ze niet bij het afval belanden. Dit vermindert de hoeveelheid afval die wordt gestort en verkleint de CO2-voetafdruk. Natuurlijk helpt het ook in de hoeveelheid afval, bijvoorbeeld wanneer je een wat kleineren kliko hebt.  

Goedkoper op de lange termijn

Hoewel wasbare luiers in eerste instantie duurder lijken dan wegwerpluiers, zijn ze op de lange termijn goedkoper omdat ze herbruikbaar zijn. Totdat een kind zelfstandig naar de toilet gaat, kan er zo’n 3 tot 5 jaar voorbij zijn. Dat zijn een hoop luiers! Op de lange termijn is het dus zeker een investering die het waard zal zijn. 

Zachter voor de huid

Wasbare luiers zijn vaak gemaakt van natuurlijke materialen en bevatten minder chemicaliën dan wegwerpluiers, wat beter is voor de gevoelige huid van baby’s.

Comfortabeler

Wasbare luiers hebben vaak een betere pasvorm dan wegwerpluiers en kunnen worden aangepast aan de grootte van de baby voor maximaal comfort. Zo zijn de wasbare luiers van Billenboetiek bijvoorbeeld gemaakt van extra comfortabel stof dat niet zal kriebelen or irriteren aan de huid van de baby.

Nadelen van wasbare luiers

Natuurlijk kleven er ook nadelen aan wasbare luiers, alhoewel niet elke fan deze nadelen zal beamen. Hieronder een aantal nadelen van het gebruik van wasbare luiers.

Hogere initiële kosten

Wasbare luiers zijn duurder in aanschaf dan wegwerpluiers. Het kan even duren voordat ze deze kosten hebtterugverdiend. Je moet namelijk meerdere van deze luiers hebben, aangezien ze vaak in de was moeten. 

Extra wasbeurten

Wasbare luiers moeten na elk gebruik worden gewassen, wat extra wasbeurten betekent en dus extra water- en energieverbruik. Natuurlijk zijn ze ook nogal vies, wat niet de meest prettige waservaring geeft.

Minder handig onderweg

Wegwerpluiers zijn handiger voor gebruik onderweg, omdat ze gemakkelijk kunnen worden weggegooid na gebruik. Wasbare luiers moeten in een aparte tas worden bewaard en meegenomen voor later wassen, wat een niet al te fris resultaat kan opleveren als dit te lang duurt. Voor op vakantie blijven wegwerpluiers dus misschien de meest praktisch keuze. 

Mogelijke luieruitslag

Als wasbare luiers niet op de juiste manier worden schoongemaakt of gedroogd, kan dit leiden tot luieruitslag. Het is dus belangrijk om ze elke keer goed schoon te maken volgens de richtlijnen. 

Wasbare luiers hebben veel voordelen ten opzichte van wegwerpluiers, zoals hun milieuvriendelijkheid, kostenbesparing en comfort. Het is echter belangrijk om ook de nadelen te overwegen zoals besproken in dit artikel. Weeg je eigen prioriteiten en omstandigheden af om te beslissen of wasbare luiers het waard zijn voor jouw gezin!

Back to top button