Bevalling

11x wat mannen moeten weten over een bevalling

Jeetje wat duren die 9 maanden lang zeg! Ja, ook voor mannen. Het valt niet mee om zo’n lange tijd al die zuchtjes en steuntjes aan te horen. Dus hup hup nu, even die baby eruit: dan hebben we dat gehad! Uhh mannen… weten jullie wel wat je te wachten staat?

Pas op voor de vloedgolf

Jawel, een baby kondigt zichzelf vaak heel rigoreus aan. Niet met krampen in de buik maar met een plons water. Soms druppelsgewijs, als je geluk hebt, maar geregeld ook met emmers tegelijk (zo lijkt het tenminste). Als je geluk hebt is het vruchtwater schoon, zo niet dan… nou ja, dat zie je dan wel weer. Een setje schone kleding meenemen naar het ziekenhuis kan voor jou zeker geen kwaad.

Wat mannen moeten weten over een bevalling - AllinMam.com

Je bent niet de enige naast het bed

Kun je thuis waarschijnlijk in alle rust de kleine spruit verwelkomen, in het ziekenhuis loop je kans een heel arsenaal aan artsen, verpleegkundigen en gynaecologen in opleiding rondom je bed te vinden. En die hebben allemaal een beter zicht op de intieme zone van je vrouw dan jij in maanden tijd gehad hebt.

Wat mannen moeten weten over een bevalling - AllinMam.com

Het gaat er vaak bloederig aan toe

Bloed is goed, moet je maar denken. Zonder bloed geen leven! Maar mét bloed geregeld mannen onderuit op de grond. Ben je hier gevoelig voor dan kun je beter aan het hoofdeinde van het bed blijven staan. Aan het voeteneinde van het bed is het overigens al druk genoeg :-)

Wat mannen moeten weten over een bevalling - AllinMam.com

Alles moet er uit. Maar dan ook echt alles.

Tijdens een bevalling lijkt het lichaam van je vrouw niet alleen bezig te zijn met het naar buiten werken van jouw nageslacht; liefst wordt alles naar buiten gewerkt. Van boven, van onder, van voren en van achteren… Hoe graag vrouwen ook niet willen poepen en kotsen, het gebeurt 8 van de 10 keer wel. Hulde aan de verpleegkundige en de kraamhulp die alles zo schoon mogelijk houden.

Wat mannen moeten weten over een bevalling - AllinMam.com

Voorzichting met aanraken

Wel masseren, niet masseren, wel hand vasthouden, geen hand vasthouden… Mannen worden tijdens een bevalling behoorlijk heen en weer geslingerd. Eerst vragen, zou je dan denken maar vrouwen zijn zó in zichzelf gekeerd dat ze vaak niet eens antwoord kunnen geven. Wat te doen? Geen idee. Geen advies. Succes.

Lees ook: 10x wat je niet wilt horen tijdens je kraambezoek

Kramp in je handen van het masseren? Hou het voor je!

Heeft je vrouw last van rugweeën? Misschien kun je de pijn verlichten door haar rug te masseren. En ja, dat kan best vermoeiend zijn maar begin alsjeblieft niet na 10 minuten te zeuren dat je kramp in je handen hebt.

Wat mannen moeten weten over een bevalling - AllinMam.com

Er is pijn, altijd.

“Ik weet hoe je je voelt”. STOP! “Ik begrijp het” HOU JE MOND! “Kom op, zo erg kan het niet zijn” WHAAAAAA!!! Pijn, pijn is onvermijdelijk tijdens een bevalling, zelfs mét pijnbestrijding. Zeg niet dat je het begrijpt, dat je weet hoe ze zich voelt, dat het vast nog veel erger kan. Gewoon.niet.doen.

Niemand weet hoe lang het gaat duren.

Het kan in een paar uurtjes gepiept zijn maar het kan ook 2 dagen duren. Who knows! Dus ja, jij zult op een gegeven moment ook wel moe zijn. Maar kom op, niet gaan mokken, niet gaan zeuren en vooral niet vragen hoe lang het nog duurt! Er komt een eind aan, hoe dan ook. Alleen weet niemand wanneer precies.

Wat mannen moeten weten over een bevalling - AllinMam.com

Over oergevoel en instinct

Er komt een moment dat het oergevoel naar boven komt, dat je je afvraagt wie er in dat bed ligt. Is dat je vrouw? Wat voor kreten slaat ze uit? Ligt ze nou te grommen? Durf je niet dichterbij te komen omdat ze knijpt en krabt? Hét instinct, jawel! Zo fijn dat het er is. Het zorgt ervoor dat je vrouw net even dat laatste duwtje in haar rug krijgt om de baby eruit te werken.

Lees ook: Wat je nog niet wist over de eerste week na de bevalling

Wat mannen moeten weten over een bevalling - AllinMam.com

Vagina’s zijn elastisch. Héél elastisch!

Wauw, past dat wel? In de meeste gevallen wel ja: vagina’s zijn ontzettend elastisch. Maar sommige hoofdjes zijn ook ontzettend groot. Niet getreurd: de gynaecoloog kan heel goed met naald en draad overweg.

De baby is er, de pijn is niet meteen weg

Gefeliciteerd, je bent vader geworden! Je vrouw springt niet meteen weer in een stringetje maar ligt de komende dagen met enorme kraamverbanden in bed, plat op haar rug. En wanneer ze rechtop gaat zitten komt er vaak een zwemband aan te pas. Sex? Forget it! Bloedingen, hechtingen en een 6 weken durend sex-verbod van de arts zitten in de weg. Is deze periode voorbij? Laten we dan hopen dat het libido van je vrouw niet is afgenomen door borstvoeding en nachtelijke bezoekjes aan het nieuwe gezinslid…

Ondanks alles, geloof me: het is het allemaal waard.

Wat mannen moeten weten over een bevalling - AllinMam.com
Back to top button