Gastblogs

Waarom heb jij eigenlijk wél kinderen?

De wereld zit raar in elkaar. Of zijn het de mensen die raar in elkaar zitten? Kreeg vroeger bijna elke vrouw kinderen, vandaag de dag is het een keuze of je wel of geen mini-you’s op de wereld zet. Alhoewel dat niet natuurlijk ook weer niet zo zwart-wit is. Eigenlijk kun je niet eenvoudigweg kiezen om wél kinderen te krijgen, getuige het aantal mensen met een kinderwens waarbij zwanger worden heel lastig of zelfs onmogelijk blijkt. Wat wel kan: ervoor kiezen géén kinderen te krijgen. Maar dat is weird. Waarom zou je geen kinderen willen?

Nee, ik wil geen kinderen

Er zijn redenen genoeg te bedenken waarom mensen geen kinderen willen. En het gekke is dat er ook veel naar deze redenen wordt gevraagd als mensen aangeven geen kinderwens te hebben. Best gek. Heeft iemand jou ooit gevraagd waarom jij wél kinderen hebt? En waarom je niet 2 maar zelfs 4 kinderen hebt? Of je er ooit aan hebt gedacht om bewust kinderloos te blijven?

Egoïstisch of juist niet?

Bewust kinderloze mensen krijgen nog wel eens naar hun hoofd geslingerd egoïstisch te zijn. Waarom egoïstisch? Is het niet juist egoïstisch om met de kudde mee te lopen en rond je 40e “toch maar” zwanger proberen te worden want anders is het te laat en misschien krijg je wel spijt? Respect voor de mensen die er bewust voor kiezen om zonder kinderen hun leven te leiden. Hun leven lang zullen zij waarschijnlijk vragen en opmerkingen krijgen over hun kinderloze bestaan.

Lukte het niet of was het een bewuste keuze?

Alsof dat uitmaakt. Als je hoort dat het zwanger raken “niet lukte” heb je misschien medelijden met de personen in kwestie en vind je het lastig om elke keer wel weer over jouw kinderen te beginnen.

Dat vinden je ouders niet leuk zeker

Dat weet je nooit. Misschien zijn ze wel heel blij! Kunnen ze lekker hun eigen leven leiden en hoeven ze niet op te passen. Want eerlijk is eerlijk: de schoolpleinen staan vol met opa’s en oma’s tegenwoordig. Lijkt me heerlijk voor die mensen als ze die verantwoordelijkheid niet hoeven dragen. Ook al is het in eerste instantie een eigen keuze om op te gaan passen, het is vaak een sneeuwbaleffect. Bij een tweede kleinkind voelen opa en oma zich misschien wel verplicht om op te passen, dat deden ze immers bij het eerste kleinkind ook. Wat als er 5 kleinkinderen komen? Vaarwel vrije tijd en genieten van je oude dag!

Dan leeft er niets van jou voort

Misschien willen sommige mensen dat ook niet. Kinderloos blijven komt bij veel mensen niet alleen voort uit het “niet willen hebben van kinderen” maar is vaak een bewuste keuze om onze planeet niet teveel te belasten. Hoe erg is dat eigenlijk, als er niets van jou voort leeft? Je weet het immers zelf ook niet meer als je er niet meer bent.

Je doet altijd zo leuk met die kleine van je zus

Klopt! Mensen zonder eigen kinderen zijn vaak dol op andere kinderen. Hoe leuk is het om lekker gek te doen met je nichtje of neefje en na een paar uurtjes de zorg weer lekker over te dragen aan de ouders? Dat iemand leuk is met kinderen wil niet zeggen dat die persoon ook zelf vader of moeder wil worden.

Daar zit je dan later, helemaal alleen met feestdagen

Klopt. Maar er zijn ook mensen die dat heerlijk vinden. Geen gedoe met een kerstdiner voor 10 man verzorgen en Sinterklaas- en kerstcadeautjes kopen voor alle kleinkinderen. Lekker met vrienden de feestdagen doorbrengen. Oh nee, die zijn natuurlijk met hun kinderen en kleinkinderen!

Wat als je er nou spijt van krijgt?

Wat als jij spijt krijgt van het wél krijgen van kinderen? Kan ook he.

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Lees meer
Back to top button