Kraamtijd

10 keer wat je niet wilt horen tijdens je kraambezoek

9 maanden heb je hierop gewacht: hét moment dat de bevalling begint. En nu heb je het  achter de rug… Je kleine baby is bij jullie thuis en met z’n drietjes ben je eindelijk een gezin. En leuk of niet, heel snel begint dan al het kraambezoek. Want al jullie lieve vrienden en familie willen natuurlijk die kleine baby bewonderen. Heel fijn natuurlijk want wat ben je trots! Toch zijn er een aantal ongeschreven regels tijdens het bewonderen van een nieuwe baby, waar niet iedereen zich aan houdt. Hieronder de 10 absolute No Go’s (en ja, dit is uit eigen ervaring)

1. Wat is hij klein! Mag ik hem even vasthouden?

Ik begrijp het. Pasgeboren baby’s zijn om op te eten. En natuurlijk wil je die het allerliefste oppakken, tegen je aanhouden en nooit meer loslaten. Maar zo’n kleine baby is ook heel kwetsbaar. Hij ruikt nog naar zichzelf en hij is nog maar een paar dagen oud. Dus nee, je mag hem niet vasthouden. Ik heb 9 maanden op hem moeten wachten en ik wil niet dat hij nu al naar Dior gaat ruiken oke?

Lees ook: 11x wat mannen moeten weten over de bevalling

2. Slaapt ie? Maak hem dan even wakker!

I get it, als je van ver komt is het ongezellig als die kleine net ligt te slapen. Maar een pasgeboren baby slaapt nu eenmaal veel. Hij moet ook even wennen aan alles he. Dus nee, we gaan de baby niet wakker maken. Je mag even spieken om het hoekje, om vervolgens met mij te praten hoe het gaat en alle foto’s te bekijken als ik die laat zien, goed?

3. Ik heb nog wel een tip…

Oke je moeder en je beste vriendin, die mogen je van tips voorzien. Maar verder eigenlijk niemand. Ik heb eens een kraambezoekje gehad van iemand die drie kwartier tips aan het spuien was. Over slapeloze nachten en niet etende peuters. Laat mij even in mijn waan oke! Hoe we daarmee omgaan zien we dan wel weer!

Lees ook: 7 zwangerschap cliches die je gewoon niet (meer) wilt horen

4. Mag ik nog wat drinken?

Kijk, natuurlijk is het fijn om even bij te kletsen. Maar als je net bevallen bent heb je het heel erg druk. Je zit in een schema van voeden-verschonen-slapen en zelf moet je ook nog een beetje bijkomen. Dat kraambezoek doe je er dus een beetje bij. Een half uur is dan ook genoeg. Je showt de baby, je vertelt hoe je je voelt en dan is het vaak wel een beetje klaar. Bezoek dat eindeloos blijft hangen is dan ook heel vermoeiend. De eerste week is de kraamverzorgster er die dat een beetje in de gaten houdt maar daarna moet je het echt zelf doen. En uit beleefdheid dan nog maar een koffie maken hoeft echt niet. Zeg gewoon na uiterlijk 45 minuten: zo, er moet weer gevoed worden. Fijn dat jullie er waren!

5. Heb je een keizersnede gehad? Wat zonde!

”Mijn natuurlijke bevalling zonder pijnbestrijding in bad midden in de woonkamer was helemaal volgens het boekje. Zo fijn! Ik heb er alleen maar prettige herinneringen aan en zou het ZO weer doen!” Fijn voor je. Ik heb hier ook niet voor gekozen. Maar soms kan het niet anders he, anders waren we er allebei niet meer geweest.

6. Mijn bevalling…

In hetzelfde hokje als hierboven: bezoekers die alles over hun eigen bevalling vertellen. Ik wil het niet horen! Dit is mijn kraamtijd en dit was mijn bevalling, mogen we het daar even over hebben asjeblieft? Dat is toch de regel? Als jij nog een kindje krijgt mag je weer alles over je bevalling vertellen.

Lees ook: Wat je nog niet wist over de eerste week na de bevalling

7. Vertel eens, hoe was het?

Kijk de regels rondom kraambezoek zijn niet altijd duidelijk. Maar je wilt niet met IEDEREEN over je bevalling praten. De beste vriendin van je schoonmoeder hoeft echt niet alles over jouw bloedverlies en over het aantal hechtingen te weten. Dus als de kraamvrouw er niet over begint, begin er dan zelf ook niet over. Zeg iets over de lieve vingertjes van de baby, altijd goed.

8. Goh die buik is nog niet weg he?

Nee klopt. Was het maar zo’n feest. Misschien als ik 9 maanden lang elke dag had gesport en mijn buikspieren was blijven trainen; dan was de buik nu vast al, FLOEP, teruggeveerd. Als een echt Victoria Secret model. Maar ik heb 9 maanden ijs gegeten. Omdat ik daar zin in had. Dus ja, die buik is er nog. Komt vast goed, als ik ooit weer begin met sporten.

9. Wanneer willen jullie een tweede?

Nou we gaan eigenlijk zo weer beginnen, nou goed! Als je het niet heel erg vindt, wachten we even tot deze zijn ogen langer dan een uur open houdt, goed? En ja, ik weet wat de voordelen zijn van weinig leeftijdsverschil. Maar wist jij ook wat de voordelen zijn van een fijne relatie? En dat veel stress doordat je een heleboel kleine kinderen hebt die van alles moeten ook niet heel leuk voor jezelf is? Daarnaast weten we niet of we wel een 2e willen. En of het wel lukt. Blijft toch een wonder he.

Lees ook: Zelf een luiertaart maken (video)

10. Wat zie je er moe uit!

Lieve schat. Ik heb een paar dagen geleden een kind gebaard. Daarnaast staat mijn leven op zijn kop. Er is een klein mensje die de hele tijd moet eten en in bad moet en ik heb nog geen tijd gehad om naar de kapper te gaan. Ik ben überhaupt nog niet buiten geweest. Dus ja, ik ben ook moe. Bel me over een jaar weer eens, dan heb ik vast weer een half uur per week voor mezelf.

Verder is kraambezoek natuurlijk heel bijzonder en gezellig. Als jullie je nou allemaal aan bovenstaande regels houden ;-)

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button