Kraamtijd

Wat je nog niet wist over de eerste week na de bevalling

Je bent moeder geworden, gefeliciteerd! Je klimt op die roze wolk en doet wanhopig je best er niet vanaf te donderen. Alles is goed gegaan, wat is je kindje mooi en die enorme buik is weg. Heerlijk! Nu kun je tenminste weer lekker slapen.

Slapen? FORGET IT!

Inderdaad, vergeet het maar. Zelfs in het kraambed lukt het maar niet om de uurtjes in te halen. Die uurtjes die je door je grote buik niet kon slapen de afgelopen maanden. Immers; die buik mag dan weg zijn, er is een hele schare hechtingen en een soort incontinentie-luier voor in de plaats gekomen waardoor je alleen maar op je rug kunt liggen. Dat.Ligt.Niet.Lekker.

Daarnaast, je hebt er een nieuwe taak bij gekregen:

Voeden

Baby’s willen drinken. Vaak graag! Aangezien de maag bij de geboorte zo groot is als een druif vindt de baby het heel normaal om 8 tot 12 keer per dag te drinken. Ook ’s nachts ja. Ook gewoon om de 2 uur ja.

Lees ook: Wat je niet wilt horen voor, tijdens of na je bevalling

Tepelkloven

Jij moet leren borstvoeden, je kindje moet leren “happen”. Wordt er niet goed gehapt dan zijn de tepelkloven onherroepelijk on their way.

Bloedverlies

Hoeveel bloed zit er eigenlijk in een vrouwelijk lichaam? En hoeveel komt er nog uit? Je krijgt spontaan last van ijzertekort bij het zien van al die bloedstolsels die je lichaam verlaten.

Daar komen ze, de waterlanders

“Kraamtranen? Wat een onzin!” Ik hoor het mezelf nog zeggen. Maar wacht maar, want ze komen hoor! Dag 3 of 4 en bingo. Die hechtingen, je kunt nog steeds niet slapen (want: baby wil eten), al dat kraambezoek en je realiseert je dat je onbezorgde leventje voorbij is. Vanaf nu zul je je altijd verantwoordelijk voelen voor dat kleine mensje.

Huilen

Niet alleen jij huilt, je baby kan er ook wat van. Naast het feit dat baby’s veel willen drinken, huilen ze ook veel. Omdat ze willen drinken bijvoorbeeld. Of omdat ze gewoon bij je willen zijn en je warmte willen voelen, zoals de afgelopen 9 maanden.

Poep, plassen, koolbladeren en kilo’s

Dat is waar de gesprekken over gaan tussen jou en je man. Spannender wordt het niet in deze eerste week na de bevalling. Sorry.

Lees ook: 11x wat mannen moeten weten over de bevalling

Die hechtingen jeuken!!!!

“Voor je het weet is het genezen”. Ja, maar hoeveel jeuk moet je nog doorstaan voor het werkelijk genezen is? Ik bedoel, het is ook zo moeilijk kriebelen met al dat… uhhh… laat maar. Je weet wat ik bedoel.

Wat je nog niet wist over de eerste week na de bevalling - AllinMam.com

Kraambezoek

De tijd die je voor jezelf dacht te hebben wordt opgeslokt door het bezoek dat er over de vloer komt. Een kraamfeest met een hoop toffe kraamcadeaus had misschien toch een beter idee geweest.

Fotoboeken

Je hoort hele discussies tussen de oma’s aan, terwijl ze zich buigen over babyfoto’s. Op wie lijkt de baby? “Die oren zijn toch echt van de papa! Nee hoor, de opa van de mama had precies zulke oorlelletjes, kijk maar!” Kunnen kersverse oma’s ook uit?

Lees ook:  7 zwangerschap cliches die je gewoon niet (meer) wilt horen

De kraamhulp

Gelukkig is de kraamhulp er. Hoe fijn is het, dat ze de baby even 2 uurtjes meeneemt naar beneden zodat jij kunt bijslapen. Jou komt wekken met een kopje thee en een schaaltje versgesneden fruit. De beschuitjes smeert voor het kraambezoek en dit zelfde bezoek ook weer op gepaste tijd buiten de deur zet.

En dan…

Dan ga je het na een week helemaal alleen doen. De kraamhulp is er niet meer, de man gaat weer aan het werk en je gaat op zoek naar je draai. Denk je eerst nog “hoe gaat ik dat allemaal doen?”; een paar weken later lijkt het alsof het nooit anders geweest is en lach je om die eerste week na de bevalling, roze wolk of niet :-)

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button