Suppletie

Wat is collageen en welke functies heeft het in ons lichaam?

Collageen is een eiwit dat van nature voorkomt in ons lichaam. Collagenen bestaan uit aminozuren. We vinden het terug in onze huid, spieren en botten. Collagenen zorgen in het lichaam voor schoonheid die van buitenaf zichtbaar is. Maar wat doet dit eiwit in je lichaam? Welke functies heeft het en wat zijn de voordelen van collageen supplementen?

Wat is collageen?

Collageen houdt onze huid van binnenuit gezond. Het eiwit zorgt voor voldoende elasticiteit om vroegtijdige huidveroudering tegen te kunnen gaan. Zoals kraaienpootjes of rimpels. Het eiwit zorgt ook voor glanzend haar en sterke nagels. Ook houdt het onze gewrichten, spieren en pezen in goede conditie. De aminozuren hebben nog meer belangrijke functies.

De functies van collageen

Collageen heeft een aantal belangrijke functies binnen ons lichaam. Het zorgt voor een elastische en gezond uitziende huid. De elasticiteit voorkomt rimpels en fijne lijntjes, waardoor we er jeugdiger uit zien. Deze elasticiteit heeft tevens een positieve invloed op onze bloedvaten. Daarnaast houdt dit eiwit ons kraakbeen en onze pezen in goede conditie, evenals onze gewrichten en spieren. Collageen speelt dus ook een belangrijke rol in de voorkoming van pijnlijke gewrichten, bijvoorbeeld door toedoen van botontkalking.

De aanmaak van collageen neemt af naarmate je ouder wordt

Op jonge leeftijd maakt ons lichaam zelf collageen aan. Naarmate je ouder wordt neemt de productie langzaam af. Op middelbare leeftijd maakt het lichaam zelfs helemaal geen collageen meer aan. De productie kan echter ook al eerder afnemen. Bijvoorbeeld door roken of een overmatige suiker- of koolhydraatinname. Gelukkig kun je dit aanvullen met supplementen. Hoogwaardige collageen supplementen komen voor in poeder- of pilvorm. Alhoewel stoppen met roken of minder koolhydraten eten natuurlijk beter is.

Supplementen met collageen

Een collageen supplement kun je op verschillende manieren tot je nemen, als pil of in poedervorm. Collagenen kunnen ook verwerkt zijn in een gezichtscrème. Je gebruikt ze vooral om de huid beter te hydrateren. Met een supplement in poeder- of pilvorm voed je de huid wél van binnenuit. Dit kun je het beste gebruiken wanneer je huidveroudering effectief wilt voorkomen of verminderen. Ook kun je eenvoudiger doseren. Je weet precies met hoeveel supplement je voldoet aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 10 gram. Neem je het suppleren van collagenen in overweging? Kies dan voor een supplement van hoogwaardige kwaliteit. Een goed supplement moet aan een aantal punten kunnen voldoen. In de eerste plaats is het belangrijk om te kiezen voor gehydrolyseerd collageen met kleine moleculen. Je bent er dan zeker van dat het supplement goed kan worden opgenomen door het lichaam.

Ook supplementen met veel toevoegingen kun je beter vermijden. Ze hebben geen toegevoegde waarde voor jouw gezondheid, met uitzondering van vitamine C. Toevoegingen kunnen bijvoorbeeld geur- kleur of smaakstoffen zijn. Deze kun je beter vermijden, tenzij ze afkomstig zijn van natuurlijke bronnen. Wil je toch liever een supplement innemen met een smaakje? Kies dan het liefst voor collageen poeder. Dit supplement kun je heel eenvoudig verwerken in allerlei dranken en gerechten. Zoals thee, koffie of zelfs vers gemaakte smoothies of yoghurt. Dat is niet alleen gezonder, maar ook lekkerder.

Wat zijn de voordelen van suppleren?

Vanaf je 30e jaar maakt je lichaam minder collageen aan. Al vanaf deze leeftijd kun je de tekorten aanvullen met een supplement. Dat is ook nodig omdat onze levensstijl en ons eetpatroon verandert. We drinken niet meer zoveel verse beenderbouillon als vroeger. Ook laten we andere dierlijke producten waar veel collageen in zit liever links liggen. Zoals de huid en de poten van een varken, de graten van een vis of gelatine. Gebruik maken van collageen supplementen heeft een aantal voordelen. Lijntjes en andere tekenen van huidveroudering kun je vroegtijdig aanpakken en verminderen. De elasticiteit verbetert en dit kan goed zichtbaar zijn. Het suppleren van collageen houdt ook je haar, nagels en gewrichten gezond.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button