Gezondheid

Waarom kalkhoudend water je huid uitdroogt

We zitten in de auto en ik zit druk mijn handen over elkaar te wrijven. Ik heb iets nodig… iets nodig… crème! Ik moet handcrème hebben. Gek, want sinds we de waterontharder hebben smeer ik nauwelijks mijn handen meer in met handcrème. Wat een verschil met vorig jaar; toen smeerde ik elke maand een 250ml fles met handcrème weg. Nu doe ik daar al 5 maanden mee! Dan ineens valt het kwartje en ik kijk de man aan, die op zijn beurt geïrriteerd naar m’n wiebelige handen kijkt. “Dat is het… Het zout in de waterontharder is op! We hebben weer kalkhoudend water, daarom droogt mijn huid zo uit!”

Wanneer we weer thuis zijn trekken we meteen het luik naar de kruipruimte open, waar de waterontharder staat. Inderdaad, de blokken zout zijn op. “Zie je wel!” roep ik.

Ervaar verschil tussen hard en zacht

Gebruik je een tijdje zacht water dan wordt dat voor jezelf de nieuwe “standaard”, zo werkt het gewoon. Wanneer je van hard water naar zacht water gaat ervaar je zeker verbetering; het voelt lekkerder, je hebt minder kalkaanslag, je huid is lekker zacht en je haar valt soepel. Maar het verschil lijkt nog vele malen meer voelbaar wanneer je van zacht water juist (terug) naar hard water gaat. Dan pas merk je echt hoe erg hard water je huid uitdroogt, zoals nu in mijn geval.

Je ervaart bovenstaande ook wanneer je op vakantie bent of hierna weer thuis komt. Op de vakantiebestemming was het water misschien heel zacht of juist nog harder dan het thuis is. Je kunt een verandering vaak niet plaatsen; je linkt het ook aan het vakantiegevoel, de zon of de frisse lucht in de bergen. Maar vaak is het water de oorzaak van die opgemerkte veranderingen.

Lees ook: 13 dingen die je extra waardeert na vakantie in een tent

Water is niet zo goed voor je als je zou denken

Maar water is toch sowieso goed voor je, of het nou hard of zacht is? Bijna iedereen weet dat water goed is voor je lichaam. Klopt, maar dan vooral voor de binnenkant van je lichaam. Vanaf de buitenkant doet water helemaal niets voor je lichaam, het voedt de huid op geen enkele manier. Het is niet vochtinbrengend en het hydrateert ook niet. Sterker nog, het droogt je huid uit. Niet alleen oppervlakkig; zelfs tot diep van binnen.

Kalkhoudend water droogt je huid uit

In hard water zitten calcium- en magnesiumdeeltjes en hoe meer er hiervan aanwezig zijn hoe groter het uitdrogende en irriterende gevolg voor de huid is. Calcium- en magnesiumdeeltjes zorgen er daarnaast voor dat zeep en shampoo minder goed oplossen en dus ben je geneigd om bij hard water meer zeep en shampoo te gebruiken. Doordat zeep en shampoo niet goed oplossen blijven er veel resten achter op de huid en die zorgen ervoor dat de toch al droge huid geïrriteerd raakt. Niet voor niets krijgen mensen met serieuze huidproblemen het advies om niet te vaak te douchen.

Wat voor apparaten geldt geldt ook voor je huid

Alle nadelen van hard water die je ervaart bij je apparaten gelden ook voor je huid. Zonder glansspoelmiddel in de vaatwasser blijven je glazen dof en zonder wasverzachter in de wasmachine veranderen handdoeken in schuurpapier. Hard water zorgt ervoor dat de bovenste laag van je huid (de opperhuid, epidermis) droog en ruw wordt. Dit resulteert vaak in huidproblemen als eczeem en/of psoriasis maar ook mee-eters, puistjes en ontstekingen kunnen hiervan het gevolg zijn.

Voor mij is het duidelijk; zacht water lost veel op

Wij hebben nu sinds juli de Aquacell waterontharder in gebruik en voor mij is het duidelijk. Ik heb geen last meer van netelroos-aanvallen. Ik neem nu nog ca. 1x per week een tabletje Cetirizine in plaats van elke dag, zoals ik de afgelopen 3 jaren deed. Mijn huid is zacht, ik smeer het niet meer in. Ook mijn gezicht schreeuwt niet meer om crème wanneer ik mij na het douchen heb afgedroogd.

Lees ook: Op zoek naar een oplossing voor Netelroos

Merk jij dat je huid (en je haar) anders aanvoelt wanneer je op een plek bent waar het water zachter is?

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button