Gezonde voeding

Meer groenten eten hoeft niet zo ingewikkeld te zijn

Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking eet te weinig groenten en fruit; met de door het voedingscentrum aanbevolen hoeveelheid van 250 gram blijken heel wat mensen moeite te hebben. Hoe komt dat toch?

Dat wij in Nederland niet gewend zijn om groenten bij het ontbijt te eten speelt hierbij mogelijk een rol. En daarnaast zijn er veel mensen die voor de lunch de vertrouwde belegde boterhammen meenemen naar het werk. Wanneer je deze belegt met vlees- en of zoetwaren dan moet je aan het einde van de dag bij het avondeten behoorlijk uitpakken om meer dan 250 gram groenten te eten.

Te veel vlees, te weinig groenten

Dat we naast te weinig groenten ook nog eens teveel vlees eten blijkt uit de resultaten van een onderzoek naar de Nederlandse eetgewoonten. Het onderzoek werd uitgevoerd door het RIVM en in januari werden hiervan de resultaten bekend gemaakt. 30 procent van ons dagelijkse eten blijkt van dierlijke oorsprong te zijn en dat moet minder. Dat is niet alleen beter voor ons lichaam maar ook voor het milieu.

Hoe denkt de gemiddelde Nederlander hierover?

HelloFresh was benieuwd naar wat de gemiddelde Nederlander vindt van het advies om minder vlees en meer groenten te eten en deed samen met Kantar TNS een onderzoek waarbij 1.000 mensen antwoord gaven op diverse, voedingsgerelateerde vragen. De uitkomst was op verschillende vlakken verrassend. Zo is de meerderheid van de Nederlanders in de veronderstelling dat zij voldoende groenten (87%) en fruit (65%) eet; best bijzonder wanneer je bedenkt dat uit het onderzoek van het RIVM juist naar voren kwam dat maar liefst 9 op de 10 Nederlanders niet genoeg groenten en fruit eet. Daarnaast eet 45% van de ondervraagde mensen iedere dag van de week vlees. Ongeveer een derde stelt een avondmaaltijd samen aan de hand van het vlees; deze mensen kiezen eerst het vlees uit en bepalen dan wat erbij gegeten wordt. Bijna zeventig procent geeft aan gehecht te zijn aan het eten van vlees en ongeveer twee derde is van mening dat de mens van nature een vleeseter is.

Meer groenten eten hoeft niet zo ingewikkeld te zijn - AllinMam.com

Hoe kun je op een simpele manier toch meer groenten eten?

29% van de ondervraagde mensen geeft wel aan meer groenten te willen eten, maar weet niet precies hoe. Het hoeft echt niet zo ingewikkeld te zijn! Sowieso krijg je al veel meer binnen wanneer je meerdere groenten-momentjes over de dag verdeelt. We zetten een aantal tips voor je op een rijtje:

  • Zorg dat je bij het ontbijt al iets van groenten binnenkrijgt. Neem een worteltje, een stuk komkommer of maak een omelet met champignons, ui en paprika. Of voeg spinazie of bleekselderij toe aan een ontbijtsmoothie.
  • Maak een smoothie met yoghurt, banaan en avocado, is echt heerlijk!
  • Ben je de hele dag onderweg? Zorg dat je een bakje met reepjes wortel, paprika en komkommer in je tas hebt als snack. Extra lekker: een dip van hummus.
  • Besmeer je boterham tussen de middag met avocado en beleg dit met een gekookt ei.
  • Vervang je broodmaaltijd eens door een salade.
  • Maak soep van verse groenten en vries porties in; lekker als tussendoortje.
  • Zorg dat je bij elke maaltijd iets van groenten eet; wedden dat je de 250 gram per dag gemakkelijk haalt?

Vijf weken lang op maandag vlees vervangen door groenten

HelloFresh helpt mensen graag een eerste stap te zetten naar een gebalanceerd eetpatroon en daagt iedereen uit van 13 maart t/m 14 april op maandag vegetarisch te eten. Dit hoef je natuurlijk niet alleen te doen; op social media worden mensen opgeroepen om hun lekkere vegetarische gerechten te delen en te voorzien van #groenemaandag. Bedenk eens hoeveel inspiratie je daaruit kunt halen!

Doe ook mee met #groenemaandag

Wij zijn enthousiast en gaan de komende maandagen voor een vegetarische maaltijd! Wil jij ook meedoen aan #groenemaandag maar heb je geen zin (of tijd) om te zoeken naar lekkere vegetarische gerechten of zelf je maaltijden samen te stellen? HelloFresh heeft maaltijdboxen met gerechten zonder vlees en vis in het assortiment, waarbij je elke week kunt kiezen uit meerdere gerechten. Zo hoef je zelf niet teveel na te denken over hoe een maaltijd zonder vlees er uit moet zien en krijg je alle ingrediënten voor een heerlijke groene maaltijd gewoon thuisbezorgd.

Vergeet niet je maaltijden te delen op social media met #groenemaandag!

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button