Suppletie

Hoe herken je vitamine D tekort?

Iedereen weet dat vitamine D onmisbaar is voor het lichaam. “Ga lekker naar buiten, is goed voor de vitamine D!” is een veel gehoorde opmerking als iemand niet zo lekker in zijn vel zit. Maar wat doet vitamine D precies voor je lichaam? En misschien nog wel belangrijker: hoe herken je vitamine D tekort?

Vitamine D is een zwaar onderschatte vitamine

Het is een gegeven dat vitamine D een onderschatte vitamine is. De meeste mensen vinden het niet nodig om vitamine D suppletie te nemen. Ze zijn genoeg buiten te vinden voor een natuurlijke aanmaak van vitamine D, zeker in de zomer. Denken ze. Dat de huid in de zomer nauwelijks vitamine D aan kan maken door veelvuldig gebruik van zonnebrandcrème wordt vergeten. Pak in de zomer tussen 11.00u ’s morgens en 15.00u ’s middags een kwartiertje zon voordat je je insmeert, dan heb je al een flinke dosis vitamine D te pakken.

Vitamine D is ontzettend belangrijk voor je lichaam. Vitamine D is bij meer dan 2000 processen in je lichaam onmisbaar. Zo zorgt vitamine D o.a. voor sterke botten door calcium en fosfor uit onze voeding te halen. Ook is deze vitamine heel belangrijk voor het immuun(afweer)systeem. Vitamine D ondersteunt de glucosestofwisseling en zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit. Wat vitamine D nog meer doet in je lichaam lees je in het boek superhormoon vitamine D.

Hoe herken je vitamine D tekort?

Er zijn een aantal “symptomen” die kunnen duiden op een tekort aan vitamine D. Mocht je een aantal van deze symptomen herkennen dan kun je ervoor kiezen om vitamine D supplementen te gaan gebruiken. Vitamine D3 bij Orangefit is bijvoorbeeld gemakkelijk te bestellen. Vitamine D tekort kun je over het algemeen herkennen aan: energietekort (chronisch), veel spierpijn en pijn aan gewrichten (zonder inspanning), spierkrampen, bloedend tandvlees en lusteloos gevoel. Een extra check bij je huisarts is natuurlijk in alle gevallen het beste advies!

Lees ook: Weg met die vermoeidheid, tips voor meer energie

Welke mensen hebben meer kans op een vitamine D tekort?

Er zijn mensen die meer kans hebben op vitamine D tekort dan andere. Denk aan kinderen, mensen die bedekkende kleding dragen, vegetariërs, veganisten, oudere mensen, zwangere en borstvoedende vrouwen, mensen met overgewicht, mensen met een donkere huidskleur en mensen die een vetarm of vetvrij dieet volgen (vitamine D is oplosbaar in vet).

Dus niet meteen als een malle gaan smeren in de zomer maar ook zo nu en dan even onbedekt de zon in. En geregeld vette vis (makreel, zalm, paling) in je maaltijden verwerken, evenals verschillende dierlijke producten.

*Uitgelichte foto vermoeidheid door Fizkes | Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button