Zwangerschap

Zwangerschap checklist: waar je óók aan moet denken

Je bent zwanger, van harte gefeliciteerd! Super leuk, maar er komt ook meteen een hoop op je af. Wat moet je allemaal regelen als je een kindje verwacht? En wanneer moet je precies wat doen? De verloskundige gaat je natuurlijk precies vertellen wanneer je controles en echo’s hebt. Ook krijg je van haar adviezen mbt voeding en komt kraamhulp aan bod. Er zijn echter een aantal zaken die nog wel eens vergeten worden. Een aantal van die dingen en nog een paar reminders staan hieronder in een korte zwangerschap checklist.

Kraamzorg regelen

De verloskundige zal je ook wijzen op het regelen van kraamzorg. Echter kan dit in sommige gevallen te laat zijn, bijvoorbeeld wanneer je kiest voor zorg van een kleinschalig kraamzorgbureau. Kraamzorg is één van de eerste zaken die geregeld moeten worden wanneer je zwanger bent.

Zwangerschap melden bij zorgverzekeraar

Waarschijnlijk ga je ook van je verloskundige horen dat je de zorgverzekeraar in moet lichten over je zwangerschap. Als het even mee zit valt er een jaarwisseling in je zwangerschap. Mocht je zorgverzekeraar niet alles dekken dan kun je overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Geboortekaartjes bestellen

Bij veel mensen blijft het bestellen van geboortekaartjes tot het laatste moment liggen. Hoe lekker is het wanneer je dit ook al op tijd geregeld hebt? Een geboortekaartje kopen kan tegenwoordig heel makkelijk. Rondkijken op internet, een proefdruk bestellen en als het zo ver is alleen de naam en geboortedatum doorgeven.

Niet getrouwd? Kind erkennen

Wanneer je niet getrouwd bent moet de vader een kind erkennen. Hiervoor moet de moeder mee naar het gemeentehuis of ze moet de vader schriftelijke toestemming geven.

Lees ook: Een baby op komst. Wat gaat dat kosten?

Geboorteplan schrijven

Ben je heel zeker van bepaalde handelingen tijdens je bevalling? Of weet je heel precies wat je NIET wilt? Schrijf een geboorteplan. De kans is groot dat je het zelf tijdens de bevalling allemaal niet goed meer weet. Handig dus voor je man én voor de mensen die bij de bevalling aanwezig zijn (vooral in het ziekenhuis).

Aangifte van geboorte

Binnen 3 dagen na de geboorte (geboortedag niet meegerekend) moet er geboorte aangifte worden gedaan bij de gemeente waar je kindje is geboren. Een ambtenaar van de burgerlijke stand maakt vervolgens een geboorteakte op.

*Uitgelichte foto newborn door Estherca | Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button