Zwangerschap

5 weken zwanger; zo klein als een rijstkorrel

Waarschijnlijk heb je inmiddels positief getest, tenzij je een hele lange cyclus hebt. Sommige vrouwen hebben nergens last van, andere vrouwen kunnen zich behoorlijk beroerd voelen. De aanmaak van het hCG hormoon kan zorgen voor vervelende zwangerschapskwalen; duizelingen, moeheid, hoofdpijn en misselijkheid.

Aanleg hartje en centrale zenuwstelsel

Hoewel je kindje nog maar zo groot is als een rijstkorrel gebeuren er in deze week veel belangrijke dingen; zo wordt het hartje aangelegd en is er ook een begin van de aanleg van het centrale zenuwstelsel. In de komende dagen zal het hartje zelfs al gaan kloppen! Er is al onderscheid te maken tussen wat het hoofdje en wat het stuitje gaat worden. De ruggegraat ontwikkelt zich en er vormen zich bobbeltjes waaruit nu snel armpjes en beentjes gevormd zullen worden.

Do’s en don’ts tijdens de zwangerschap

Het is nu belangrijk om bepaalde do’s en don’ts in acht te nemen, je wilt natuurlijk het allerbeste voor jouw kindje. Lees hier wat je bijvoorbeeld beter niet kunt eten tijdens je zwangerschap.

Sporten tijdens de zwangerschap

Sport je veel? Gewoon blijven doen en luister goed naar je lichaam, dat geeft zelf aan wanneer het net even too much wordt. Kijk uit met sporten waarbij je “impact moet incasseren” (boxen, judo, taekwondo etc) of waarbij je grote kans hebt om hard te vallen (skiën, snowboarden, paardrijden etc).

Lees ook: Mag ik echt niets drinken?

Sauna bezoek

Ben je gewend aan sauna bezoekjes? Dan kun je later in je zwangerschap prima de sauna bezoeken. In de eerste 14 weken echter wordt geadviseerd de sauna te mijden. Dit komt doordat je lichaamstemperatuur stijgt bij een bezoek aan de sauna en dat zou in het eerste trimester kunnen leiden tot een miskraam. Er zijn artsen die hetzelfde advies geven wanneer het gaat over het nemen van een heet bad, waarbij je lichaamstemperatuur ook stijgt. Om risico’s uit te sluiten hete baden én sauna’s even links laten liggen dus.

<< 4 weken zwanger    6 weken zwanger >>

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button