Zwangerschap

Omega 3 vetzuren tijdens zwangerschap; suppletie nodig?

Iedereen weet dat ze belangrijk zijn voor je: Omega 3 vetzuren. Maar hoeveel van deze vetzuren heb je nodig per week en hoe belangrijk is het voor je tijdens een zwangerschap?

Omega 3 vetzuren; het advies

De Gezondheidsraad adviseert 200 milligram omega 3 vetzuren uit (vette) vis per dag. Wanneer je 1x per week een portie vette vis zoals zalm, haring, paling, heilbot, sardines, forel, bokking of makreel eet dan voldoe je aan deze aanbeveling.

Het eten van matig vette vissoorten zoals pangasius, roodbaars, schol, tonijn, zeewolf of zeeduivel leveren minder omega 3 vetzuren op en hiervan moet je in theorie dus meer eten. Vanzelfsprekend geldt dat je van magere vissoorten zoals koolvis, schelvis, tilapia, tong, wijting, inktvis en kabeljauw nog meer nodig hebt om aan de dagelijkse aanbeveling te komen.

Lees ook: Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

Is het waar dat al het vis vervuild is?

Heel veel vis is vervuild. Dit komt omdat wij mensen de wereldzeeën vervuilen. Giftige stoffen als dioxines (onstaan uit bijvoorbeeld uitlaatgassen en vuilverbranding) en PCB’s (ontstaan bij de productie van bestrijdingsmiddelen met chloor en transformatorvloeistoffen) zijn vandaag de dag overal in de natuur aanwezig. Deze giftige stoffen zijn moeilijk afbreekbaar en worden via het water opgenomen door bijvoorbeeld zeealgen. Zeealgen worden weer gegeten door kleine vissen, die weer door grotere vissen gegeten worden. Zo komen deze giftige stoffen uiteindelijk ook bij jou op je bord terecht.

Vanzelfsprekend bevatten roofvissen zoals marlijn, snoekbaars, tonijn, zwaardvis en haai het meest van deze giftige stoffen, aangezien deze roofvissen aan het einde van de voedselketen zitten. Gekweekte vis bevat minder giftige stoffen doordat er door de keuze van het voer wordt bepaald wat deze vissen binnen krijgen.

Gevolgen van dioxines op lange termijn schadelijk

Tinka Murk, hoogleraar Milieutoxicologie aan de Universiteit van Wageningen, vertelt dat een te hoge blootstelling aan dioxines op lange termijn voor zeer ernstige gevolgen kan zorgen. Zo tasten dioxines het immuunsysteem aan, loopt ook de vruchtbaarheid risico en kunnen jonge kinderen last krijgen met leren.

Zwanger en dioxines

Ook zwangere vrouwen moeten erg opletten met dioxines, aangezien ongeboren kindjes uitermate gevoelig blijken hiervoor. En dat maakt het allemaal best ingewikkeld! Die Omega 3 vetzuren zijn belangrijk en heel gezond maar je mag dus niet teveel vis eten omdat je dan teveel giftige stoffen binnen krijgt?

Lees ook: Gevolgen van alcohol tijdens zwangerschap

Omega 3 supplementen tijdens de zwangerschap

Omega 3 supplementen lijken, indien gezuiverd, een goed alternatief voor het eten van vervuilde vette vis. Vooral het binnenkrijgen van het Omega 3 vetzuur DHA is belangrijk tijdens de zwangerschap; het draagt bij aan een goede ontwikkeling van de hersenen en van de ogen van je kindje. Vooral in de laatste 3 maanden van de zwangerschap maken de hersenen een enorme ontwikkeling door. Ook zijn er aanwijzingen dat er een kleinere kans is op depressiviteit bij de moeder door het binnen krijgen van voldoende DHA.

Wetenschappers pleiten voor het opnemen van Omega 3 vetzuren als standaardadvies tijdens de zwangerschap, net als foliumzuur. Uit Frans onderzoek is gebleken dat Omega 3 vetzuren de kans op allergieën verkleint. Ook het immuusysteem zou sneller en beter worden opgebouwd doordat de darmen nieuwe stoffen gemakkelijker opnemen.

Belangrijk: gezuiverde visolie

Wanneer je Omega 3 supplementen gaat gebruiken, check dan of de vetzuren gezuiverd zijn d.w.z. ontdaan zijn van de zware metalen, dioxines en PCB’s.

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button