Zwangerschap

1 week zwanger; technisch gezien ben je nog niet zwanger

Je bent zwanger!! Maar eigenlijk nog niet. He, dat is gek, hoe kan dat? 1 week zwanger bestaat eigenlijk helemaal niet en 2 weken zwanger ook niet. De eerste 2 weken van je zwangerschap krijg je eigenlijk cadeau; bij iedere vrouw vindt de eisprong op een ander moment plaats en daarom wordt er gerekend vanaf de eerste dag van de menstruatie, om het makkelijk te houden.

Wanneer ben je vruchtbaar?

Stel, je hebt een maandelijkse cyclus van 28 dagen en je wordt op dag 28 of 29 niet ongesteld? Dan ben je misschien zwanger. Wanneer dit inderdaad uit een zwangerschapstest blijkt, dan reken je dat je een maand zwanger bent, vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Maar in realiteit ben je eigenlijk pas 2 weken zwanger, vanaf de bevruchting die 14 dagen vóór je menstruatie plaatsvindt. Heb je dus een cyclus van 28 dagen dan heeft de bevruchting plaatsgevonden op dag 14 vanaf de eerste menstruatiedag. Heb je een cyclus van 31 dagen dan heeft de bevruchting plaatsgevonden op dag 17 vanaf de eerste menstruatiedag. Maar eerst even terug naar het begin:

Zwanger worden en foliumzuur

Wanneer je zwanger wilt worden is het verstandig om foliumzuur te slikken. Foliumzuur verkleint de kans op neurale-buisdefect (NBD) zoals Spina Bifida (een open ruggetje), Schisis (hazenlip) en/of Anencefalie (een open schedeltje). Een dosis van 400 of 500 microgram is hiervoor prima, dat is ook de dosis waarin het over het algemeen verkocht wordt. Het is een aanvulling op de hoeveelheid die je al binnenkrijgt via voeding (o.a. groene groenten, fruit en noten bevatten foliumzuur. Melkproducten ook, maar in mindere mate) Belangrijk is dat je de foliumzuur blijft slikken tot je zeker 10 weken zwanger bent. Foliumzuur (vitamine B11) speelt een belangrijke rol bij het delen van de cellen.

1 week zwanger: nog geen baby dus?

Klopt, wanneer je 1 week zwanger bent is er nog geen baby en ook in week 2 is er nog geen “jullie”. Je lichaam is in deze eerste 2 weken druk bezig met het klaarstomen van een eitje in de eierstokken dat, eenmaal klaar, “springt”: de eisprong (ovulatie).

De ovulatie

Het eitje verlaat de eierstok en begeeft zich via de eileider naar de baarmoeder, waar het gemiddeld tussen de 20 en 48 uur over doet. Eenmaal op de plek van bestemming aangekomen blijft het eitje nog zo’n 12 uur in leven, waarna het afsterft. In wezen ben je dus de 2 dagen voor het einde van deze reis het meest vruchtbaar; zaadcellen kunnen namelijk een aantal dagen in leven blijven in het vrouwelijk lichaam.

Wanneer de ovulatie precies plaatsvindt is nooit precies vooraf te zeggen, alleen achteraf. Wanneer je ongesteld wordt was je ovulatie 14 dagen daarvoor. Er zijn vrouwen die zeggen te voelen wanneer zij ovuleren, maar het overgrote deel van de vrouwen heeft hier geen weet van. Wil je toch precies weten wanneer je ovulatie plaatsvindt dan is er een speciale ovulatietest te koop. Deze test werkt nagenoeg hetzelfde als de zwangerschapstest alleen meet de ovulatietest het luteïniserend hormoon (LH) in plaats van het hCG hormoon.

Wat gebeurt er als er geen bevruchting plaatsvindt?

Het baarmoederslijmvlies wordt gereed gemaakt voor innesteling. Wanneer er geen innesteling plaatsvindt sterft het “gele lichaam”, zoals het baarmoederslijmvlies dan wordt genoemd, af. 14 dagen na dit afsterven volgt dan de menstruatie.

Wat gebeurt er als er wél bevruchting plaatsvindt?

Eigenlijk vindt hetgeen wat we hierboven over de ovulatie beschrijven al plaats in week 3 van de zwangerschap, wanneer je dus theoretisch 2 weken zwanger bent mocht de eicel bevrucht zijn. Vandaar dat we wat er gebeurt wanneer de eicel wél bevrucht wordt in de volgende post behandelen: 2 weken zwanger.

2 weken zwanger >>

* Uitgelichte foto via Shutterstock 

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button