Zwangerschap

4 weken zwanger; misschien kun je komende dagen testen

Het embryo heeft zich inmiddels heerlijk in het baarmoederslijmvlies genesteld en de cellen delen ontzettend snel door. Aan het embryo groeien een soort kiembladen, de basis voor de organen. In deze periode wordt het embryo gevoed door middel van een dooierzakje. Bij 12 weken zwangerschap wordt deze taak overgenomen door de placenta en zal het dooierzakje oplossen.

Alles is al bepaald

Het embryo was een aantal dagen rond en wordt nu ovaal. In het midden bevindt zich de neurale buis: een soort “gleuf” waaruit het zenuwstelsel zal ontstaan. Hoe klein ook; alles wordt nu al bepaald. Of is eigenlijk al bepaald. De beginselen van de wervels en ribben zijn al te zien, dit zijn de kleine uitsteeksels aan beide zijden.

Onderin de baarmoeder ontstaat een slijmprop die ervoor zorgt dat alles zo goed mogelijk beschermt wordt voor gevaar van buitenaf.

4 weken zwanger; aanmaak van hCG

Je lichaam maakt vanaf de innesteling het hCG hormoon aan, hierdoor blijft je menstruatie uit. De aanmaak van het hCG hormoon verdubbelt iedere 2 dagen zijn waarde en wordt uitgescheiden via de urine. Dit zijn spannende dagen, want het zou zo maar kunnen dat je al kunt gaan testen. Mocht een test aangeven dat je niet zwanger bent dan kan het zijn dat het hCG hormoon nog niet sterk genoeg aanwezig is in je urine. Hoe lastig het ook is, wacht een paar dagen en test dan opnieuw. Dit bespaart je een hoop kosten én ritjes naar de drogisterij! Vaak weet je zelf al dat je zwanger bent, heb je een voorgevoel. Je borsten voelen gespannen, je hebt lichte kramp in je buik en misschien ben je misselijk. Sommige vrouwen hebben nergens last van en anderen voelen het meteen. Elk lichaam is anders :-)

<< 3 weken zwanger    5 weken zwanger >>

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
De Blije Doos 468x60
Back to top button