5 fabels over zacht en hard water

Zo veel mensen zo veel meningen, zo ook over het wel of niet ontkalken van water. Het is nu bijna een jaar geleden dat bij ons de AquaCell waterontharder werd geïnstalleerd en wij zijn er heel enthousiast over. Sterker nog; hij mag nooit meer weg! Toch zijn de reacties heel verdeeld wanneer de waterontharder ter sprake komt. Mensen zijn vaak sceptisch. Geloven niet dat het werkt. Geloven niet dat de kalk nu weg is én blijft. Geloven ook niet dat het water lekkerder is om te drinken. Tot ze zelf ook echt proeven:-)

Er zijn een hoop beweringen over water die bijna “standaard” lijken te zijn, iets met een klepel en een klok zeg maar :-) Nu heb ik ook de wijsheid niet in pacht maar een aantal fabeltjes zou ik toch wel op een rijtje willen zetten. Kijk je mee?

Lees ook: 6 voordelen die ik ervaar sinds installatie waterontharder

Ons lichaam heeft het kalk in water nodig

Voor wat ik nu kan zien, na een jaar zacht water uit de kraan te hebben, heeft kalk in drinkwater alleen maar nadelen. Ik heb nog niets kunnen vinden wat er op wijst dat kalk in het water goed voor je gezondheid is.

De Europese Drinkwaterrichtlijn, opgesteld in 1998, vertelt ook niets over het calciumgehalte in drinkwater (ook niet over het magnesiumgehalte overigens). Wanneer we gevarieerd eten halen we voldoende calcium uit onze voeding (groene bladgroenten, zuivelproducten, vlees en veel meer). De hoeveelheid calcium en magnesium in drinkwater waar je lichaam echt iets aan heeft is verwaarloosbaar. Wanneer je toch de ADH calcium en magnesium uit water zou willen halen zou je 27 liter water moeten drinken… op 1 dag!

Hard of niet: water is goed voor je huid

Calcium- en magnesiumdeeltjes in hard water zorgen ervoor dat zeep en shampoo minder goed oplossen; daardoor gebruik je er al snel te veel van. Zeep en shampoo lost niet goed op en er blijven restjes achter op de huid, waardoor deze geïrriteerd raakt. Mensen met huidproblemen krijgen niet voor niets het advies om niet te vaak te douchen :-) Water droogt je huid uit en doet meer kwaad dan goed. Met zacht water merk je duidelijk verschil en bij veel mensen met huidproblemen verminderen de klachten na overgang van hard naar zacht water.

Ook water drinken heeft weinig effect op je huid, in tegenstelling tot goede zonbescherming en gezond eten. Gezonde voeding stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen en houdt de huid elastisch.

Is water goed voor je huid? - AllinMam.com

Lees ook: Waarom kalkhoudend water je huid uitdroogt

Ontharden van drinkwater is slecht voor je

Dit zou komen door het natrium wat aan het water wordt toegevoegd tijdens het ontharden. Het klopt dat er natrium wordt toegevoegd maar de hoeveelheden zijn zó minimaal dat wanneer je 1 liter leidingwater per dag drinkt nog steeds 93% van de totale natriuminname komt van voeding.

In onze gemeente hebben we geen hard water

In vergelijking met het water in andere gemeenten is jouw water misschien minder hard. Wanneer je toch geregeld met agressieve middelen aan de slag moet om de kranen glimmend te krijgen en je je apparaten moet ontkalken dan is er wel degelijk sprake van hard water.

In Nederland komt het leidingwater uit maar liefst 200 verschillende bronnen, waardoor de hardheid van het water overal verschillend is. De hardheid van leidingwater in ons land ligt tussen 6 dH en 14 dH. Onthard water heeft een waterhardheid van 0 dH.

Onthard water smaakt zout

Bij keukenzout komt de zoute smaak door de verbinding van natrium met chloride. Wanneer water onthard wordt stijgt alleen het natriumgehalte; de hoeveelheid chloride blijft hetzelfde. Hierdoor zit er aan onthard water geen zoute smaak. Water uit een AquaCell waterontharder komt qua smaak het dichtst in de buurt van Spa blauw. Heerlijk dus!

*Foto’s via Shutterstock

Gerelateerde artikelen

Back to top button