Reistips

Een wandelvakantie met kinderen? Niet twijfelen, doen!

De geboorte van een kind brengt veel veranderingen met zich mee. Veranderingen op het gebied van huishouden, werk en dagindeling in het algemeen, maar zeker ook op het gebied van vakantie. Veel mensen passen namelijk hun manier van vakantie aan het kind aan, zeker wanneer zij nog erg klein zijn. Heel begrijpelijk!

Je vakantie aanpassen aan je kindje

Bij het aanpassen van jouw ideale vakantie is het echter de vraag of je jezelf hiermee niet tekort doet, jij hebt immers ook recht op een stukje ontspanning. Het zijn met name de mensen die van actieve vakanties houden die grote concessies doen. Niet doen! Waarom niet het beste van twee werelden combineren en er heerlijk actief op uit gaan met het hele gezin, ook wanneer je kindje nog klein is?

Nog steeds actieve vakantie mogelijk!

Een populaire actieve manier van vakantie is de wandelvakantie. Dit soort vakanties brengt je op de mooiste plekjes die de natuur te bieden heeft en je bent echt even weg van alles. Het is heel gaaf om jouw kind daar al op jonge leeftijd deelgenoot van te maken. Kinderen van een jaar of 6, 7 of 8 kunnen vaak al heel prima meerdere kilometers per dag afleggen, vooral wanneer het in een rustig tempo gaat en je geregeld pauzeert.

Huttentocht met kinderen in de bergen

In Scandinavië wordt veel met kleine kinderen gewandeld en in Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk zijn wandelvakanties met kleine kinderen de gewoonste zaak van de wereld. Je kunt hier van blokhut naar blokhut lopen, maar ook kamperen is mogelijk. De huttentochten zijn in allerlei variaties te boeken; wanneer je met kleine kinderen gaat die al best goed kunnen lopen is een 3 of 4 daagse huttentocht echt een aanrader. Kinderen krijgen stempelkaarten waarmee ze hutten kunnen afstempelen waar ze overnachten en/of lunchen en geregeld zijn er to-do lijstjes verkrijgbaar voor onderweg. De uitzichten zijn overweldigend en het is zó leuk om onderweg grazende koeien tegen te komen!

Een wandelvakantie met kinderen? Niet twijfelen, doen! - AllinMam.com

Wandelvakantie met kleine kinderen

Is je kindje nog te klein om zelf te wandelen? Een kinderdrager is dé manier om jouw kind mee te nemen tijdens een wandelvakantie. Een kinderdrager is als het ware een klein stoeltje met een aluminium frame dat je op je rug draagt waarin jouw kindje comfortabel zit, lekker rond kan kijken en ook lekker kan slapen. Als je met de auto reist zal een kinderdrager de nodige ruimte in beslag nemen, dat is wel iets om vooraf rekening mee te houden.

wandelvakantie met kind in kinderdrager - Een wandelvakantie met kinderen? Niet twijfelen, doen! - AllinMam.com

Er zijn echter ook ouders die kinderen best lang (tot een jaar of 3, afhankelijk van het gewicht van je kindje) in een geweven draagdoek op de rug dragen. Een draagdoek neemt nauwelijks ruimte in beslag tijdens de reis naar jouw vakantiebestemming. Indien op de juiste wijze geknoopt is het dragen met een draagdoek heel comfortabel, zowel voor jou als voor je kind.

wandelvakantie met kind in draagdoek - Een wandelvakantie met kinderen? Niet twijfelen, doen! - AllinMam.com

Verre wandelbestemmingen

Als je nóg avontuurlijker bent aangelegd en over de middelen beschikt dan kun je naar alle uithoeken van de wereld vliegen voor een wandelvakantie met kinderen. De wereld heeft zoveel mooie plekken te bieden die zich uitermate goed lenen voor wandelen! Zowel de natuur als de cultuur zijn in andere werelddelen totaal anders dan in Europa. Waarom jouw kinderen hier niet al op jonge leeftijd kennis mee laten maken? Je geeft ze een ervaring mee die zij hun verdere leven bij zich zullen dragen. Heel kleine kinderen (1-2 jaar oud) hoeven ook hier geen bezwaar te zijn, want een kinderdrager kan gewoon mee in het vliegtuig. Hierbij is het wel goed om van tevoren even bij de luchtvaartmaatschappij te informeren hoe zij een drager qua bagage zien.

Kinderen hebben echt niet persé een zwembad en een animatieteam nodig op vakantie. Ook zij vinden het vaak heerlijk en stoer om actief bezig te zijn. Natuurlijk zul je voor een beetje afwisseling moeten zorgen en rekening moeten houden met de afstanden die je wilt lopen.

Ben jij wel eens op wandelvakantie geweest met je kind(eren)?

*Foto’s van draagdoek en kinderdrager via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button