Wonen

Wat is de beste mobiele airco, waar let je op bij aanschaf?

Een mobiele airco; dat klinkt handig! Maar is een mobiele airco ook echt handig? Je kunt een mobiele airco eenvoudig verplaatsen. Op deze manier kun je altijd beschikken over een aangename ruimte met de juiste luchtvochtigheid en temperatuur. Je kunt een mobiele airco niet alleen in de zomer gebruiken, maar ook in de winter. Wat zijn de voordelen en de nadelen van een verplaatsbare airco? Welke verschillende soorten zijn er? En kun je een mobiele airco met slang of een mobiele airco met condensbak ook gebruiken in een grote ruimte?

Mobiele airco, monoblock airco of split systeem airco?

Er zijn verschillende soorten airco’s. Je kunt kiezen voor een monoblock airco of een split systeem airco. Daarnaast bestaan er ook mobiele airco’s met een opvang- of condensbak. Hieronder leggen we de verschillende systemen uit.

Monoblock airco

Een monoblock airco zonder een buitenunit is het meest populair. Dit worden ook wel monoblock luchtverkoelers genoemd. Je kunt ze eenvoudig plaatsen in de ruimte waar je dat wilt. Ze bestaan uit één geheel en regelen zelf de aan- en afvoer van lucht. Een monoblock airco met slang voert de warme lucht af via een raam of een opening in de muur.

Split systeem airco

Een split systeem airco heeft wél een buitenunit. De unit die buiten aanwezig is zorgt voor de aanvoer van frisse lucht en de afvoer van warme of vervuilde lucht. Houd er wel rekening mee dat de binnen- en de buitenunit worden verbonden met een koelleiding. Dit is de beste airco als je wilt genieten van een optimale temperatuur.

Mobiele airco met condensbak (luchtkoeler)

Als je een airco zonder afvoerslang of koelleiding wilt kopen dan kun je kiezen voor een mobiele airco met condensbak. Deze modellen mogen eigenlijk geen airco worden genoemd. Het zijn namelijk luchtkoelers. Je profiteert met een condens airco wel van een frisse ruimte, maar de temperatuur in de kamer zal niet efficiënt dalen. Wil je binnenshuis kunnen genieten van een echt aangenaam klimaat? Kies dan voor een mobiele airco met monoblock of een mobiele airco met split systeem.

De voordelen en nadelen van een mobiele airco

Wil je een mobiele airco kopen? Dan is het goed om de voordelen en de nadelen van deze verplaatsbare luchtkoelers op een rijtje te zetten. Zo maak je altijd de juiste keuze.

Voordelen van een mobiele airco

Dat een mobiele airco voordelen heeft is wel duidelijk, mits je de uitvoering aanschaft die bij jouw situatie past. Het formaat, de bediening, de kosten; het kunnen grote voordelen zijn die je ziet bij het kopen van een mobiele airco. We zetten de grootste voordelen van een verplaatsbare airco hieronder voor je op een rijtje.

Een mobiele airco is relatief goedkoop

De prijzen van een mobiele airco beginnen bij € 200,00. Dit is natuurlijk afhankelijk van de soort airco die je kiest, de capaciteit en de mogelijkheden. Voor een grotere ruimte zul je een mobiele airco met grote capaciteit nodig hebben, dus hier kunnen de kosten wel aardig op gaan lopen. Maar over het algemeen is een mobiele airco een stuk goedkoper dan een monoblock airco of een split systeem airco.

Een mobiele airco is flexibel

Een mobiele airco is heel flexibel in gebruik. Vaak zijn de verrijdbare airco’s voorzien van stevige wielen. Je verplaatst de airco dus eenvoudig van de ene naar de andere ruimte. Voor een korte periode of voor een langere periode.

Mobiele airco is plug & play

Een verplaatsbare airco met een slang of een condensbak behoeft geen ingewikkelde installatie. Je hoeft alleen de stekker in het stopcontact te steken, dan is de mobiele airco klaar voor gebruik. Let bij een condensbak wel op dat je elke keer op tijd de bak leegt.

Nadelen van een mobiele airco

Uiteraard staan er lijnrecht tegenover de voordelen van een mobiele airco ook nadelen. Of deze nadelen van een mobiele airco opwegen tegen de voordelen kun je zelf bekijken, nadat je onderstaande nadelen hebt gelezen.

Het geluid van een mobiele airco

Als je op zoek bent naar een stille airco, dan kun je beter niet voor een mobiele airco kiezen. Een mobiele airco produceert vaak meer decibellen dan een monoblock of split systeem airco. Een verplaatsbare airco is dus minder geschikt voor in de slaapkamer of op de thuiswerkplek. Een stille mobiele airco produceert tot maximaal 50 decibel aan geluid. Of dat stil genoeg is, is heel persoonlijk.

Een mobiele airco is geschikt voor een kleine ruimte

Als je een airco voor een grote ruimte wilt, dan heeft een mobiele airco vaak niet voldoende capaciteit. Je kunt een kleine ruimte goed verkoelen, maar een mobiele airco moet behoorlijk veel moeite doen om een grote ruimte op temperatuur te houden.

Verbruik van een mobiele airco

Een airco die je kunt verplaatsen verbruikt meer energie. Mobiele airco’s zijn goedkoper in aanschaf, maar kunnen flink wat stroom verbruiken. Kies dus altijd een mobiele airco met een A+++ of A++ energielabel voor een zo zuinig mogelijk verbruik.

Evolar Mobiele Airco EVO-ES9000 zonder slang

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 21 februari 2024 - 00:08

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 21 februari 2024 - 00:08
FlinQ Slimme Mobiele Airco

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 21 februari 2024 - 00:08
Eurom Mobiele Airco Cool-Eco 90 A++

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 21 februari 2024 - 00:09
Delonghi Mobiele Airco Pacex100 Silent

Verkrijgbaar bij

bol.com (€599,00)
Laatst bijgewerkt: 21 februari 2024 - 00:09
Inventum Mobiele Airco AC907W

Verkrijgbaar bij

bol.com (€399,00)
Laatst bijgewerkt: 21 februari 2024 - 00:09
Fuave Mobiele Airco ACS14K01

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 21 februari 2024 - 00:09

Verkrijgbaar bij

bol.com
expert.nl (€649,00)
Laatst bijgewerkt: 21 februari 2024 - 00:09
In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Lees meer
Back to top button