Welzijn

Tips voor efficiënt huishouden, hoe stel ik orde op zaken?

Efficiënt huishouden is de beste manier om tijd te besparen en stress te verminderen. Dit geldt voor mensen die alleen wonen, maar ook voor samenwonende personen. Ook maakt het niet uit of je werkt of niet; van efficiënt huishouden wordt iedereen gelukkiger. Wie wil er immers niet tijd overhouden om leuke dingen te doen? In dit artikel tips om efficiënt te huishouden.

Maak een planning

Door je huishoudelijke taken op te schrijven en te plannen, kun je beter bepalen wanneer je welke taken moet uitvoeren. Zo kun je bijvoorbeeld op een bepaald moment in de week de was doen en op een ander moment het huis stofzuigen. Als je samenwoont, is het handig om met je huisgenoot af te stemmen wie welke taken op zich neemt, zodat alles duidelijk is en je niet dubbel werk hoeft te doen.

Maak een boodschappenlijstje

Door een lijst op te stellen voor boodschappen, kun je beter bepalen wat je nodig hebt en hoeveel, en kun je gerichter winkelen. Zo hoef je niet overal heen te lopen en kun je tijd en geld besparen. Als je samenwoont, kun je ook afspreken wie de boodschappen doet, zodat je dit niet dubbel hoeft te doen.

Maak gebruik van batch cooking

Door in één keer grote hoeveelheden te koken en dit te verdelen over de week, hoef je niet elke dag te koken en kun je tijd besparen. Dit werkt vooral goed als je veel werkt of druk bent. Bespaart je tijd en ook nog eens energie!

Zorg voor een opgeruimd huis

Door je huis opgeruimd te houden, kun je sneller en efficiënter werken en hoef je niet te zoeken naar spullen die je nodig hebt. Zorg ervoor dat alles op zijn plek ligt en maak regelmatig opruimrondes om overbodige spullen weg te doen.

Maak gebruik van technologie

Er zijn verschillende apps en tools beschikbaar die je kunnen helpen om je huishouden efficiënter te runnen, zoals een boodschappenlijst app of een planningstool. Maak gebruik van deze technologie om je huishouden beter te organiseren.

Maak gebruik van huishoudelijke hulpmiddelen

Er zijn tal van huishoudelijke hulpmiddelen beschikbaar die je kunnen helpen om taken sneller en efficiënter te volbrengen. Denk aan een stofzuiger met een hoge zuigkracht, een vaatwasser om het afwassen te vergemakkelijken, of een stomerijzak om kleding snel te strijken.

Maak gebruik van tijdsblokken

Door taken op te delen in tijdsblokken, kun je je aandacht beter richten op één taak tegelijk. Zo kun je bijvoorbeeld een uur per dag besteden aan het opruimen van het huis, of een paar uur per week aan het doen van de boodschappen. Dit kan helpen om de taken efficiënter te volbrengen en om te voorkomen dat je overweldigd raakt.

Benut alle tijd die je hebt

Als je bijvoorbeeld een dag vrij hebt, kun je dan gebruiken om allerlei huishoudelijke taken te volbrengen die normaal gesproken meer tijd vergen. Zo kun je bijvoorbeeld op een dag al het wasgoed doen, of het huis grondig opruimen. Dit kan helpen om je huishouden efficiënter te runnen, omdat je dan niet elke dag kleine beetjes tijd hoeft te besteden aan dezelfde taken.

Maak gebruik van hulp

Als je het lastig vindt om alles alleen te doen, kun je overwegen om hulp in te schakelen. Dit kan in de vorm van een professioneel schoonmaakhulp of een boodschappendienst, maar je kunt ook hulp vragen aan vrienden of familie. Zo kun je samen de taken verdelen en hoeft niemand het alleen te doen.

Zoek naar manieren om te besparen

Door slim te zoeken naar manieren om te besparen, kun je tijd en vaak zelfs geld besparen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor energiezuinige huishoudelijke apparaten, droogballen gebruiken in de wasdroger of gebruikmaken van aanbiedingen en kortingen bij het doen van boodschappen. Door middel van het maken van een budget kun je beter inzien waar je geld aan uitgeeft en op welke manieren je kunt besparen.

Boeken over efficiënt huishouden

Nog niet genoeg aan deze tips? Duik dan de boeken in. Er zijn een aantal goede boeken die gaan over een opgeruimd leven. De boeken bevatten tips voor een efficiënt huishouden maar zorgen ook voor een opgeruimd hoofd. Je kunt je óf helemaal op sleeptouw laten nemen of de tips eruit pikken waar je iets mee kunt. Succes!

Grip op de chaos

Verkrijgbaar bij

bol.com (€24,99)
Laatst bijgewerkt: 18 juni 2024 - 23:15

Spark Joy – Marie Kondo

Verkrijgbaar bij

bol.com (€20,00)
Laatst bijgewerkt: 18 juni 2024 - 23:16

The Home Edit

Verkrijgbaar bij

bol.com (€17,99)
Laatst bijgewerkt: 18 juni 2024 - 23:16

Mijn opruimboek

Verkrijgbaar bij

bol.com (€16,99)
Laatst bijgewerkt: 18 juni 2024 - 23:15

Het grote poetsboek

Verkrijgbaar bij

bol.com (€26,80)
Laatst bijgewerkt: 18 juni 2024 - 23:15

Verkrijgbaar bij

bol.com (€17,99)
bookspot.nl (€32,00)
Laatst bijgewerkt: 18 juni 2024 - 23:16

Verkrijgbaar bij

bol.com (€16,99)
proxis.com (€15,97)
Laatst bijgewerkt: 18 juni 2024 - 23:15
In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button