Huishouden

Alles over droogballen in de wasdroger gebruiken

Wil je energie besparen? Dan heb je vast de verwarming al lager staan, douche je minder lang en let je op je elektriciteitsverbruik. Er is nog meer wat je kunt doen om energie te besparen. Als je een wasdroger hebt tenminste! Maak kennis met droogballen. Droogballen zijn een populaire manier om energie te besparen bij het drogen van kleding in de wasdroger. Ze werken door het opnemen van vocht uit de lucht in de droger, wat helpt om de droogtijd te verkorten. Hierdoor hoeft de wasdroger minder lang te draaien, wat leidt tot minder energieverbruik en dus besparing op de energierekening.

Hoeveel energie kun je besparen met droogballen in de wasdroger?

Hoeveel energie je precies kunt besparen met droogballen is lastig te zeggen. Het is onder andere afhankelijk van de wasdroger die je gebruikt én van het type droogbollen. Droogballen kunnen gemaakt zijn van diverse materialen zoals wol, katoen of van synthetische stoffen. Het ene materiaal neemt meer vocht op dan het andere. Dat heeft dus invloed op de hoeveelheid energie die je kunt besparen. Over het algemeen wordt gezegd dat je met het gebruik van droogballen in de wasdroger zo’n 15% tot 30% minder lang de wasdroger aan hebt staan. Hetzelfde percentage bespaar je dus op de energiekosten en dat is mooi meegenomen. Zelfs wanneer het rond de 15% blijft hangen!

Energiebesparing is niet het enige voordeel van wasdrogerballen

Droogballen hebben niet alleen energiebesparing als voordeel. Ze kunnen ook helpen om kreuken te verminderen. Gebruik je droogballen waaraan essentiële oliën zijn toegevoegd? Dan ruikt je was heerlijk als de droger klaar is. Daarnaast word je was ook zachter met wasdrogerballen. Doe je de droogballen bij een dekbed in de wasdroger, dan kloppen de droogballen het dekbed lekker op. Hetzelfde geldt voor een donsjas, bodywarmer of andere kleding die gevuld is met een sterk opvullend materiaal.

Droogballen in verschillende soorten en maten

Er zijn verschillende soorten droogballen verkrijgbaar, gemaakt van verschillende materialen. Sommige zijn gemaakt van wol, andere van katoen of synthetische materialen zoals polyester. Welk materiaal het beste is, is afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren van de gebruiker. Droogballen van wol zijn bijvoorbeeld biologisch afbreekbaar, maar kunnen wel allergische reacties veroorzaken bij sommige mensen. Katoen en polyester droogballen zijn hypoallergeen, maar hebben mogelijk een grotere ecologische voetafdruk. Daarnaast zijn droogballen in verschillende formaten verkrijgbaar. Mijn ervaring is dat hoe groter de droogballen zijn, hoe beter ze hun werk doen.

Alles over droogballen in de wasdroger gebruiken - AllinMam.com

Wasdroger droogballen van katoen

Ballen voor in de droger gemaakt van katoen zijn een populaire keuze vanwege hun hypoallergene karakter én de lange levensduur. De meeste katoenen droogballen zijn gemaakt van natuurlijke, katoenen doeken die zijn opgevuld met kleine korrels, zoals kleine stukjes wol of katoen. Deze korrels absorberen vocht uit de lucht in de droger, wat helpt om de droogtijd te verkorten en energie te besparen. Droogballen gemaakt van katoen hebben ook de neiging om kreuken in de was te verminderen. Dit komt omdat ze helpen om de luchtcirculatie in de droger te verbeteren, wat ervoor zorgt dat de kleding beter droogt en minder kreukt. Bovendien zijn katoenen wasdrogerballen vaak duurzamer dan droogballen gemaakt van synthetische materialen, wat betekent dat ze langer mee gaan.

Er zijn echter ook enkele nadelen aan het gebruik van katoen droogballen. Ze zijn bijvoorbeeld niet zo effectief bij het verwijderen van statische elektriciteit als droogballen gemaakt van synthetische materialen. Dit kan ervoor zorgen dat sommige stoffen, zoals synthetische kleding of synthetische stoffen, wat statisch aanvoelen na het drogen. Katoenen droogballen kunnen wat zwaarder zijn dan droogballen gemaakt van andere materialen. In principe hoef dit geen problemen op te leveren aangezien de wasdroger verder zijn werk doet.

Wasdroger droogballen van synthetische materialen

Droogballen gemaakt van synthetische materialen zoals siliconen, polyester of nylon, zijn een andere populaire keuze voor het gebruik in de wasdroger. Ze werken op dezelfde manier als andere droogballen door vocht uit de lucht in de droger te absorberen, wat helpt om de droogtijd te verkorten en energie te besparen. Een van de voordelen van droogballen gemaakt van synthetische materialen is dat ze vaak beter zijn in het verwijderen van statische elektriciteit dan droogballen gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen of wol. Dit kan ervoor zorgen dat kleding van synthetische stoffen minder statisch aanvoelt na het drogen. Synthetische droogballen zijn vaak lekker licht. Dat klinkt fijn, maar het kan zijn dat de werking van de wasdroger ballen beter is wanneer je er meerdere tegelijk gebruikt.

Synthetische droogballen hebben ook enkele nadelen. Ze kunnen bijvoorbeeld niet biologisch afbreekbaar zijn, wat betekent dat ze een grotere ecologische voetafdruk hebben. Bovendien kunnen sommige mensen allergische reacties hebben op synthetische materialen. Hierdoor zijn ze niet voor ieder persoon geschikt.

Alles over droogballen in de wasdroger gebruiken - AllinMam.com

Wasdroger droogballen van wol

Droogballen gemaakt van wol zijn misschien wel de meest populaire droogballen voor in de droger. Met wollen droogballen heb ik ook zelf de beste ervaring. Wollen droogballen werken op dezelfde manier als andere droogballen door vocht uit de lucht in de droger te absorberen. Een van de voordelen van wollen droogballen is dat ze biologisch afbreekbaar zijn. Dit betekent dat ze een kleinere ecologische voetafdruk hebben dan droogballen gemaakt van synthetische materialen of van katoen. Bovendien zijn wol droogballen vaak beter in staat dan katoenen droogballen om statische elektriciteit te verwijderen, wat kan helpen om kleding en stoffen minder statisch aan te laten voelen na het drogen.

Zoals elke wasdroger droogbal heeft ook de wollen droogbal een nadeel. Sommige mensen kunnen allergisch reageren op het gebruik van wollen droogballen. Daarnaast zijn de droogballen zwaarder in gebruik dan droogballen van synthetische materialen. Maar zoals hierboven al beschreven, dat maakt eigenlijk niets uit. Want eenmaal in de wasdroger heb je de droogballen niet meer in je handen.

Hoeveel droogballen gebruik je per droogbeurt?

Je kunt experimenteren met het aantal drogerballen in de wasdroger. Start bijvoorbeeld met 1 droogbol. Gebruik bij een volgende keer, bij dezelfde soort wasbeurt, bijvoorbeeld 6 droogballen. Hou bij hoeveel tijd de wasdroger bespaart met drogen. Zo kun je kijken wat voor jou het beste werkt. Zelf gebruik ik 3 wollen droogballen per keer. Heb ik een dekbed in de droger? Dan stop ik er gerust 6 droogballen bij.

Hoe lang kun je droogballen voor in de wasdroger gebruiken?

Droogballen kunnen lang meegaan, afhankelijk van het materiaal en hoe vaak ze worden gebruikt. Sommige ballen gaan wel honderden wasbeurten mee, terwijl andere na enkele tientallen wasbeurten moeten worden vervangen. Het is een goed idee om de ballen regelmatig te inspecteren en te vervangen als ze versleten of beschadigd lijken. Mijn wollen droogballen gaan al een tijdje mee en ik heb reserve droogballen in de kast liggen. Zo grijp ik in ieder geval niet mis als er een aantal beschadigd of kapot zijn!

Jean’s goods drogerballen wol – 6 stuks

Verkrijgbaar bij

bol.com (€16,99)
Laatst bijgewerkt: 21 april 2024 - 23:04

MIRI Drogerballen wol – 6 stuks

Verkrijgbaar bij

bol.com (€14,80)
Laatst bijgewerkt: 21 april 2024 - 23:04

Roegaarden drogerballen siliconen – 6 Stuks

Verkrijgbaar bij

bol.com (€14,50)
Laatst bijgewerkt: 21 april 2024 - 23:04

LaundrySpecialist Droogballen wol – 8 stuks

Verkrijgbaar bij

bol.com (€19,95)
Laatst bijgewerkt: 21 april 2024 - 23:04
In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button