Schoonmaaktips voor nieuwe moeders

Met een pasgeboren baby in huis, moet je ervoor zorgen dat je huis schoon en veilig is. Maar dat kan soms best een gedoe zijn. Je hebt namelijk tientallen verschillende zorgtaken en dan kan het best druk worden. Als nieuwe moeder schiet ’tijd voor jezelf’ er vaak bij in. Je hebt genoeg te doen, zoals werken, boodschappen doen, voor je baby zorgen en het huishouden. Maar onthoud dat moeder zijn al een voltijdse baan op zich is, en net als bij elke andere baan, heb je af en toe een pauze nodig om bij te tanken. Met deze schoonmaaktips kun je je huishoudelijke taken efficiënter aanpakken en wat tijd voor jezelf vrijmaken.

Maak een planning

Maak een weekplanning. Op zondag, of de dag die voor jou het meest ontspannend is, neem je even de tijd om te bedenken wat je de hele week moet doen. Probeer je aan die planning te houden, maar maak je niet te druk als je soms wat achterloopt. Dat betekent meestal gewoon dat je tijd hebt besteed aan de zorg voor je baby, en dat is oké.

Kies de juiste schoonmaakproducten

Kies de juiste schoonmaakproducten. Dit kan het schoonmaakwerk veel makkelijker maken. Gebruik schoonmaakmiddelen die meerdere oppervlakken kunnen schoonmaken, want dat bespaart tijd en gedoe met het zoeken naar verschillende producten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor ecopods. Je hebt bijvoorbeeld een allesreiniger die wel 99,9% van de bacteriën kan doden. Je kunt het gebruiken om harde oppervlakken zoals keukenbladen, wastafels en kinderstoelen schoon te maken. Als je snel oppervlakken wilt desinfecteren, kan een desinfectiespray handig zijn, want het doodt bacteriën op harde en zachte oppervlakken. Gewoon sprayen en de instructies volgen.

Kies de juiste plek voor je schoonmaakspullen

Zorg ervoor dat schoonmaakspullen makkelijk te vinden zijn. Je zult snel merken welke plekken vaak even snel moeten worden schoongemaakt. Houd de schoonmaakmiddelen die je nodig hebt in de buurt, zodat je die plekken kunt aanpakken wanneer je even tijd hebt of wanneer het handig uitkomt.

Zorg voor zo min mogelijk rommel

Hou je huis opgeruimd. Dit maakt schoonmaken veel makkelijker. Zorg ervoor dat oppervlakken zo leeg mogelijk zijn, zodat je niet steeds dingen moet verplaatsen. Dan kun je snel schoonmaken met een doekje of schoonmaakmiddel. Ruim dingen op zodra je ze niet meer gebruikt, en gooi speelgoed dat op de vloer ligt in een lege wasmand. Zo gaat stofzuigen en dweilen sneller.

Back to top button