Huishouden

Wassen zonder kreukels, tips voor kreukvrije kleding

Er zijn misschien wel mensen die er zen van worden, maar de meeste niet: strijken. Zelf heb ik een hekel aan strijken. Ik doe dat dus nooit. Nooit meer moet ik zeggen want jeetje, wat heb ik vroeger veel overhemden gestreken. Door de jaren heen heb ik voor mezelf een methode ontwikkeld die ervoor zorgt dat ik niet hoeft strijken. Ik heb wel ergens een strijkijzer staan, maar die heb ik niet nodig voor kreukvrije kleding. Tips voor wassen zonder kreukels lees je in dit artikel!

Wassen zonder kreukels, kan dat wel?

Of je kreukels krijgt tijdens en na het wassen is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren. Tegenwoordig wordt veel kleding vervaardigd van kreukvrije of strijkvrije stof, waardoor de kans op kreukels al minimaal is. Het materiaal van je kleding bepaalt dus al of je kleding gevoelig is voor kreukels. Daarnaast heeft het centrifugeren invloed, maar ook hoe lang je de was in de wasmachine laat zitten na het aflopen van het wasprogramma. Maak je gebruik van een droger? Dat is ook vragen om kreukels. Helemaal wanneer je het hele droogprogramma doorloopt. Hoe ik mijn kleding kreukvrij in de kast hang? Dat ga ik je vertellen.

1. Stop de wasmachine niet te vol

Hoe meer kleding je in de wasmachine stopt, hoe meer het in elkaar gedrukt wordt. Helemaal wanneer het programma afgelopen is en je kleding nog even in de trommel ligt. Probeer de wasmachine dus niet helemaal vol te laden.

2. Centrifugeren op laag toerental

Centrifugeren doe ik altijd op een laag toerental. Helemaal wanneer het om stoffen gaat die gevoelig zijn voor kreukels stel ik de wasmachine in op een toerental van 800. Je kleding voelt dan behoorlijk nat aan wanneer je het uit de wasmachine haalt en dat is natuurlijk niet altijd fijn. Omdat de stof van spijkerbroeken veel dikker is stel ik het toerental daarvoor wél in op een standje hoger.

3. Haal je kleding meteen uit de wasmachine

Ik haal mijn kleding meteen uit de wasmachine, zodra het programma klaar is. Hoe langer je het in de wasmachine laat zitten, hoe groter de kans is dat er flinke kreukels ontstaan. Niet alleen omdat de kleding bovenop elkaar ligt, maar misschien nog wel meer omdat alles in elkaar gedraaid is (mouwen bijvoorbeeld). Bovendien gaat wasgoed best snel stinken, als het te lang nat op een propje ligt.

4. Sla de kleding goed uit

De was die ik uit de wasmachine haal, sla ik meteen goed uit. Niet één keer, maar wel drie keer. Daarna vouw ik het een keer dubbel en leg ik het in de droogtrommel. Dit doe ik met ieder kreukgevoelig kledingstuk. Overhemden, longsleeves, t-shirts en broeken.

5. Doe de was 5 minuutjes in de droger

En nu komt het: ik doe mijn was in de droger. Maar, heel eventjes; 5 minuutjes. En die tijd hou ik echt goed in de gaten. Bovendien heb ik een aantal droogballen in de droger. Doordat de was nog goed nat is (door lage toerental in wasmachine) krijg je door de warmte een beetje stoom in de droger. Dit zorgt ervoor dat de kreukels sneller verdwijnen. Denk je dat je was te droog is om de kreukels er uit te slaan? Dan kun je ook een paar ijsblokjes erbij doen in de droger. Zijn de 5 minuten voorbij, dan zet ik de droger uit en haal de was er meteen uit. Ik sla het weer uit en hang het meteen op het droogrek. Overhemden hang ik meteen op een kledinghanger.

Gegarandeerd kreukvrije was!

Volg je bovenstaande stappen één voor één precies hetzelfde op? Dan zul je zien dat je nagenoeg geen kreukels meer hebt in je was. Maar laat je de was toch even te lang in de wasmachine zitten, of in de droger, dan heb je toch weer kans op kreukels. Ik heb de wasmachine en de droger onder het keukeneiland staan, ik ben me ervan bewust dat dat een voordeel is wanneer je op deze manier je was doet. Ik kan me voorstellen dat dit een stuk ingewikkelder wordt als je beide machines boven op zolder hebt staan, of ergens achter in de berging.

Toch nog kreukels?

De was toch op een te hoog toerental laten centrifugeren of net even te lang in de wasmachine laten zitten? Probeer dan de kreukels er uit te krijgen met een spray speciaal voor kreukels. Werkt vaak heel goed!

Lenor Crease Release Gold Orchid

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 17 juli 2024 - 23:08

Robijn Dry Wash Spray Original​

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 17 juli 2024 - 23:08

TADA – Kreukvrij en kleren verfrisser

Verkrijgbaar bij

bol.com (€14,50)
Laatst bijgewerkt: 17 juli 2024 - 23:08

Robijn Dry Wash Spray Original MIX – 3 x 200 ml

Verkrijgbaar bij

bol.com (€27,95)
Laatst bijgewerkt: 17 juli 2024 - 23:08

*Uitgelichte foto via Unsplash

Verkrijgbaar bij

bol.com
blokker.nl (€9,49)
jumbo.com (€10,29)
Laatst bijgewerkt: 17 juli 2024 - 23:08
In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button