Ouderschap

Over gewicht, moedermelk, borstvoeding en sauna

Een kleine twee maanden ben ik nu moeder. Wat is moeder zijn toch leuk! Maar ook vergt moeder zijn veel geduld want alles is nieuw en daar moet je je weg ook in vinden. Een reis die je helemaal niet kunt plannen.

Weken, maanden of jaren?

Voor mijn zwangerschap sprak ik nooit in weken. Als iemand 25 weken zwanger was, rekende ik dit om naar maanden. Je spreekt pas in weken als je zelf een keer zwanger bent geweest denk ik. Nu ook, als men vraagt hoe oud Esmee is. Nog steeds spreek ik in weken. En als ze ouder is gaat het volgens mij vanzelf over in maanden. Ik hoorde weleens iemand zeggen: Mijn kind is 22 maanden. Ik vroeg me dan af waarom ze niet gewoon “bijna 2 jaar” of “1 jaar en 10 maanden” zei, maar nu snap ik het. Als je het over je kind hebt in leeftijd, spreek je in weken en maanden. Maar wanneer heb je het dan over jaren?

Ponden of kilo’s?

Bij de geboorte was Esmee 2660 gram. “Ruim 2,5 kilo” zei ik dan. Nee, men had het over ruim 5 pond! Wat verwarrend allemaal. En vooral de oudere generatie had het over ponden. Ik blijf het omrekenen naar kilo’s, want daar heb ik een beeld bij.

Moedermelk in cc of ml

Ik geef Esmee borstvoeding. Daarnaast kolf ik melk af. Een van de eerste keren had ik wel 100cc gekolft. Ik sprak eerder nooit over cc dus ik vroeg aan de kraamhulp: Hoeveel cc is gelijk aan ml? Blijkt dat cc gelijk is aan ml! Waarom hebben we het dan niet gewoon over ml.? Verwarrend hoor! Nu 8 weken verder heb ik het toch stiekem alleen nog maar over cc…

Borstvoeding en sauna; waarom lekken mijn borsten?

Ik vind het belangrijk om tijd voor mezelf te nemen. Ik ben rustig begonnen met sporten en ben ook al voor het eerst naar de sauna geweest. Na de voeding ben ik richting de sauna gegaan. Ik zou dan ongeveer 2 uur hebben voordat Esmee de volgende voeding zou krijgen. Tijd zat dus. De eerste paar sauna’s gingen goed, ook naar de infra rood sauna geweest voor mijn schouders. Van het voeden en optillen heb ik nogal last van mijn schouders.

De laatste sauna die ik wilde bezoeken was de Turkse stoomcabine. De eerste paar seconden waren heerlijk totdat ik mijn borsten voelden werken. Opeens kwam er melk uit!!! Ik schrok me een hoedje!!! Gelukkig zat ik alleen in de sauna maar ik wist niet hoe snel ik eruit moest gaan. Ik was nog geen uur in de sauna en de 2 uur speling voor de volgende voeding waren nog lang niet voorbij. Geen idee hoe het kon dat er nu al melk lekte. Toch had ik een theorie. Na de ene laatste sauna spoelde ik me om met ijskoud water. En daarna de warme Turkse stoomcabine in. De overgang van koud naar warm triggerde mijn borsten denk ik. Weten we dat ook weer voor de volgende keer!

Veel dingen weet je wel maar veel toch ook weer niet. Gaandeweg leer je en maak je hilarische dingen mee. Heb je weer wat te vertellen als je kind groot is!

*Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button