Gezondheid

8 feiten over de HPV vaccinatie

HPV, ofwel het humaan papillomavirus, is een veel voorkomend virus dat wordt verspreid door seksueel contact. Het kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder bepaalde soorten kanker. Gelukkig is er een krachtig wapen beschikbaar: het HPV vaccin. Hier zijn acht feiten over de HPV vaccinatie dat je moet weten.

HPV is een veelkoppig monster

HPV is als een veelkoppig monster dat diverse gezondheidsproblemen veroorzaakt. Het kan leiden tot baarmoederhalskanker, maar ook kankers in de mond, keel, anus en geslachtsorganen. Het vaccin richt zich op de meest voorkomende kankerveroorzakende HPV-typen en beschermt je tegen deze bedreigingen.

Vaccinatie werkt preventief

Het HPV-vaccin werkt als een schild dat je beschermt tegen toekomstige aanvallen. Het is het meest effectief wanneer het wordt toegediend vóór de eerste blootstelling aan het virus, wat meestal optreedt tijdens seksuele activiteit. Daarom is vaccinatie op jonge leeftijd erg belangrijk.

Het is niet alleen voor meisjes

HPV discrimineert niet op basis van geslacht. Zowel jongens als meisjes kunnen het virus oplopen en doorgeven. Het vaccin is beschikbaar voor iedereen, ongeacht geslacht. Dus jongens, jullie hebben ook de verantwoordelijkheid om jezelf en anderen te beschermen.

Meerdere shots voor volledige bescherming

De HPV vaccinatie wordt toegediend in meerdere doses. Om de volledige bescherming te garanderen, is het belangrijk om alle aanbevolen doses te ontvangen volgens het schema dat is voorgeschreven door gezondheidsprofessionals.

Het is veilig en effectief

Het HPV-vaccin heeft zichzelf bewezen als veilig en effectief. Net als bij andere vaccins zijn bijwerkingen meestal mild en van voorbijgaande aard, zoals pijn op de injectieplaats. Het beschermen van jezelf tegen kanker is de kleine ongemakken zeker waard.

Bescherming tegen meerdere HPV-typen

Er zijn verschillende soorten HPV, en het vaccin beschermt tegen de meest voorkomende kankerveroorzakende typen, waaronder HPV 16 en 18. Dit betekent dat je niet alleen jezelf beschermt, maar ook anderen in je gemeenschap.

Je bent nooit te oud

Hoewel vaccinatie op jonge leeftijd ideaal is, ben je nooit te oud om te profiteren van het HPV-vaccin. Zelfs als je al seksueel actief bent geweest, kan het vaccin nog steeds bescherming bieden tegen HPV typen waarmee je mogelijk nog niet bent besmet.

Toegankelijkheid via de GGD

In Nederland is de GGD een betrouwbare bron voor de HPV-vaccinatie. Ze bieden vaccinatieservices en voorlichting over de bescherming tegen HPV. Aarzel niet om contact op te nemen met de GGD voor meer informatie over vaccinaties. De GGD beschikt over vele locaties in verschillende provincies, hierdoor hoef je vaak niet uren te reizen voor een bezoek. Woon jij in omgeving Gelderland? Dan is de beste optie voor jou natuurlijk om naar GGD Gelderland te gaan.

Back to top button