Sieraden

De bijzondere geschiedenis van sieraden

We dragen allemaal wel eens sieraden. Ze maken onze outfit compleet en zeggen wat over onze persoonlijkheid. Sieraden zijn er in heel veel verschillende varianten. Daarbij kun je denken aan armbanden en oorbellen, maar natuurlijk ook aan colliers én ringen. Hoewel ze vroeger een andere betekenis hadden dan nu, worden sieraden al decennia lang gedragen. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de geschiedenis van sieraden. We nemen je mee terug naar de tijd waar het dragen van een gouden armband of een trouwring een hele andere betekenis had dan nu.

De achtergrond van de trouwring: mysterieuze cirkel van liefde

Het ontstaan van de trouwring neemt ons mee terug naar Egypte. Zij zagen de ring als hét symbool voor de steeds terugkerende liefde tussen een man en een vrouw. Maar, ook de opening heeft een speciale betekenis. Dit is namelijk de doorgang naar al het moois wat het leven voor je in petto heeft. Draag jij jouw trouwring aan de linker ringvinger? Ook dit gebruik is ontstaan bij de Egyptenaren. De ader die door deze vinger loopt, staat volgens de Egyptenaren in directe verbinding met het hart. De ring lag altijd op de liefdesader als deze links gedragen zou worden. Hoewel de geschiedenis van trouwringen in Egypte is begonnen, waren het vooral de Romeinen die hun vrouw een ring gaven tijdens het huwelijk. In deze tijd was de trouwring vooral een cadeau voor dames. Heren droegen in deze tijd nog geen trouwringen.

Armbanden worden al meer dan 7000 jaar gedragen

De armband is nog steeds één van de meest gedragen sieraden die we kennen. Tegenwoordig dragen zowel mannen als vrouwen armbanden van verschillende soorten materialen. De armband is ontstaat in Afrika en in China. Ook de Egyptenaren begonnen al vroeg met het dragen van arm sieraden. Egypte maakte zijn armbanden in het begin vooral van hout en van plantaardige producten. In China werden er in deze tijd al wel armbanden van metaal gedragen. Eventueel versierd met edelstenen. Aan de details van de armband en het materiaal waar deze van was gemaakt, kon men de komaf van de persoon herkennen. Opvallende armbanden waren vooral weggelegd voor de rijken. China begon als eerste met het produceren van armbanden van jade en goud. De gouden armbanden uit die tijd werden vooral voorzien van afbeeldingen met draken. Ook de klassieke parel armband én de bedelarmband komen van oorsprong uit China.

De betekenis van sieraden door de jaren heen

Tegenwoordig worden sieraden van veel verschillende soorten materiaal gemaakt. Denk daarbij aan sieraden van staal, zilver, goud en glas. Ook lederen en houten sieraden zien we weer terugkomen in de trends van nu. Sieraden worden tegenwoordig vooral gedragen als mode accessoire. Dat was vroeger wel anders. Kettingen en armbanden werden vroeger vooral gedragen als uiting van macht of rijkdom. In Afrika werden sieraden vooral gebruikt als kenmerk. Bijvoorbeeld om de ander wat te kunnen vertellen over de stam waar je bij hoorde. Het waren in deze tijd vooral kettingen en armbanden die gedragen werden. Romeinse mannen droegen een zegelring om hun goede komaf te laten zien. De wat minder bedeelde bevolking droeg voornamelijk sieraden van keramiek. Vooral de armbanden werden uitbundig versierd met glas en ingelegde steentjes.

En hoe zit dat eigenlijk met de oorsprong van oorbellen?

Naast de zilveren of gouden armband en de trouwring, heeft ook de oorbel zijn eigen unieke geschiedenis. Deze neemt ons mee terug naar het Midden-Oosten. Mensen droegen daar oorsieraden als ze als buitenstaander een andere regio binnenkwamen. De bewoners konden op deze manier niet alleen zien dat ze met vreemdelingen te maken hadden. De drager van de oorbel gaf hiermee ook aan dat het een ander geloof had dan gebruikelijk was in het gebied.

Tegenwoordig draagt iedereen, waar ook ter wereld, sieraden. Dat kunnen armbanden van goud, zilver, leer of hout zijn, maar ook oorbellen met diamanten of zirkonen. Hoewel we alle gebruikelijke rituelen ver achter ons hebben gelaten, houden we de betekenis van trouwringen wél in ere. En dat is na zo’n lange tijd best bijzonder.

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button