Lifestyle

Geen last meer van kalkaanslag, inmiddels al heel normaal

Gister realiseerde ik het me weer; jeetje ik hoef bijna helemaal niet meer schoon te maken! Sinds de AquaCell waterontharder bij ons is geïnstalleerd heb ik nergens kalkaanslag meer zoals voorheen. Glimmende kranen, een glazen douchewand waar je gewoon doorheen kunt kijken (zonder droog te maken) en apparaten die ik niet meer hoef te ontkalken. Ik sta er niet elke dag bij stil, het wordt al snel “gewoon”. Tot je ergens anders ziet dat mensen wél last hebben van kalkaanslag.

Helemaal niet meer schoonmaken

Natuurlijk maak ik nog steeds schoon, maar echt voor de frissigheid. Ik sta niet meer te boenen en te schrobben met Antikal of andere agressieve schoonmaakmiddelen om kalk weg te krabben en ik hoef de douchekop niet meer in een emmer met azijn te leggen om hem schoon te krijgen. Ik gebruik nu heel natuurlijke producten zonder toegevoegde rommel, puur voor de frissigheid én omdat het gewoon lekker ruikt. Een.agressief.schoonmaakmiddelen.vrij.huis. Fijn he?

Geen kalkaanslag meer - AllinMam.com

Lees ook: Na weken weer genieten van zacht water uit de kraan

Vuil hecht minder snel zonder kalk

Kalkaanslag heeft de vervelende eigenschap dat vuil zich hier makkelijk aan hecht, je zit met kalkaanslag dus eigenlijk in een vicieuze cirkel. Je blijft schoonmaken! Tegels in de douche blijven nu bijvoorbeeld heel glad waardoor zeepresten tijdens het douchen nagenoeg allemaal meteen van de tegels afglijden. Na het douchen even wat water over de tegelwanden heen laten lopen is dus eigenlijk al meteen het grootste deel van het schoonmaken!

De restjes kalk die er nog zaten lossen vanzelf op

Restjes kalk die nog aanwezig waren op mijn douchekraan en waar ik niet goed bij kon zijn inmiddels vanzelf opgelost. Tenminste vanzelf, dit komt doordat het keer op keer in contact komt met zacht water. Ik ben dus eigenlijk best wel benieuwd hoe mijn leidingen er uit zien en de slangen, toevoeren en afvoeren van onze wasmachine en vaatwasser bijvoorbeeld! Maar goed, ik weet ook niet hoe dit er eerst uit zag maar het idee dat het schoon spoelt door zacht water is fijn.

Is zacht water wel goed voor je apparaten?

Iets wat me al meerdere keren gevraagd is. Je apparaten zouden juist wat kalk nodig hebben in het water om goed te kunnen functioneren. Toch klinkt dat helemaal niet logisch! Ten eerste kan ik me sowieso al niet voorstellen dat het “goed” is voor je apparaten om om de paar maanden met een agressief middel aan de slag te gaan. Lijkt me voor een apparaat fijner wanneer het helemaal niet in contact hoeft te komen met al die rotzooi!

Wat kalkaanslag doet met je apparaten

Daarnaast: kalkafzetting zorgt voor een “isolatielaagje” waardoor het lastiger is voor veel apparaten om op temperatuur te komen; dat kost dus meer energie. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij waterkokers maar ook bij koffiezetapparaten. Deze laatste apparaten krijgen ook steeds meer moeite om water te kunnen doorvoeren omdat de toevoeren dichtslibben met een kalklaagje. Een plek waar kalk zich ook altijd graag ophoopt zijn afdichtingen en aansluitingen. Wanneer deze ophoping echt groot wordt ontstaat de kans dat er lekkage optreed.

Apparatuur houdt van zacht water

Het kost dus én meer energie voor apparaten om met kalk om te gaan én er ontstaat eerder lekkage. Met zacht water is de kans groter dat je zonder storingen langdurig gebruik kunt maken van je apparaten. En je hoeft geen agressieve schoonmaakmiddelen meer te gebruiken, wat beter is voor (alle mensen in) jouw huis en voor het milieu :-)

Heb jij last van kalkaanslag en -afzetting en hoe zorg jij ervoor dat je apparaten goed blijven functioneren?

*Foto’s via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button