Welzijn

Kort douchen is beter, niet alleen voor de energierekening

We doen het massaal nu de energieprijzen door het dak gaan: korter douchen. Maar kort douchen is niet alleen goed voor de energierekening. Kort onder de douche staan heeft veel meer voordelen. Welke voordelen zijn dat dan? Dat vertellen we in dit artikel.

Waarom kort douchen sowieso veel beter is

Korter douchen is meteen effectief, zeker voor de gasrekening. Een rekensommetje hoef je er niet eens op los te laten. Als iedereen in het gezin de helft korter doucht dan normaal, dan scheelt dat al de helft van het gas wat je normaliter verbruikt voor het douchen. Tel daar een graadje lager op de thermostaat bij op en het kan zo maar snel naar beneden gaan met de gasrekening! Maar minder lang douchen is voor meer dingen goed. De volgende voordelen pak je mooi mee tijdens het korter douchen:

  • Waterverbruik: Lang douchen kan leiden tot een hoog waterverbruik. Niet goed voor het milieu én niet goed voor de waterrekening.
  • Huidirritatie: Lang douchen kan de huid uitdrogen en leiden tot huidirritatie.
  • Vocht: Lang douchen kan leiden tot een erg vochtige badkamer. Vooral wanneer je geen goede ventilatie hebt kan dit op den duur zorgen voor vocht- en/of schimmelproblemen.

Douchen versus in bad gaan

Met een douchebeurt verbruik je minder gas (en water) dan met een duik in de badkuip. Bovendien vul je tijdens een badsessie ook nog wel eens bij met heet water, omdat het water in bad afkoelt. Met een gemiddelde douchebeurt verbruik je ongeveer 20 liter water, terwijl je voor een gemiddeld bad ongeveer 80 liter water nodig hebt. Dit betekent dat douchen ongeveer 75% minder water verbruikt dan baden. Ligt wel aan de grootte van je bad uiteraard!

Hoeveel water verbruik je tijdens een douchebeurt?

De hierboven genoemde getallen zijn gemiddeld. Hoeveel water een douchebeurt werkelijk verbruikt is natuurlijk afhankelijk van de soort douchekop die je gebruikt, maar ook van de waterdruk. Als je bijvoorbeeld een lange douche neemt met hoge waterdruk, schiet het waterverbruik omhoog. Wanneer je een korte douche neemt met lage waterdruk kan het juist weer veel opleveren. Fijn dat nagenoeg alle kranen zijn uitgevoerd met verschillende standen voor het doorlaten van de hoeveelheid water. Als je wilt besparen op waterverbruik is het aan te raden om de duur van je douchebeurt te beperken, een waterbesparende douchekop te gebruiken en je kraan in te stellen op een lage waterdruk.

Vocht in de badkamer naar aanleiding van lang douchen

Douche te altijd lekker lang en kun je niet goed ventileren in de badkamer? Dan kan vocht op een gegeven moment voor problemen gaan zorgen. Voegen die donker worden, zwarte plekken op de kitranden, badkamerramen die nat blijven en plafonds die geel of grijs worden; minder douchen kan de oplossing zijn. Heb je al last van deze problemen? Dan zul je die eerst aan moeten pakken. De gevolgen verdwijnen namelijk niet door korter douchen. Maar zijn de vochtproblemen verholpen, dan kun je door korter douchen zeker voorkomen dat de vochtproblemen terugkeren.

Lang (en warm) douchen kan leiden tot huidirritatie

Onze menselijke huid houdt ook niet van lang (en vooral warm) douchen. Lang douchen kan de huid uitdrogen en ook kan het leiden tot huidirritatie. Dit komt doordat warm water de natuurlijke oliën van de huid verwijdert. Dit kan leiden tot een gevoelige, droge en schilferige huid. Gebeurt dit af en toe, dan kan je huid zich meestal goed herstellen. Maar als je de huid te vaak uitdroogt kan het zorgen voor huidirritatie, en soms zelfs uitslag. Daarnaast kan kalk in water je huid uitdrogen. Hoe korter je huid in aanraking komt met sterk kalkhoudend water hoe beter dus.

Last van een droge huid en denk je dat dit komt door het douchen? Het gebruik van een vochtinbrengende douchegel kan helpen om de huid te hydrateren en te voorkomen dat deze uitdroogt. Als je last hebt van een gevoelige huid, is het aan te raden om producten te gebruiken die speciaal zijn ontwikkeld voor de gevoelige huid.

Korter douchen met een hulpmiddel

Er bestaan meerdere hulpmiddelen voor korter douchen. Het is namelijk best lastig om de tijd bij te houden wanneer je zonder hulpmiddel onder de douche staat. Overigens zul je zien dat je je snel vergist als je denkt dat je dat wel zonder klokje of zandloper kunt doen. Time flies als je onder de douche staat zeg maar! Wij maken zelf gebruik van zandlopertjes. Drie zandlopertjes naast elkaar; eentje voor 2 minuten, eentje voor 4 minuten en eentje voor 6 minuten. Dit korter douchen hulpmiddel is vooral bij de kinderen favoriet. Inmiddels maken ze er een sport van zo snel mogelijk klaar te zijn! Er verschillende soorten hulpmiddelen om korter douchen makkelijk te maken. Hieronder een overzicht, waarvan wij zelf de bovenste naar volle tevredenheid gebruiken.

*Uitgelichte foto via Shutterstock

EcoSavers Douche Timer 3 Zandlopers

Verkrijgbaar bij

bol.com (€12,95)
Laatst bijgewerkt: 21 januari 2023 - 15:54

VAIVE Waterdichte Douchetimer

Verkrijgbaar bij

bol.com (€23,95)
Laatst bijgewerkt: 12 april 2024 - 23:03


Digitale Waterdichte Timer

Verkrijgbaar bij

bol.com (€19,95)
Laatst bijgewerkt: 12 april 2024 - 23:04

Verkrijgbaar bij

bol.com (€29,95)
blokker.nl (€31,95)
Laatst bijgewerkt: 12 april 2024 - 23:03
In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button