Welzijn

Wat te doen tegen droge huid tijdens de overgang

Tijdens de overgang verandert de hormoonsamenstelling in het lichaam van een vrouw, waardoor er klachten kunnen ontstaan. Een van de veelvoorkomende klachten tijdens de overgang is een droge huid. Een droge huid kan gepaard gaan met jeuk, schilfering en roodheid. Wat kun je doen om een droge huid tijdens de overgang te verminderen? En hoe verzorg je een huid tijdens de overgang goed?

Droge huid tijdens de overgang

Er zijn verschillende oorzaken van een droge huid tijdens de overgang. Een van de belangrijkste oorzaken is de afname van oestrogeen, een hormoon dat helpt bij de aanmaak van collageen en elastine. Deze afname zorgt voor een vermindering van elasticiteit en hydratatie van de huid. Bovendien kan de afname van oestrogeen ook leiden tot een afname van talgproductie, wat vervolgens weer leidt tot uitdroging van de huid.

Hoe kun je een droge huid tijdens de overgang het beste verzorgen?

Er zijn verschillende manieren om een droge huid tijdens de overgang te verzorgen. Het is belangrijk om de huid regelmatig te hydrateren, bijvoorbeeld door middel van een goede moisturizer. Kies voor een moisturizer die rijk is aan vetzuren, zoals shea-boter of jojoba-olie. Deze ingrediënten helpen de huid te hydrateren en te beschermen tegen verdere uitdroging.

Daarnaast kan het nuttig zijn om producten te gebruiken die glycolzuur of hyaluronzuur bevatten. Deze ingrediënten helpen bij het verwijderen van dode huidcellen en het verbeteren van de elasticiteit van de huid.

Het is ook belangrijk om je goed op je voeding te letten tijdens de overgang. Zorg ervoor dat je voldoende vitamine D, A, C en E binnenkrijgt, aangezien deze vitamines helpen bij de aanmaak van collageen en elastine. Eet ook voldoende gezonde vetten. Belangrijk zijn de omega-3-vetzuren, die helpen weer bij hydratatie van de huid.

Het effect van kalkhoudend water op je huid

Kalkhoudend water kan een negatief effect hebben op de huid. Water bevat calcium- en magnesiumionen die afgezet kunnen worden op de huid, wat kan leiden tot droogheid en irritatie. Bovendien kan kalkhoudend water ook bijdragen aan het verstoppen van de poriën, wat kan leiden tot onzuiverheden en acne. Je kunt op een aantal manieren het effect van kalkhoudend water op de huid verminderen. Een van de meest eenvoudige manieren is om de huid regelmatig te exfoliëren, hierdoor verwijder je kalkaanslag op de huid. Daarnaast kan het gebruik van een waterontharder een oplossing zijn. Niet alleen voor je huid overigens; ook voor apparaten, kranen en tegels in je huis.

Geen behoefte aan een waterontharder? Het gebruik van een douchefilter kan ook helpen bij het verminderen van kalk in het water. Een douchefilter verwijdert een deel van het kalk uit het water voordat het op de huid terechtkomt.

Krijg je door een droge huid tijdens de overgang meer rimpels?

Het ontwikkelen van rimpels tijdens de overgang kan worden versneld door het hebben van een droge huid. Een droge huid is, door de afname van collageen, minder elastisch waardoor rimpels en fijne lijntjes kunnen ontstaan. De afname van collageen zorgt naast een droge huid vaak ook voor een minder stevige huid. De huid wordt dunner en fijne lijntjes worden sneller zichtbaar.

Ook als het gaat om rimpels en fijne lijntjes is het belangrijk om de huid goed te hydrateren op de hierboven beschreven manier. Wat veel vrouwen echter vergeten, is dat ook je levenswijze invloed heeft op de ontwikkeling van rimpels. Zo word je huid door roken en overmatig alcoholgebruik beschadigd, wat weer kan bijdragen aan het ontstaan van rimpels en fijne lijntjes. Vast overbodig is het om te melden dat het goed is om je lichaam te voeden met goede voeding, je nachtrust te pakken en regelmatig te bewegen. Dit geldt ook voor onbeschermd in de zon te zijn. Het staat allemaal met elkaar in verbinding!

Helpen bovenstaande tips niet om je huid tijdens de overgang minder droog te krijgen? Raadpleeg dan een arts. Een arts kan je adviseren over eventuele hormonale supplementen of medicijnen die kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen.

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button