FinancieelLifestyle

Kosten die ik bespaar sinds we zacht water hebben

Het is inmiddels 8 maanden geleden dat bij ons de Aquacell waterontharder werd geïnstalleerd. Het duurde niet lang voor ik zeker wist dat de waterontharder nóóit meer weg mocht; wat is het heerlijk om kalkvrije kranen te hebben, een bad wat glad aanvoelt wanneer je er in gaat zitten, geen geel aangeslagen voegen meer te hebben in de douche en water te kunnen drinken wat heel zacht smaakt.

Hier word ik zó blij van!

Naast bovenstaande voordelen zijn er nog veel meer voordelen aan zacht water uit de kraan. Zo schreef ik eerder o.a. al over de Netelroos waar ik last van had en waarom hard water je huid uitdroogt. Waar ik ook heel blij van word; minder (agressieve) schoonmaakmiddelen, minder wasmiddel en geen toevoegingen meer voor de vaatwasser. In 8 maanden tijd heeft dat al voor een flinke besparing gezorgd; uiteraard zijn we nog ver weg van het aankoopbedrag, maar alles bij elkaar opgeteld gaat het ongemerkt toch best hard. Bedenk daarnaast welke voordelen we ervan hebben én dat het apparaat minimaal 15 jaar mee gaat.

Kosten die ik bespaar sinds we zacht water hebben

Het is natuurlijk moeilijk uit te rekenen hoeveel je nu daadwerkelijk uitspaart qua kosten; ik hield voor wij de waterontharder in huis hadden ook niet precies bij hoe vaak ik bepaalde producten kocht. Maar wat op zeker geld bespaart zijn de volgende dingen:

  • Geen agressieve schoonmaakmiddelen meer – Voorheen kocht ik geregeld Antikal om mijn kranen schoon te maken, ik kreeg het met groene zeep gewoon niet goed weg. Dit gold ook voor de geel uitgeslagen voegen in de douche en de rand onder het douchescherm. Er gingen aardig wat flessen doorheen!
  • Geen zout meer in de vaatwasser – We gebruiken géén onthardingszout meer in de vaatwasser; het water is immers zacht.
  • Geen glansspoelmiddel meer in de vaatwasser – Ook glansspoelmiddel hebben we niet meer nodig; ook zonder dit middel hebben we geen last van nat of slecht opgedroogd glaswerk.

Kosten die ik bespaar sinds we zacht water hebben - AllinMam.com

  • Minder zeep / shampoo / badschuim / afwasmiddel – Bij zacht water heb je veel minder zeep nodig dan bij kalkrijk water. Het sopt veel sneller; we doen dus veel langer met een flesje handzeep, met flessen shampoo en met badschuim. Voor in bad gebruiken we vaak de Bubble bars van Lush; toen er nog “normaal” water uit de kraan stroomde gooide ik rustig de helft van zo’n bar in bad, omdat het anders niet heel erg schuimde. Nu verdeel ik zo’n bar wel in 8 stukjes!
  • Minder wasmiddel – Omdat zeep dus meer sopt gebruik ik van wasmiddel ook de helft van wat ik eerst altijd deed. Ik hoorde van iemand een verhaal dat het sop door de deurkieren naar buiten kwam na installatie van een waterontharder, zie je het voor je? Ik ben meteen na installatie gaan halveren ;-)
  • Minder stroomverbruik voor wasmachine – De wasmachine kan bij gebruik van zacht water op een lagere temperatuur draaien. Uit onderzoek blijkt dat dit 40% stroom kan besparen; dit scheelt nogal bij het aantal wassen in de week wat ik draai. Kun je voorstellen wat dat doet bij een groot huishouden… dit geldt overigens ook voor de vaatwasser.

Bovenstaande voordelen zijn natuurlijk gunstig voor de portemonnee maar ook voor het milieu is het fijn. Minder rotzooi door de gootsteen, minder verpakkingen bij het afval én minder stroomverbruik!

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button