Baby/dreumes
Populair

Baby in auto laten zitten; dat kan toch wel even?

Elk jaar zie je het weer voorbij komen in het nieuws, een hond of baby achtergelaten in de auto. En helaas niet altijd met goede afloop. Veel mensen hebben geen idee hoe heet het wordt in een auto en denken dat even 10 minuten geen kwaad kan. Of iets langer wanneer de auto half in de schaduw staat. Hij slaapt zo lekker… trouwens, er staat toch een raampje open?

Hoe heet wordt het eigenlijk in de auto?

Bij een buitentemperatuur van 24 graden kan de temperatuur in de auto binnen een uur oplopen naar 31 graden en twee uur later zelfs naar 36 graden. Kom je na 6 uur terug bij je auto dan kan de temperatuur in de auto zelfs opgelopen zijn tot 50 graden!

Baby in auto laten zitten

Ook al staat de auto geparkeerd vóór de winkel waar je even snel een boodschap moet doen, ook al blijf je zicht houden op je auto; laat je kind niet achter in de auto. Zoals je hierboven ziet lopen de temperaturen gigantisch snel op en baby’s kunnen slecht hun warmte kwijt. De lichaamstemperatuur loopt bij een baby sneller op dan bij een volwassen persoon en een lichaamstemperatuur van 42 graden kan dodelijk zijn. Als de temperatuur in de auto in een uur tijd 6 graden kan stijgen, wat doet dat dan in het lichaam van een baby?

Rij zelf ook niet weg in een té hete auto

Niet alleen bij baby’s kan een oplopende temperatuur verraderlijk zijn. De energieproductie in onze (volwassen) hersenen daalt snel bij extreme hitte waardoor alles minder goed functioneert; je kunt je bij hogere temperaturen dus minder goed concentreren. De meest ideale temperatuur om optimaal te functioneren ligt rond de 20 graden.

Laat bij extreme warmte de motor dus even draaien met de airco aan voor je weg rijdt, terwijl je zelf even buiten de auto blijft. Zet alle ramen of deuren tegen elkaar open zodat de warme lucht kan ontsnappen. Dit kun je versnellen door de ventilatoren hoog te zetten, zelfs wanneer je geen airco hebt.

Laat het ook weer niet té koud worden in de auto bij extreme hitte. Een verschil van 5 graden met de buitentemperatuur is het beste en voorkomt een licht “thermische shock” wanneer je uit de auto stapt.

Pas op contacttemperatuur

Ook het dashboard wordt gloeiend heet. Na twee uur in de zon parkeren loopt de temperatuur van het dashboard op naar 75 graden. Dit geldt dus ook voor het stuur! Metalen en kunststof delen in de buurt van je kinderen worden ook gloeiend heet. Denk aan gespen, randen van autostoeltjes en de stangen van de hoofdsteunen.

Baby in auto laten zitten; wat velen nog steeds niet weten - AllinMam.com

Dek je voorruit af met een scherm

In de winter zijn schermen handig om te voorkomen dat je moet krabben wanneer het heeft gevroren; in de zomer houdt het de warmte tegen. Het voorkomt niet zo zeer voor dat de binnentemperatuur oploopt maar houdt wel de contacttemperatuur van het dashboard, het stuur en de stoelen lager.

Dek gespen en andere onderdelen die erg heet kunnen worden af met een handdoek wanneer je de auto verlaat. 

Laat kinderen altijd kleding dragen in de auto

Zorg dat kinderen altijd een laagje kleding aan hebben in de auto om te voorkomen dat de huid niet direct in contact komt met een gloeiend hete gesp. Ook is het dragen van kleding veiliger in geval van een aanrijding; de gordel kan in de huid snijden of zorgen voor schaaf- en brandplekken wanneer deze rechtstreeks over de huid gedragen wordt.

Een aanrader om te gebruiken bij kindjes in de Maxi-Cosi zijn gordelbeschermers. Deze beschermers voorkomt wrijving tussen de huid en de gordeltjes. Gordelbeschermers zijn ook verkrijgbaar voor de standaard autogordel. Ideaal voor kinderen die in een autostoel groep 2 zitten of op een verhoger. Deze “volwassen” gordelbeschermers zijn ook in een dikkere uitvoering verkrijgbaar, handig wanneer je kind nog wel eens in slaap valt in de auto.

Maak gebruik van zonneschermpjes

Bij veel nieuwe auto’s zijn ze tegenwoordig ingebouwd: zonneschermpjes. Is dit in jouw auto niet het geval, gebruik dan losse zonneschermpjes bij de ramen achterin. Een breed zonnescherm op de achterruit kan heel handig zijn bij baby’s die in de Maxi-Cosi omgekeerd op de achterbank zitten; Vroeg in de ochtend of later op de avond staat de zon laag en schijnt deze precies door de achterruit in het gezicht van je kindje.

Tot slot: vergeet je kind niet uit de auto te halen!

Je kunt het je bijna niet voorstellen maar zo druk als we tegenwoordig allemaal zijn “vergeten” ouders hun (slapende) baby in de Maxi-Cosi nog wel eens… Ben je hier bang voor? Zorg dan dat je bijvoorbeeld je portemonnee bij je kindje in de Maxi-Cosi legt. Of zet je tas naast de Maxi-Cosi op de achterbank. Klinkt misschien suf, maar bij heel warm weer kan dit zo maar eens je redding zijn.

*Foto’s via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button