Baby/dreumes

8 voordelen van je kindje dragen in een draagzak of -doek

Babydragen wil zeggen: het dragen van je kindje door middel van een draagsysteem. Het wordt al decennia lang gedaan. Sommige geschiedkundigen denken zelfs dat een draagsysteem één van de eerste kledingstukken was die de oermens heeft ontworpen. Sinds die tijd is het een van de meest gebruikte methoden om je kindje te vervoeren. Behalve in het westen, hier is het gebruik van een draagzak of draagdoek de afgelopen decennia afgenomen. Maar gelukkig is je baby dragen ook in het westen weer in opmars! Uitgebreide informatie over het dragen van je kindje vind je in het artikel Waarom dragen in een draagzak. Hieronder zetten we 8 voordelen van babydragen voor je op een rijtje.

1. Dragen is gemakkelijk

Het meest voor de hand liggende voordeel van het dragen van je kindje is natuurlijk het gemak. Even snel je kindje op je buik of rug binden is natuurlijk veel makkelijker dan je kinderwagen in en uit de auto laden, helemaal als je een draagzak gebruikt. Je kunt makkelijk de roltrap of de trap nemen met je kindje in een draagzak en je hoeft niet te klungelen bij een smalle doorgang. De bus of trein nemen in je eentje is zo gedaan met je kindje in een draagzak in plaats van met een kinderwagen.

2. Je kindje dragen verstevigt jullie band

Babydragen zorgt voor een stevige band tussen drager en kind. Je kindje voelt jouw hartslag en warmte en hobbelt lekker mee op jouw ritme. Dragen is niet alleen goed voor een kind, ook voor jou is het dé ideale manier om een stevige band op te bouwen met je kindje. Ook voor de papa kan dit een goede manier zijn om zich wat meer verbonden te voelen met jullie pasgeboren kindje. Als je je kindje vaak dicht bij je draagt herken je sneller de signalen van honger, pijn of vermoeidheid en daar kun je dan sneller op inspringen.

8 voordelen van je kindje dragen in een draagzak of -doek - AllinMam.com

3. Dragen vermindert huilen

Kindjes die regelmatig gedragen worden huilen minder. Ga maar na, wat doe je als je kindje huilt? Je pakt hem op en loopt er mee rond. Je draagt je kindje dus om hem te kalmeren. Als je je kindje regelmatig in een draagzak draagt dan hoeft hij niet gekalmeerd te worden, want door lekker dicht bij je te zijn is hij van zichzelf al rustig. Heeft je kindje last van reflux, dan kan het dragen van je kindje in een draagsysteem enorm helpen.

Lees ook: Is de Babybjorn draagzak werkelijk zo slecht?

4. Babydragen is goed voor de ontwikkeling van de schedel

Doordat je je kindje niet de hele dag in zijn box of kinderwagen legt is er weinig kans op een afgeplat hoofdje. Bovendien ontwikkelen de nekspieren van je kindje zich sneller als je hem vaak draagt, wat weer goed is voor de algemene lichamelijke ontwikkeling. Ook regelmatig gebruik van een voedingskussen kan het risico op een afgeplat hoofdje verminderen.

5. Dragen stimuleert borstvoeding

Onderzoek heeft uitgewezen dat als een moeder een uur of meer per dag haar kindje draagt ze vaker en langer borstvoeding zal geven. Het is erg makkelijk om borstvoeding te geven aan je kindje als deze in de draagzak zit. Jij kunt lekker doorgaan waar je mee bezig was en je kindje kan lekker drinken.

6. Je hebt je handen vrij als je met een draagsysteem draagt

Als je je kindje draagt kun je het de aandacht geven die hij/zij nodig heeft terwijl je zelf door kunt gaan met je dagelijkse activiteiten. Je kunt makkelijk even de kamer stofzuigen met je kindje op je rug. Je hebt altijd je handen vrij, bijvoorbeeld voor je andere kindje als je gaat wandelen.

8 voordelen van je kindje dragen in een draagzak of -doek

7. Een baby dragen is goed voor de lijn

Het ergonomisch dragen van je kindje is goed voor je! Met het extra gewicht dat je de hele dag meedraagt zul je enorm veel extra calorieën verbranden. Veel meer dan wanneer je je kindje voor je uitduwt in een kinderwagen. In het begin zal het wel even wennen zijn en zul je even moeten “trainen” maar als je begint wanneer je kindje net geboren is bouw je het langzaam op en zul je op een gegeven moment niet eens meer merken dat je je kindje van 20 kilo moeiteloos al een uur aan het dragen bent.

8. Een draagzak of doek is ruimtebesparend

Een draagzak of draagdoek rol je makkelijk op en stop je zo in je luiertas. Je hoeft geen grote kinderwagen in de achterbak van je auto te leggen en hem iedere keer weer in en uit te klappen als je even snel een boodschapje gaat doen. En wat dacht je van op vakantie? Een kinderwagen of een buggy nemen toch veel plek in beslag. Plek die je anders in de kofferbak toch weer kunt gebruiken voor andere spullen. Waar kies jij voor?

*Uitgelichte foto en andere foto’s via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button