Financiële beslissingen waar ik elke dag blij mee ben

Zo nu en dan kom je voor bepaalde keuzes te staan en weet je niet of je daarbij de juiste beslissing neemt. Je denkt natuurlijk op dat moment van van wel, daarom maak je een bepaalde keuze. Maar zeker weten doe je het niet. Ik heb het niet over life changing beslissingen. Wel over beslissingen die uiteindelijk zorgen voor een goed of een beter gevoel. Gek genoeg hebben veel beslissingen vaak te maken met financiën. Beslissingen dus waarbij je hoopt op een goed gevoel en/of op lagere lasten. Wanneer ik nadenk over deze beslissingen komen de volgende 4 naar boven:

Lagere hypotheeklasten

De hypotheekkosten verlagen is iets wat veel mensen graag zouden doen. Het is immers een van de grootste kostenposten, elke maand weer. Maar verlagen gaat niet zo maar. Wat veel mensen echter niet weten is dat je de kosten kunt verlagen wanneer de WOZ waarde van je huis is gestegen (schuld-marktwaardeverhouding). Je moet dit zelf in de gaten houden, de bank zal je hier niet op wijzen! Wij hebben op deze manier al 2x onze hypotheeklasten naar beneden weten te halen.

Zonnepanelen op het dak

Een jaar of 6 geleden namen wij de beslissing om zonnepanelen op het dak te leggen. Het rendement van zonnepanelen is 10%. Bij een investering van 6000 euro betekent dat dus jaarlijks 600 euro minder energielasten. Minder interessant is het om zonnepanelen aan te schaffen wanneer je hiervoor geld moet lenen. Dan ben je bijna al je voordeel kwijt aan het betalen van rente over de lening. Maar als je het op de bank hebt staan voor de rente (die je niet krijgt) zijn zonnepanelen een heel goede keuze. Fijn voor de portemonnee en we dragen ook steentje bij aan een beter milieu.

Uitvaartverzekering voor het hele gezin

Ik weet het, zelf sparen voor je uitvaart is voordeliger dan een uitvaartverzekering afsluiten. Maar wat als er over 2 jaar al iets gebeurt? Met ons, of met 1 van onze kinderen? Of met meerderen van ons? Dan heb ik die uitvaart(en) nog niet bij elkaar gespaard. Nabestaanden wil ik er niet mee opzadelen. Veel redenen voor mij om voor het hele gezin een uitvaartverzekering af te sluiten. Natuurlijk geen leuke post om geld aan uit te geven maar het geeft mij wel veel rust.

Een waterontharder in huis

Een waterontharder is prijzig in de aanschaf maar eenmaal in je bezit gaat hij voor heel veel voordelen zorgen. En dat tientallen jaren lang! Nergens meer kalk in huis en geen kosten meer voor ontkalkingsproducten, glansspoelmiddel en vaatwasserzout. Ook in de kosten wat betreft wasmiddelen, zeep en shampoo wordt aardig gesneden met een waterontharder in huis. Door het zachte water heb je van alles veel minder nodig. Nog steeds elke dag blij met dit apparaat!

*Uitgelichte foto via Shutterstock

Gerelateerde artikelen

Back to top button