Financieel

Hoe kun je starten als vrouwelijke ondernemer?

Vrouwen hebben meestal andere redenen om hun eigen bedrijf te starten dan mannen. Mannen beginnen vaak om geld te verdienen en succesvol te zijn, terwijl vrouwen vaak beginnen omdat ze gepassioneerd zijn, onafhankelijk willen zijn en hun talenten willen benutten. Ook streven vrouwen vaak naar een betere balans tussen werk en privé. Studies laten zien dat vrouwen minder snel failliet gaan dan mannen, omdat ze over het algemeen voorzichtiger zijn en minder risico’s nemen. Ze willen vaak hun bedrijf behouden in plaats van snel te groeien. Resultaat? Meer stabiliteit! Maar hoe kun jij nu starten als vrouwelijke ondernemer? Wij hebben een aantal stappen die je kunt volgen!

Begin met een bedrijfsidee

Een succesvolle onderneming begint met een sterk bedrijfsidee. Als vrouwelijke ondernemer kun je jezelf een paar vragen stellen om tot een idee te komen dat echt bij jou past. Waar ben je gepassioneerd over? Vind je betaalbare kralen misschien een goed idee om te verkopen? Of kleding? Wat zijn jouw interesses? Welke talenten en skills heb je die je kunt inzetten? Probeer tot een idee te komen dat ook goed bij je past.

Schrijf vervolgens een ondernemingsplan

Een ondernemingsplan is absoluut noodzakelijk wanneer je je eigen bedrijf start. Hierin leg je alle belangrijke zaken van je onderneming vast, zoals je doelen, wie je klanten zijn, hoe je je onderscheidt van de concurrentie, financiële prognoses en hoe je je product of dienst op de markt gaat brengen. Maar je moet ook kijken naar je leveranciers. Wil je bijvoorbeeld starten met een sieradenwebshop? Ga dan op zoek naar een sieraden groothandel en noteer wat de prijzen zijn. Met dit plan zet je in principe al je gedachten op een rijtje en stoom je jezelf klaar voor groei!

Inschrijven bij de KVK

Nadat je je bedrijfsidee en plan hebt uitgewerkt, is het tijd om je officieel te registreren bij de Kamer van Koophandel (KVK). Dit moet je doen binnen een week nadat je met je bedrijf begonnen bent, want dat is gewoon verplicht. Met een KVK-registratie kun je legaal opereren en al je belastingzaken regelen.

Breng de kosten in kaart

De kosten voor het opstarten van je eigen bedrijf kunnen behoorlijk verschillen. Logischerwijs is dit afhankelijk van het soort bedrijf dat je wilt beginnen. Probeer je budget zo gedetailleerd mogelijk op te stellen, en doe je best om uit te rekenen hoeveel geld je eigenlijk nodig hebt om te starten. Denk aan kosten voor voorraad, apparatuur, marketing en uitgaven om de eerste paar maanden te dekken.

Zet een sterke administratie op

Zonder nauwkeurige administratie kan het snel misgaan. Doe dit daarom ook goed en schakel indien nodig een accountant of boekhouder in. Hierin noteer je bijvoorbeeld je financiën, je gewerkte uren en zorg je voor een correcte belastingaangifte. Op deze manier heb je inzicht in je financiën en voorkom je problemen met de belastingdienst.

Sluit verzekeringen af!

Voor iedere ondernemer is het slim om jezelf te beschermen tegen onverwachte situaties. Je kunt daarom verschillende soorten verzekeringen nemen, zoals arbeidsongeschiktheidsverzekering, aansprakelijkheidsverzekering of een rechtsbijstandverzekering. Kijk even wat jij nodig denkt te hebben en dek je vooral goed in. Met deze stappen leg jij een goede basis. Nu is het tijd voor actie!

Back to top button