Financieel

Maak het nabestaanden makkelijker bij jouw overlijden

Een overlijden is iets waar we liever niet aan denken. Niet van een ander en zeker niet van jezelf. Toch is het belangrijk om dingen goed te regelen voor jouw nabestaanden. Natuurlijk denk je aan de begrafenisverzekering en hoe jouw uitvaart eruit moet komen te zien. Maar, er zijn nog meer dingen die je beter nu al op een rijtje kunt zetten. Dat bespaart jouw dierbaren en nabestaanden een hoop gedoe. Extra moeilijkheden waarop je in een tijd van rouw en emoties niet zit te wachten. Hoe maak je het jouw nabestaanden makkelijker?

Dit moet je regelen voor jouw nabestaanden en dierbaren

Het op de juiste manier documenteren van wachtwoorden is belangrijk, maar ook een bijgewerkte adressen- en contactenlijst mag niet ontbreken voor jouw nabestaanden. En hoe geef je jouw dierbaren bijvoorbeeld toegang tot de financiële tegoeden na jouw overlijden?

Wachtwoorden van (online) diensten

Tegenwoordig regelen we bijna alles online. Dat betekent ook dat je voor elke online dienst een wachtwoord gebruikt. Denk maar eens aan de social media platformen die je gebruikt, de website van de zorgverzekeraar, abonnementen, crypto- en beleggingsplatformen, je bankrekeningen en noem maar op. Bewaar deze wachtwoorden niet alleen in je hoofd. Schrijf ze op en werk ze ook bij als je een wachtwoord in de loop van de tijd aanpast. Bewaar belangrijke wachtwoorden van websites, platformen of abonnementen in een brandveilige kluis in huis. Eventueel kun je ook een digitale kluis gebruiken, zoals bijvoorbeeld LastPass. Hierin worden alle wachtwoorden opgeslagen, je hoeft dan alleen het wachtwoord van de digitale kluis op te schrijven en te bewaren in huis.

Denk ook aan de inlogcode van jouw smartphone. Gebruik niet alleen een vingerafdruk of gezichtsherkenning om de telefoon te ontgrendelen. Stel ook een veilig wachtwoord in. Daarnaast is het ook belangrijk om iemand te machtigen tot het gebruik van jouw DigiD. Na jouw overlijden moeten er veel belasting- en overheidszaken worden geregeld. Bewaar jouw DigiD, samen met de machtiging in een kluis in huis of op een andere veilige plaats.

Contacten up-to-date houden

Na jouw overlijden brengen de nabestaanden jouw contacten daarvan op de hoogte. Dat valt niet altijd mee als je geen recente lijst van vrienden en netwerken voorhanden hebt. Want met wie ga je nog wel om en met wie juist niet? Wie van de contacten moet zeker een overlijdenskaart krijgen en wie niet? Het is belangrijk om jouw nabestaande ook te voorzien van een up-to-date contactenlijst. Ook deze kun je in een kluis bewaren. Vergeet ook niet om de lijst bij te werken. Soms moet je iemand toevoegen, maar zo nu en dan ook verwijderen.

Jouw uitvaartwensen

Wat zijn jouw persoonlijke uitvaartwensen? Wil je bijvoorbeeld gecremeerd worden of word je liever begraven? En waar? Het is goed om al jouw uitvaartwensen te documenteren voor jouw nabestaanden. Hoe moet de dienst eruit zien, van welke bloemen houd je het meest en wat moet er met de as gebeuren als je kiest voor een crematie? Welke tekst wil je op de rouwkaarten laten drukken? Belangrijke informatie waarmee je het jouw dierbaren een stuk makkelijker maakt om de uitvaart snel en zonder al te veel obstakels te kunnen regelen.

Financiële tegoeden

De wachtwoorden van jouw bankrekening sla je natuurlijk op. In een tastbaar kluisje of in een digitale kluis. Daarnaast is het ook belangrijk dat nabestaanden na jouw overlijden weten waar jouw geld staat of verblijft. Denk daarbij aan spaarrekeningen, online rekeningen zoals PayPal, pensioenen, uitkeringen, levensverzekeringen of accounts bij buitenlandse banken. Heb je bijvoorbeeld belegd in crypto en is er tegoed? Ook dit moeten jouw dierbaren weten. Door jouw nabestaande toegang te geven tot jouw lopende bankrekening, krijgen zij ook inzicht in alle bij- en afschrijvingen. Dat is ontzettend makkelijk voor het opzeggen van bijvoorbeeld verzekeringen, abonnementen op tijdschriften of giften aan goede doelen.

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button