Financieel

Geld sparen met meer rente, hoe doe je dat?

Sparen voor een vakantie, een bruiloft of een nieuwe auto; we doen het allemaal. In de meeste gevallen hebben we een spaarrekening waar we elke maand een bepaald bedrag op storten. Maar de rentes op spaarrekeningen zijn nihil en het loont om eens te kijken naar andere mogelijkheden om te sparen. Voor kortlopende spaardoelen maar zeker ook voor de langere spaardoelen, zoals studies van de kinderen of een extra spaarpotje voor later.

Vrij opneembare spaarrekening

De meest bekende vorm van sparen is op een spaarrekening zoals bijvoorbeeld internetsparen. Het voordeel van geld sparen op een “normale” spaarrekening als deze is dat je op elk moment kunt beschikken over je spaargeld. Deze vorm van sparen is ideaal wanneer je elke maand hetzelfde bedrag spaart maar wel de zekerheid wilt hebben dat je het altijd meteen weer uit kunt geven.

Deposito spaarrekening

Heb je al een behoorlijk bedrag bij elkaar gespaard en weet je zeker dat je hier voorlopig niet aan hoeft te komen? Dan kan het interessant zijn om je te verdiepen in deposito sparen. Een deposito rekening kun je vergelijken met een reguliere spaarrekening, echter is het gespaarde geld gedurende een vastgestelde termijn niet bereikbaar. In ruil hiervoor ontvang je een vaste rente die doorgaans hoger is dan de rente die je ontvangt op een gewone spaarrekening.

De rentes die je ontvangt als je deposito gaat sparen zijn niet gevoelig voor schommelingen. Je ontvangt dus altijd hetzelfde rentetarief, ongedacht de gebeurtenissen op de financiële markt. Een depositorekening sluit je gemakkelijk online af voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld voor 12 maanden of voor 5 jaar. Wil je beginnen met sparen als de kinderen nog klein zijn? Dan kun je ook kiezen voor een termijn met een looptijd van 10 jaar of zelfs langer. Hoe langer je jouw spaargeld vast laat zetten, hoe hoger het rentepercentage is dat je ontvangt. Nadat de looptijd is verstreken ontvang je het ingelegde spaargeld mét rente terug. Hoe hoog de depositorente is, hangt af van de vastgestelde termijn en de voorwaarden van de bank.

Lees ook: Leer je kind al vroeg met geld om te gaan

Je uiteindelijke spaardoel halen

Hoe je uiteindelijk je spaardoel gaat halen is aan jou, maar één ding is zeker: het is handig om er goed over na te denken. Zeker wanneer je kleine kinderen hebt en je weet dat er nog flink wat kosten gaan komen als ze ouder worden. Zo voorkom je teleurstellingen als de tijd daar is en hoeft jouw kind geen gebruik te maken van een onvoordelige studiebeurs of van een dure lening.

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button