Lifestyle

Tips bij het kiezen van een nachtlampje

Waar is de tijd gebleven dat een nachtlampje op je slaapkamer gewoon bestond uit een eenvoudig lichtje dat je kon aanknippen wanneer je ’s nachts even naar het kleinste kamertje wilde? Herinner je je de koordjes of simpele schakelaars die je daarvoor moest gebruiken, het eenvoudige witte licht dat ze uitstraalden en de saaie schemerlampen die op je nachtkastje stonden? Geen kleuren, geen echt goede verlichting en zeker geen fantasierijke vormen of leuke muziekjes.

Ontwikkeling van het nachtlampje

Ondertussen is er in de wondere wereld van het nachtlampje duidelijk wel een en ander veranderd. De tijd staat tenslotte niet stil en het nachtlampje ook niet! Grapje natuurlijk, als nachtlampjes een ding nog steeds doen, is het wel stilstaan. Voor de rest lijken ze helemaal niet meer op de eenvoudige verlichting uit onze kindertijd en kunnen ze voor veel meer gebruikt worden dan het bijlichten van een nachtelijk bezoekje aan de badkamer. Laten we even kijken wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is in de gemoderniseerde wereld van het nachtlampje. Je zult nog opkijken!

Babyprojector als nachtlampje

Sommige nachtlampjes zijn speciaal ontworpen voor onze jongste telgen. Kleine kindjes vinden slapen in het pikkedonker vaak niet leuk. Veel kinderen zijn bang en/of krijgen nachtmerries. Zowel moeder als kind voelen zich hierdoor vaak niet happy! Een babyprojector als nachtlampje kan een oplossing zijn. Dit nachtlampje met zuinige ledverlichting projecteert een mooie sterrenhemel of kleurrijke lichtjes tegen het plafond. De kamer blijft rustgevend duister en je kleintje voelt zich hierdoor helemaal op zijn gemak. Vaak kan een babyprojector ondertussen ook een zacht muziekje afspelen zodat je kleintje vanaf nu met plezier naar bed gaat!

Langer slapen met de slaaptrainer

Sommige kindjes hebben andere slaapproblemen. Ze gaan ’s avonds zonder problemen of angst hun bedje in, maar worden daarna op de gekste tijden wakker. Midden in de nacht of ’s morgens extreem vroeg staan ze naast je bed of wordt er veel gehuild; de dag begint toch al? Daar ben jij het om 3 uur ’s nachts waarschijnlijk niet mee eens. Probeer in dat geval eens een slaaptrainer. Dit nachtlampje gaat mee slapen als je kindje in bed moet: het diertje op de lamp sluit zijn oogjes en het scherm krijgt een donkere kleur. Je stelt zelf in wanneer het diertje weer wakker wordt; op dit moment mag je kleintje natuurlijk ook opstaan. Als het diertje slaapt en het scherm donker is, moet je kleintje ook slapen. Dit zullen ze snel door hebben!

Nachtlampjes van tekenfiguren en filmhelden

Het lijkt nu wel alsof er alleen maar nachtlampjes zijn voor problematische slapertjes maar dat is natuurlijk niet het geval! Er zijn nachtlampjes met heerlijke knuffels of lampjes in de vorm van de favoriete tekenfilmfiguurtjes van je kleine spruit: Minions, Smurfen, allerlei vrolijk gekleurde diertjes, Disneyfiguurtjes, etc. Ook voor de iets oudere kinderen bestaat er een heel assortiment nachtlampjes: figuren uit Star Wars voor stevige jongens en stoere meiden, leeslampen voor beginnende, enthousiaste lezers en knuffelberen met ledverlichting in de buik voor de gezelligheidsbeesten onder ons kroost. Het assortiment is heel uitgebreid en bijna alle nachtlampjes werken tegenwoordig met zuinige ledverlichting. Geen probleem voor de elektriciteitsrekening van mama of papa dus, wanneer je kinderen zo enthousiast zijn over hun nieuwe aanwinst en ze die een beetje te vaak aan knippen.

Een nachtlampje voor jezelf

Als we leuke nachtlampjes voor onze kroost kopen, mogen wij onszelf ook wel eens trakteren. Een goede leeslamp naast je bed kan dat half uurtje ontspannend lezen waarmee je de dag afsluit nog een stuk aangenamer maken. Deze nachtlampjes kunnen vaak gedimd worden en zijn bijna altijd met ledverlichting. Heb je ’s nachts vaak een nachtlampje nodig omdat je regelmatig even je bed uit moet voor toiletbezoek of om je kleintje eten te geven? Denk er dan aan dat ons slaappatroon grotendeels door licht wordt geregeld. Als het donker is, maken we melatonine aan en dat hormoon zorgt ervoor dat je lichaam de boodschap krijgt dat het nacht is en dus tijd om te slapen. ’s Nachts te veel licht aan doen verstoort het doorgeven van die boodschap en maakt het moeilijker om weer in slaap te vallen na het voeden of verversen van de luier van je kleintje. Niet leuk! Zorg daarom voor nachtlampjes die voldoende licht geven zodat je kunt doen wat je moet doen zonder je tenen te stoten, maar niet zoveel dat je nachtelijke hormoonproductie ervan in de war geraakt. Nachtlampjes die je in de stekker kunt steken op strategische plaatsen zijn hiervoor ook ideaal.

Stekkerspots en kastverlichting

Gebruik stekkerspots bijvoorbeeld naast de deur, of in de gang zodat je je weg kunt vinden. Stekkerspots zijn verkrijgbaar in veel verschillende modellen en zijn zuinig in gebruik. Het kan dus geen kwaad als je ze de hele nacht door aan hebt staan. Als je spulletjes voor het verschonen of voeden in de kast moet zoeken, kun je natuurlijk het grote licht in de kamer aanknippen. Een andere mogelijkheid is het aanbrengen van kastverlichting. Je vindt perfect wat je nodig hebt, zonder je baby of jezelf te veel wakker te maken.

Rustig wakker worden met een lichtwekker

Als we dan ten slotte een nacht fijn geslapen hebben (en onze kinderen ook) is het heerlijk om op een rustige manier wakker te worden: niet met een vervelend, hard geluid dat door merg en been gaat, maar met een nachtlampje dat op het ingestelde moment, net als een wekker, stilletjes meer licht gaat geven, tot je wakker bent. Probeer het eens en je zult het al gauw met ons eens zijn: dit is een veel natuurlijkere en daarom aangenamere manier om elke ochtend wakker te worden.

Het is denk ik duidelijk dat we ons punt aan het begin van de tekst nu wel gemaakt hebben: nachtlampjes zijn veel meer dan eenvoudige verlichting. Je kunt er je kleintje mee in slaap krijgen of rustig laten worden, je kunt er je hele huis mee beveiligen en ze worden zelfs gebruikt om wakker te worden. Vervang snel je eigen saaie nachtlampje. Verlicht de donkere plekken in je huis op een spaarzame manier. Doe je kinderen plezier met een nachtlampje in de vorm van hun favoriete tekenfilmfiguurtje of knuffel. In het eindeloze aanbod nachtlampjes vind je zeker iets naar je zin.

*Dit is een gesponsorde post 

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button