Kerstmis

De mooiste onbekende kerstmarkten in Duitsland

In Duitsland verrassen 9 historische steden Braunschweig, Celle, Göttingen, Goslar, Hameln, Hannover, Hildesheim, Lüneburg en Wolfenbüttel ons met de mooiste, onbekende kerstmarkten in Duitsland. Klassieke kerstsfeer in een historische ambiance inclusief dampende glühwein (of glühbier!), geurige delicatessen en de beste boomcadeaus.

De mooiste onbekende kerstmarkten in Duitsland

Hannover, Aken, Münster… we kennen ze allemaal, de bekende kerstmarkten. Maar hoe leuk is het om de wat onbekendere steden te bezoeken rondom Kerstmis? Er is in onderstaande 9 steden veel te beleven en te doen. Shoppen, cultuur opsnuiven, je begeven tussen historische gebouwen… Het kan allemaal! Voor een sfeervol winterweekend en het doen van kerstinkopen is Duitsland the place to be.

Braunschweig Weihnachtsmarkt

In de decembermaand is de romantische kerstmarkt in Braunschweig de grote trots. In het centrum bij de Burgplatz rondom burcht Dankwarderode en de Dom van Braunschweig staan ruim 150 kerststands waar originele gifts, cadeaus en handgemaakte kerstdecoraties worden verkocht. Leuke traditie in de Leeuwenstad is het kerstvieren op verankerde vlotten in de verlichte slotgracht van de burcht. Vul het kerstprogramma aan met een kerstconcert, de oude meesters (ook Nederlandse) in het Herzog Anton Ulrich-Museum en een rondje op de ijsbaan bij de Kohlmarkt. Kerstmarkt in Braunschweig is te bezoeken van 29 november t/m 29 december. Kijk hier voor goedkope hotels in Braunschweig.

Braunschweig - De mooiste onbekende kerstmarkten in Duitsland - AllinMam.com
Kerst in Braunschweig. Door Igor Marx | Shutterstock

Celle Weihnachtsmarkt

Het meer dan 725 jaar oude Celle trakteert op een sprookjesachtige kerstmarkt omringd door vakwerkhuizen. De gebouwen zijn prachtig verlicht, de geur van glühwein en geroosterde amandelen is overal en de kerstkraampjes maken de kerststemming compleet. Uniek zijn de ‘pratende’, verlichte straatlantaarns kriskras door de stad, de lichtkunst in het Kunstmuseum dat 24 uur per dag open is en een paleistour door Schloss Celle. Tip! De lekkerste kruidenlikeur voor onder de boom is ‘Alter Provisor’, leuk om een kijkje te nemen in de winkel waar deze wordt gemaakt. Kerstmarkt in Celle is te bezoeken van 27 november t/m 28 december. Kijk hier voor goedkope hotels in Celle.

Lees ook: De 15 leukste kerstmarkten in Nederland en onze buurlanden

Göttingen Weihnachtsmarkt

Kerstsfeer proeven in levendige universiteitsstad Göttingen is altijd een goed idee. Grote trekpleister is de kerstmarkt met 80 decoratieve stalletjes pal voor het middeleeuwse stadhuis en de Johanneskirche. Met een prettige mix van de mooiste kerstartikelen, muziek, culinaire hapjes en ambachtslieden die hun kunsten vertonen. Natuurlijk is er glühwein (met gemarineerde kersen), maar ook glühbier, een lokale specialiteit. Andere kerstklassiekers zijn het Reuzenrad, de gegidste stadstours door ‘Göttingen in kersttijd’ en de kerststallen in fraai verlichte kerken. Kerstmarkt in Göttingen is te bezoeken van 27 november t/m 29 december. Kijk hier voor goedkope hotels in Göttingen.

Goslar Weihnachtsmarkt

Vakwerkstad Goslar in de Harz heeft een prachtige kerstmarkt die zorgt voor warmte in de knisperende winterkou. Het marktplein in de historische stad vult zich met 80 houten huisjes die allerhande kerstspullen verkopen, de geur van kaneel en gebakken appeltjes en de enige flonkerend kerstbos in Duitsland. Wie de kersttaferelen vanuit de lucht wil zien, beklimt de toren van de Marktkirche. Maar, ondergronds gaan kan ook, bij de historische Rammelsbergmijnen, UNESCO-werelderfgoed. In december hult het industriële complex zich een weekend lang in kerstsferen. Kerstmarkt in Goslar is te bezoeken van 29 november t/m 29 december. Kijk hier voor goedkope hotels in Goslar.

Goslar - De mooiste onbekende kerstmarkten in Duitsland - AllinMam.com
Kerst in Goslar, Duitsland.

Hameln Weihnachtsmarkt

Unieke Wezerrenaissance gebouwen, vakwerkhuizen en legendarische verhalen over de rattenvanger vormen het decor voor de wintermagie in Hameln. In het centrum staat de Lütjenmarkt met meer dan 70 versierde houten chalets eneen elf meter hoge piramide, vlakbij het Hochzeitshaus, beroemd om het klokkenspel met rattenvanger-figuurtjes. Boottrips over de rivier de Wezer en Museum Hameln met alles over de rattenvanger zorgen voor aangename afwisseling van het kerstgewoel. Kerstmarkt in Hameln is te bezoeken van 27 november t/m 30 december. Kijk hier voor goedkope hotels in Hameln.

Hannover Weihnachtsmarkt

Hannover is hip en happening en tegelijkertijd historisch en traditioneel. De kersttijd staat bol van tradities, winterse shows en een keur aan kerstmarkten. Het charmante oude centrum verrast met meer dan 190 stalletjes boordevol delicatessen en boomcadeautjes, inclusief ‘Wunschbrunnen-Wald’ waar bezoekers een kerstwens mogen doen. Maar ook de markten bij de winkelstraat Lister Meile, het Hauptbahnhof en het Finse kerstdorp op de Ballhofplatz, onderdeel van de kerstmarkten in het oude stadscentrum, mogen er zijn. Voor extra plezier zorgt het wintervariété in de koninklijke Herrenhäuser Gärten en de Winter-zoo in de dierentuin van de stad. Verschillende kerst festiviteiten in Hannover zijn te bezoeken van 27 november t/m 7 januari. Kijk hier voor goedkope hotels in Hannover.

Hildesheim Weihnachtsmarkt

Hildesheim, niet ver van Hannover, is de ideale uitvalsbasis voor een paar heerlijke dagen rond de kerstperiode. De stad verwelkomt bezoekers met een historische marktplein en werelderfgoedkerken als de Sint-Michaëlkerk. De intieme kerstmarkt strijkt neer op Platz an der Lilie en in het gemeentehuis zijn op 1 en 2 december de Design Nachten, een markt met handgemaakte kunst- en designartikelen. De geur van versgebakken peperkoek en glühwein is nooit ver weg en het kerstshoppen wissel je af met wat cultuur in het vermaarde Roemer- en Pelizaeus-Museum. Kerstmarkt in Hildesheim is te bezoeken van 27 november t/m 28 december. Kijk hier voor goedkope hotels in Hildesheim.

Hildesheim - De mooiste onbekende kerstmarkten in Duitsland - AllinMam.com
Kerst in Hildesheim. © Van Der Valk hotel.

Lüneburg Weihnachtsmarkt

In de kersttijd onthult de 1000 jaar oude zout- en Hanzestad Lüneburg Europa’s grootste adventskrans, de zogenoemde Wichernkranz, bij de watertoren. Het is een van de licht- en hoogtepunten in een sprankelend programma dat uitnodigt voor wandelingen over charmante kerstmarkten: bij het gemeentehuis, in de Sint-Johanneskerk en bij de oude kraan (Alter Kran) in de haven. Goed om te weten: Lüneburg heeft de hoogste kroegdichtheid van Duitsland. Kerstmarkt in Lüneburg is te bezoeken van 29 november t/m 30 december. Kijk hier voor goedkope hotels in Lüneburg.

Wolfenbüttel Weihnachtsmarkt

Wolfenbüttel kent een lange kerstmarkt traditie, al in 1584 werd de adventstijd gevierd met een markt op het fraaie marktplein. Precies daar staan ook in 2018 weer sprookjesachtige huisjes, eetstalletjes en geurige dennenbomen. In het weekend openen rondom het plein vier betoverende binnenplaatsen hun deuren, dé plek voor kerstverhalen en historische kerstvieringen met glühwein. Ook leuk: een rondleiding door de middeleeuwse straatjes met de stadswachter, Jägermeister-tours en de kerstmarkt in Schloss Wolfenbüttel. Kerstmarkt in Wolfenbüttel is te bezoeken van 28 november t/m 23 december. Kijk hier voor goedkope hotels in Wolfenbüttel.

Extra kerstmis tips in Duitsland

Autostadt in Wolfsburg geeft een spannende blik op de geschiedenis en toekomst van de auto. In de tijd rond Kerstmis is het park extra sfeervol met duizenden lichtjes, de schoorstenen van de elektriciteitscentrale veranderen zelfs in een XXL-adventskrans. Ook met winterse markt voor cadeaus, het proeven van culinaire heerlijkheden en een gigantische ijsbaan inclusief spectaculaire ijsshows. Winterwelt in Autostadt is te bezoeken van 8 december t/m 7 januari. Wist je trouwens dat de kerstmarkt in Osnabrück ook een aanrader is?

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button