Recepten

Flammkuchen maken met prei, ham en kruidenkaas

“Mmmm! Dit is net als een pizza maar dan knapperiger!” roept Ole wanneer hij zijn eerste hap neemt van de Flammkuchen die ik zojuist op tafel zet. We eten vaker zelfgemaakte pizza maar een Flammkuchen maken is voor ons de eerste keer. En dus deed ik uiteraard even mijn research; wat is Flammkuchen eigenlijk en waar komt het vandaan?

Flammkuchen of Tarte Flambée

De oorsprong van Flammkuchen (of Tarte Flambée) vind je in de Elzas. Voor de pizza in de jaren ’60 ongekend populair werd was de Flammkuchen al een “good oldie” op het platteland, waar de dunne bodem van brooddeeg gebruikt werd om te kijken of de op hout gestookte oven al heet genoeg was.

Van origine werd de Flammkuchen ingesmeerd met crème fraîche of met een soort kwark en belegd met uienringen en reepjes spek, maar inmiddels zijn er vele variaties in omloop en kun je er zelf eigenlijk alle kanten mee op.

Lees ook: Tortilla mini pizza met courgette en roomkaas

flammkuchen recept - AllinMam.com

Flammkuchen maken met prei, ham en ei

Ik maak een variant met prei, ham en ei. Het knapperige van de prei, de zoute smaak van de ham en de kruidige smaak van kruidenkaas zijn heerlijk samen. Als bodem gebruik ik het kant en klare Flammkuchen deeg van Tante Fanny; een plak deeg die je opgerold koopt en waar al bakpapier in mee is gerold. Super handig! De hele plak is wat groot voor mijn bakplaat en er blijft een flink stuk over waar de kinderen hun eigen Flammkuchen van maken. Je kunt met gemak met vier personen eten van 1 verpakking Tante Fanny Flammkuchen.

Ingrediënten Flammkuchen

  • 1 verpakking Tante Fanny Flammkuchen deeg
  • 200 gram fijngesneden prei
  • 100 gram ham (gewoon of parma)
  • 4 eieren
  • 4 flinke eetlepels kruidenkaas (bijv. Philadelphia)
  • 3 eetlepels geraspte kaas

De Flammkuchen maken

Verwarm de oven voor op 220 graden. Haal het deeg van Tante Fanny uit de verpakking en rol het uit over de bakplaat, laat het bakpapier uiteraard onder het deeg liggen. Als de bakplaat niet groot genoeg is snij het deeg dan door midden en gebruik 2 bakplaten. Smeer het deeg in met de kruidenkaas en verdeel de prei er over heen. Leg over de hele Flammkuchen kleine stukjes ham. Hou je van een beetje bite en wat zouter eten, gebruik dan Parmaham of Serranoham. Tik de 4 eieren kapot en verdeel over de Flammkuchen. Ik heb de dooiers heel gelaten maar ik denk dat ik ze een volgende keer kapot prik. De keuze is aan jou :-) Strooi de geraspte kaas over de Flammkuchen en schuif de bakplaat voor ca. 15 á 20 minuten in de oven.

Het resultaat is een heerlijk gerecht met echt nog knapperige bodem; iets wat wij zelf toch altijd wat lastig vinden om voor elkaar te krijgen met een zelfgemaakte pizza. Ik ben fan:-)

flammkuchen recept - AllinMam.com
In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button