Beauty

Hoe kun je natte oksels voorkomen? Tips en goede producten

Zweten onder je oksels is een natuurlijke reactie van je lichaam. Het wordt in gang gezet wanneer je lichaam te warm is en het helpt je zo om af te koelen. Je lichaam heeft een constante temperatuur van ongeveer 37°C. Maar wanneer je actief bent, of wanneer de omgevingstemperatuur stijgt, kan je lichaamstemperatuur stijgen. Om de temperatuur vervolgens weer op de 37°C te krijgen probeert je lichaam af te koelen en ga je zweten.

Wat je misschien nog niet weet over zweet

Zweet bestaat uit water en zouten. Het verdampen van zweet op je huid zorgt voor verkoeling van je lichaam. In de oksels komen zweetklieren het meest voor, niet zo gek dus dat veel mensen hier als eerste gaan zweten. Okselzweet wordt geproduceerd door de apocriene zweetklieren. Deze klieren zijn gevoelig voor hormonen en reageren naast warmte dus ook op emotionele en op fysieke stress. De bacteriën die van nature op je huid voorkomen, breken het zweet af en veroorzaken geur.

Waarom zweet de een meer dan de ander?

Als je overmatig zweet onder je oksels, kan dit worden veroorzaakt door verschillende factoren. Denk aan genetische aanleg, overgewicht, hormonale veranderingen, medicijnen of medische aandoeningen zoals hyperhidrose (overmatig zweten). Overmatig zweten onder je oksels kan erg ongemakkelijk zijn. Bij veel mensen zorgt het ook nog eens voor een penetrante zweetlucht. Heel vervelend!

Wat kun je doen om natte oksels te voorkomen?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om natte oksels te voorkomen, of in ieder geval te verminderen. Bij de een werkt dit natuurlijk beter dan bij de ander; het is een kwestie van uitproberen.

Draag ademende kleding

Het dragen van kleding gemaakt van natuurlijke vezels kan natte oksels voorkomen of verminderen. Denk aan katoen, linnen of zijde. Deze materialen ademen beter dan synthetische materialen en kunnen helpen om vocht van je lichaam weg te voeren.

Kies de juiste deodorant

Kies een deodorant die speciaal is ontworpen voor het controleren van zweet. Zoek naar een deodorant die aluminiumchloride bevat. Aluminiumchloride kan de zweetklieren blokkeren en de hoeveelheid zweet kan hierdoor verminderen.

Breng deodorant aan op een droge huid

Zorg ervoor dat je deodorant aanbrengt op een droge huid. Het kan helpen om je oksels droog te deppen voordat je deodorant aanbrengt.

Scheer je oksels

Als je oksels behaard zijn kan dit de luchtstroom beperken. Hierdoor is het lastiger voor zweet om te verdampen. Door je oksels te scheren kan de lucht beter circuleren en kan zweet beter verdampen.

Vermijd strakke kleding

Strakke kleding kan de luchtstroom beperken en kan bijdragen aan overmatig zweten. Kies in plaats daarvan voor kleding die losjes om je lichaam valt.

Drink voldoende water

Voldoende water drinken kan helpen om je lichaamstemperatuur te reguleren en overmatig zweten te voorkomen.

Vermijd pittig eten en drink zo min mogelijk alcohol

Pittig eten en alcohol kunnen ervoor zorgen dat je meer gaat zweten. Probeer pittig eten en alcohol nuttigen dus te vermijden als je last hebt van overmatig zweten.

Overweeg een antitranspirant

Als bovenstaande maatregelen niet voldoende helpen, overweeg dan het gebruik van een antitranspirant. Dit bevat een hogere concentratie aluminiumchloride dan een deodorant, waardoor het kan helpen om zweet volledig te blokkeren. Antitranspirant kan irritatie veroorzaken, test het product dus eerst op een klein stukje huid voordat je het op je hele oksel aanbrengt.

Hoe gebruik je antitranspirant?

Antitranspirant breng je het beste aan in de avond, na het douchen wanneer de oksels goed droog zijn. Je kunt het middel op een wattenschijfje doen en het vervolgens op de oksels deppen. Gebruik in de ochtend zoals gebruikelijk een deodorant.

Odorex Extra Dry Lotion – anti transpirant – 3x 50ml

Verkrijgbaar bij

bol.com (€24,90)
Laatst bijgewerkt: 21 februari 2024 - 00:02


syNeo 5 Anti-Transpirant Deodorant – 30ml

Verkrijgbaar bij

bol.com (€14,50)
Laatst bijgewerkt: 21 februari 2024 - 00:02

Verkrijgbaar bij

bol.com (€18,35)
vitadvice.nl (€18,15)
superfoodstore.nl (€14,99)
Laatst bijgewerkt: 21 februari 2024 - 00:02
In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Lees meer
Back to top button