Mode

Wat maakt kleding duurzaam en waarom is het belangrijk?

Duurzame mode is de laatste jaren steeds populairder geworden. En dat is goed nieuws! Bij deze trend gaat het namelijk niet om de looks, maar om de impact van de kleding. Met duurzame kleding loop je er fashionable bij én draag je bij aan een beter milieu. Ben je benieuwd hoe dat precies zit? Je leest er meer over in dit artikel.

Wat is duurzame kleding?

De huidige mode-industrie (en dan met name de fast fashion) is een van de aller grootste vervuilers ter wereld. Bij fast fashion wordt er op een razendsnel tempo nieuwe kleding geproduceerd zonder al te veel aandacht voor mens en milieu. Duurzame mode is hier een tegenhanger van. Het wordt niet voor niets ook wel slow fashion genoemd. Bij duurzame mode ligt de nadruk op de lange termijn. De producten worden op een verantwoorde manier geproduceerd en blijven door de hoge kwaliteit jaren mooi.

Waar vind je duurzame mode?

Veel mensen denken dat het lastig is om duurzame mode te vinden, maar het is verrassend eenvoudig! Vooral online is het aanbod ontzettend groot. Je kunt tegenwoordig zelfs duurzame kleding kopen bij Zalando. Er is een aparte categorie voor de duurzame items en je kunt tijdens het shoppen ook gebruik maken van een duurzaamheidsfilter. Richt je bijvoorbeeld op materiaalhergebruik, uitstootvermindering of waterconservatie.

Waarom is slow fashion zo belangrijk?

Het is ontzettend belangrijk om over te stappen op slow fashion, omdat fast fashion een grote milieuvervuiler is. Dit komt doordat er tijdens het verbouwen van grondstoffen en het produceren van de kleding veel schadelijke stoffen worden gebruikt. Bijvoorbeeld om insecten te bestrijden en om kledingstukken te verven. Daarnaast wordt er ongelofelijk veel water verspild en vervuild. Ook is de kwaliteit van de producten heel laag, waardoor een kledingstuk na een paar keer dragen/wassen al is versleten. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de slechte arbeidsomstandigheden of het dierenwelzijn. Kortom: fast fashion is op allerlei vlakken schadelijk voor onze wereld.

Lees ook: Energie besparen doe je zo

Hoe maak je de overstap naar duurzame kleding?

Ben je klaar om een bewuste keuze te maken en over te stappen op duurzame kleding? Pak het dan stap voor stap aan. Investeer bijvoorbeeld eerst in goede basic items. Denk aan broeken, effen shirts en blouses. Deze kun je blijven combineren met de andere items uit je kledingkast. Kun je nog niet direct afscheid nemen van jouw favoriete fast fashion merken? Koop deze items dan liever tweedehands en alleen als je het écht nodig hebt.

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button