Mode

Hoe creëer je een garderobe die bij je past?

Ondanks dat onze kledingkasten vaak aardig vol zitten, hebben we de neiging om steeds dezelfde items te dragen. Soms kunnen we niet eens uitleggen waarom we bepaalde kledingstukken niet aantrekken, maar we voelen ons er gewoon niet helemaal lekker in. Zonde van al die items die maar in de kast blijven hangen! Hoe stel je nou een garderobe die bij je past samen? Hieronder een paar tips.

Een garderobe die bij je past

Voordat je een garderobe in jouw persoonlijke stijl kunt creëren, moet je wel weten hoe die stijl er ongeveer uitziet. Er zijn verschillende manieren waarop je erachter kunt komen wat je kledingstijl is. Een goede strategie is het maken van een moodboard, waarop je afbeeldingen verzamelt die jou aanspreken. Dat kunnen foto’s van specifieke kledingstukken zijn, maar ook afbeeldingen die je qua sfeer of kleuren mooi vindt. Ga op een regenachtige middag aan de slag met een schaar, lijm en een stapel tijdschriften, of maak je moodboard online; bijvoorbeeld via Pinterest of een tool als Canva.

Bepaal je stijl

Bij het bepalen van je stijl is het bovendien aan te raden om je eigen kledingkast onder de loep te nemen. Verzamel de items die je het allerliefst draagt en leg deze naast elkaar. Wat valt je op? Ben je geneigd om voor basic te gaan of voel je je op je best in kleurrijke prints? Draag je veel jurkjes of kies je in de praktijk nagenoeg dagelijks voor een spijkerbroek? Misschien is er een duidelijk verschil te zien tussen de items die je geselecteerd hebt en de overige kledingstukken in je kast. Dan is het handig om juist die selectie voortaan als uitgangspunt te nemen als je gaat winkelen. Vergeet niet om ook een blik op je miskopen te werpen; wat hebben de kledingstukken die je nooit draagt met elkaar gemeen?

Wat voor soort stijl is het eigenlijk?

Hoewel het niet per se nodig is om je stijl te kunnen benoemen – het gaat er immers vooral om dat je er zelf een beeld van in je hoofd hebt – kan het wel nuttig zijn om je smaak in een paar woorden te kunnen omschrijven. Bedenk een aantal termen die je representatief vindt voor je favoriete kleding of ga online op zoek naar stijlnamen en hun betekenis. Op deze (Engelstalige) pagina vind je een overzichtje van een aantal populaire stijlen en kun je er met behulp van een korte quiz achter komen welke jou het meest aanspreekt.

Lees ook: Volg een style workshop bij Manon Meijers

Een personal shopper hoeft niet duur te zijn

Wanneer je eenmaal een idee hebt van de stijl die bij je past, hoe zorg je er dan voor dat je ook daadwerkelijk de juiste aankopen doet? Het is in ieder geval handig om een kleine versie van je moodboard bij de hand te hebben als je de stad in gaat, zodat je kunt checken of de kledingstukken die je op het oog hebt er qua sfeer bij aansluiten. Schakel voor een frisse blik de hulp van iemand anders in. Dat kan een vriendin zijn, die misschien wel in één oogopslag ziet of een kledingstuk ‘jij’ is of niet, maar ook een professional. Dat laatste hoeft helemaal niet duur te zijn. Gebruik maken van Zalon – de personal shopping service van Zalando –  is bijvoorbeeld zelfs gratis. Verder kan het inspirerend zijn om een aantal bloggers en Instagrammers te volgen die een vergelijkbare stijl hebben. Natuurlijk wil je niemand klakkeloos kopiëren, maar deze vrouwen kunnen je op nieuwe ideeën brengen als het op winkels, merken en het maken van combinaties aankomt.

Het spreekt voor zich dat niet alleen de stijl van een kledingstuk van belang is. Wil je kleding kopen die echt bij je past, dan is het essentieel dat je ook voor geschikte modellen en kleuren kiest. Op internet is veel informatie te vinden over de relatie tussen je bouw en bepaalde pasvormen; bijvoorbeeld met betrekking tot spijkerbroeken. Wil je erachter komen welke kleuren je het beste staan, dan kan een professionele kleuranalyse je verder helpen. Doorgaans krijg je daarbij een kaartje mee met jouw kleurenpalet, dat je mee kunt nemen tijdens het winkelen.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button