Welzijn

NEAT, onzichtbare calorieverbrander

Heb je je ooit afgevraagd hoe je vriendin die bergen ijs kan eten zonder een gram aan te komen? Of hoe je collega die altijd aan zijn bureau zit toch zo slank blijft? Nou, het geheim kan wel eens Non-Exercise Activity Thermogenesis, oftewel NEAT, zijn. In dit artikel lees je wat NEAT precies is en hoe het werkt.

Wat is de betekenis van NEAT?

Non-Exercise Activity Thermogenesis, beter bekend als NEAT, is een term die je misschien niet elke dag hoort. Maar het is eigenlijk een heel eenvoudig concept. NEAT verwijst naar de energie die je lichaam verbrandt tijdens alle activiteiten die je doet. Denk aan het lopen naar de koelkast, je hond uitlaten, boodschappen doen of zelfs fidgeten (onrustig bewegen) tijdens een vergadering.

Het bijzondere aan NEAT is dat het een groot deel van je dagelijkse energieverbruik kan uitmaken, afhankelijk van je levensstijl en je gewoontes. Het is eigenlijk een soort van onzichtbare oefening. Je bent niet aan het zweten of hijgen, maar je verbrandt nog steeds calorieën. En dat kan op de lange termijn een groot verschil maken voor je gezondheid en je gewicht.

Het mooie van NEAT is dat iedereen het doet, zonder het te beseffen. Je hoeft geen extra tijd in te plannen of naar de sportschool te gaan. Het gaat gewoon om de kleine dingen die je doet gedurende de dag. Dus, als je op zoek bent naar een eenvoudige manier om je calorieverbranding te verhogen, dan is het verhogen van je NEAT een geweldige plek om te beginnen.

NEAT, op natuurlijke wijze je metabolisme verhogen

Hoe werkt NEAT precies? Het komt allemaal neer op hoe je lichaam energie gebruikt. Je lichaam haalt de energie die het nodig heeft uit voeding. Dit proces staat bekend als metabolisme. Maar hier komt het interessante: je metabolisme is niet altijd hetzelfde. Het varieert gedurende de dag, afhankelijk van wat je doet. Als je bijvoorbeeld slaapt of rust, is je metabolisme op zijn laagst. Dit is bekend als je basaal metabolisme. Maar als je actief bent, zelfs als het maar een beetje is, verhoogt je metabolisme. Dit is waar NEAT om de hoek komt kijken.

NEAT is de energie die je verbrandt tijdens lichte activiteiten. Het is een manier voor je lichaam om extra calorieën te verbranden bovenop je basaal metabolisme. En hoewel het misschien niet veel lijkt, kan het echt optellen. Studies hebben aangetoond dat NEAT kan variëren van ongeveer 15% van het totale energieverbruik bij zeer sedentaire mensen tot 50% of meer bij zeer actieve mensen. Dat zijn best wat calorieën!

Het is ook interessant om op te merken dat NEAT kan worden beïnvloed door verschillende factoren. Genetica speelt bijvoorbeeld een rol, maar ook zaken als je omgeving en je gewoontes kunnen een grote impact hebben. Sommige mensen hebben van nature meer NEAT dan anderen, maar er zijn nog steeds veel manieren waarop je je NEAT kunt verhogen.

NEAT, zo verhoog je jouw metabolisme - AllinMam.com

Hoe NEAT je helpt om calorieën te verbranden

Het mooie van NEAT is dat het je in staat stelt om calorieën te verbranden zonder dat je een voet in de sportschool hoeft te zetten. Het gaat niet om intensieve workouts of zware gewichten, maar om de kleine bewegingen die je gedurende de dag maakt.

Elke keer dat je opstaat om een kopje koffie te halen, de trap oploopt in plaats van de lift te nemen of een wandeling maakt tijdens je lunchpauze verhoog je je NEAT. Deze activiteiten lijken misschien niet veel, maar ze kunnen echt optellen en bijdragen aan je totale calorieverbranding.

Het bijzondere aan NEAT is dat het op elk moment van de dag kan. Of je nu aan het werk bent, boodschappen doet of thuis rondhangt; er zijn altijd kansen om je NEAT te verhogen. Je hoeft alleen maar een beetje actiever te zijn dan je normaal bent.

NEAT, zo verhoog je jouw metabolisme - AllinMam.com

Voorbeelden van NEAT in het dagelijks leven

Om je een beter idee te geven van wat NEAT precies inhoudt, volgen hier enkele voorbeelden van NEAT-activiteiten in het dagelijks leven.

Je staat op en loopt naar de keuken om een kop koffie te zetten. Dit is een vorm van NEAT. Je lichaam verbrandt calorieën terwijl je loopt, zelfs als het maar een korte afstand is. Hetzelfde geldt voor het opstaan om naar het toilet te gaan, of het lopen naar de bushalte.

Stel je voor dat je op je werk bent en je besluit om de trap te nemen in plaats van de lift. Dit is een ander voorbeeld van NEAT. De inspanning die nodig is om de trap op te lopen, verhoogt je energieverbruik en helpt je om meer calorieën te verbranden.

Zit je op kantoor? Dan kan zelfs het tikken op je toetsenbord of het schudden met je been als je zit te denken, worden beschouwd als NEAT. Het zijn kleine bewegingen, maar ze dragen allemaal bij aan je totale energieverbruik.

En wat dacht je van huishoudelijke klusjes? Het doen van de was, stofzuigen, de afwas doen, het gras maaien; al deze activiteiten verhogen je NEAT. Ze vereisen allemaal fysieke inspanning en helpen je om calorieën te verbranden.

Talloze manieren dus waarop je NEAT in het dagelijks leven kunt verhogen. Probeer gewoon om op alle vlakken actiever te zijn en bewuster te worden van je (al je verschillende) bewegingen.

Hoe NEAT en sporten samenwerken voor optimale gezondheid

Je vraagt je misschien af hoe NEAT zich verhoudt tot traditionele vormen van lichaamsbeweging, zoals hardlopen, gewichtheffen of yoga. Het antwoord is dat ze allebei belangrijk zijn en op verschillende manieren bijdragen aan je gezondheid.

Laten we eerst eens kijken naar traditionele vormen van lichaamsbeweging. Deze activiteiten, zoals hardlopen of gewichtheffen, verbranden veel calorieën in een korte tijd. Ze verhogen ook je hartslag en verbeteren je cardiovasculaire conditie. Bovendien helpen ze bij het opbouwen van spiermassa, wat op zijn beurt je metabolisme kan verhogen.

Aan de andere kant hebben we NEAT. Hoewel de activiteiten die onder NEAT vallen niet zo intensief zijn als traditionele vormen van lichaamsbeweging kunnen ze nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid calorieën verbranden. Zeker als ze gedurende de dag bij elkaar worden opgeteld. Bovendien zijn NEAT-activiteiten vaak makkelijker in te passen in je dagelijkse routine dan een bezoek aan de sportschool.

NEAT en traditionele lichaamsbeweging vullen elkaar dus goed aan. Traditionele lichaamsbeweging zorgt voor de intense, kortdurende inspanningen die je lichaam nodig heeft om sterk en gezond te blijven. NEAT daarentegen zorgt voor de lichte, continue activiteit die je lichaam nodig heeft om calorieën te verbranden.

Het is dus ideaal om een balans te vinden tussen NEAT en traditionele lichaamsbeweging. Probeer elke dag wat tijd te maken voor intensieve lichaamsbeweging, maar vergeet ook niet om gedurende de dag actief te blijven door je NEAT te verhogen. Op deze manier kun je optimaal profiteren van de voordelen van beide soorten activiteiten.

NEAT, zo verhoog je jouw metabolisme - AllinMam.com

Hoe kun je je NEAT verhogen?

Nu je een goed idee hebt van wat NEAT is, vraag je je waarschijnlijk af hoe je het kunt verhogen. Hier zijn enkele eenvoudige en praktische tips die je kunnen helpen om je NEAT en dus je metabolisme gedurende de dag te verhogen.

Allereerst, maak er een gewoonte van om meer te lopen. Loop naar het werk of de winkel als dat mogelijk is. Als je met de auto moet, probeer dan verder weg te parkeren zodat je een stukje moet lopen. Als je met de bus of de trein gaat, stap dan een halte eerder uit. Elke extra stap telt!

Een andere tip is om staand te werken als je een kantoorbaan hebt. Je kunt een in hoogte verstelbaar bureau gebruiken of gewoon je laptop op een stapel boeken zetten. Staand werken verbrandt meer calorieën dan zittend werken en het is ook beter voor je houding.

Probeer ook om meer huishoudelijke klusjes te doen. Deze klusjes kunnen van alles zijn, van schoonmaken en tuinieren tot doe-het-zelf projecten. Ze vereisen allemaal fysieke inspanning en kunnen je NEAT aanzienlijk verhogen.

En vergeet niet om vaker de trap te nemen. Liften en roltrappen zijn handig, maar ze doen weinig voor je NEAT. De trap nemen is een eenvoudige manier om je NEAT te verhogen en het is ook goed voor je benen en je cardiovasculaire conditie.

Tot slot, maak er een gewoonte van om regelmatig pauzes te nemen als je lang zit. Sta op, loop een beetje rond, doe wat lichte rekoefeningen – alles wat je uit je stoel krijgt, is goed. Het houdt niet alleen je NEAT hoog, maar het helpt ook om stijfheid en vermoeidheid te voorkomen.

Ben je een dagje vrij van werk? Neem je kinderen lekker mee naar buiten. In het bos of op het strand zet je ongemerkt lekker veel stappen, wat weer bijdraagt aan je NEAT.

Zoals je ziet zijn er talloze manieren om je NEAT te verhogen. Het gaat er gewoon om bewuster te worden van je bewegingen en waar mogelijk actiever te zijn. Het kan even duren om deze gewoontes te ontwikkelen, maar het is het zeker waard.

NEAT, zo verhoog je jouw metabolisme - AllinMam.com

Hoe NEAT kan bijdragen aan gewichtsverlies

Een van de meest interessante aspecten van NEAT is dat het kan bijdragen aan gewichtsverlies. Nu denk je misschien: “Hoe kan iets simpels als lopen naar de koelkast of tikken op een toetsenbord mij helpen gewicht te verliezen?” Het antwoord ligt in het totale energieverbruik.

NEAT gaat je natuurlijk niet helpen om in één nacht kilo’s te verliezen. Maar het kan wel een waardevolle bijdrage leveren aan je totale energieverbruik en op de lange termijn een verschil maken. Bovendien is het een eenvoudige en haalbare manier om actiever te zijn, vooral voor mensen die moeite hebben met traditionele vormen van lichaamsbeweging.

NEAT, zo verhoog je jouw metabolisme - AllinMam.com

Voordelen van een hogere NEAT

Er zijn tal van voordelen verbonden aan het verhogen van je NEAT en het gaat veel verder dan alleen gewichtsverlies. Om te beginnen kan een hogere NEAT bijdragen aan een betere gezondheid van het hart. Door regelmatig licht actief te zijn, houd je je bloedsomloop in beweging en je hartslag een stukje hoger. Dit kan helpen om je cardiovasculaire gezondheid te verbeteren en het risico op hartaandoeningen te verminderen.

Daarnaast kan een hogere NEAT ook bijdragen aan een betere mentale gezondheid. Bewegen, zelfs op een laag niveau, kan helpen om stress te verminderen en je humeur te verbeteren. Het kan je ook helpen om je beter te concentreren en productiever te zijn, vooral als je veel zittend werk doet.

Een andere belangrijke bonus van een hogere NEAT is dat het kan bijdragen aan een betere houding en minder lichamelijke klachten. Veel NEAT-activiteiten, zoals staand werken of regelmatig rondlopen, kunnen helpen om stijfheid en pijn in de rug en nek te voorkomen. Dit is vooral belangrijk als je veel tijd achter een bureau doorbrengt.

Tenslotte kan een hogere NEAT ook je slaapkwaliteit verbeteren. Lichte activiteiten gedurende de dag kunnen je helpen om ’s nachts beter te slapen. Dit komt omdat beweging je lichaam helpt om zich aan te passen aan het natuurlijke slaap-waakritme.

Je NEAT verhogen heeft dus vele voordelen. Het is een eenvoudige en haalbare manier om je gezondheid en welzijn te verbeteren. Het beste van alles is dat je het eigenlijk al doet. Je moet er alleen voor zorgen dat je het nog vaker doet!

Boost je metabolisme

Verkrijgbaar bij

bol.com (€22,50)
Laatst bijgewerkt: 24 april 2024 - 23:00

Een IJzersterk Metabolisme

Verkrijgbaar bij

bol.com (€24,95)
Laatst bijgewerkt: 24 april 2024 - 23:00
In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button