Welzijn

Waarom is goed slapen zo belangrijk?

Slaap is een belangrijk onderdeel van ons leven en heeft een aanzienlijke invloed op onze gezondheid en welzijn. Het is de tijd waarin ons lichaam zich herstelt van de inspanningen van de dag en ons brein de informatie van de dag verwerkt. Goed slapen is daarom essentieel voor ons algehele welbevinden en prestatievermogen.

Verschillende stadia van slaap

Er zijn vijf stadia van de slaap die ons lichaam doorloopt tijdens een slaapcyclus. Bij iedereen is dat in principe gelijk, welke slaapgewoonte je er ook op na houdt. In het eerste stadium, het licht slaapstadium, zijn we licht in slaap en kunnen we gemakkelijk wakker worden. In het tweede stadium, het diepe slaapstadium, nemen de hartslag en de ademhaling af en wordt het moeilijker om wakker te worden. Het derde en vierde stadium zijn het diepste slaapstadium en in dit stadium is het moeilijkst om wakker te worden. Het vijfde stadium is het REM-slaapstadium (rapid eye movement), waarbij onze ogen snel bewegen onder onze gesloten oogleden. Ons brein wordt in dit sadium weer actiever. Dit is tevens het stadium waarin we dromen.

Wat doet ons lichaam tijdens het slapen?

Tijdens de slaap doet ons lichaam een aantal dingen. Onze spieren ontspannen zich, wat kan helpen bij het herstellen van spierpijn. Ons immuunsysteem wordt gestimuleerd, wat ons kan helpen beter tegen ziekten bestand te zijn. Ons brein maakt verbindingen tussen nieuwe informatie en wat we eerder hebben geleerd, wat kan helpen bij het leren en onthouden van nieuwe informatie. Het hormoon melatonine, dat helpt bij het reguleren van onze slaap-waakcyclus, wordt ook vrijgegeven tijdens de slaap.

Zijn de uren vóór middernacht beter om te slapen?

Het is een mythe dat het beter is om voor middernacht te slapen, omdat de slaap na middernacht minder effectief zou zijn. Dit is achterhaald. Wat wél belangrijk is, is hoeveel slaap iemand per nacht nodig heeft om goed te functioneren. Dit kan variëren van persoon tot persoon, maar over het algemeen hebben volwassenen tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig.

Voor mensen die moeite hebben met het in slaap komen, zijn hier een aantal tips om beter in slaap te komen:

  • Zorg voor een comfortabel slaapomgeving door de kamer op een comfortabele temperatuur te houden
  • Zorg voor een comfortabel bed en kussen om op te slapen
  • Zorg voor een donkere en rustige slaapomgeving
  • Vermijd het gebruik van elektronische apparaten, zoals laptops en smartphones, vlak voor het slapen gaan, omdat de blauwe lichtstralen die ze uitstralen de productie van melatonine kunnen verstoren
  • Probeer ontspannende activiteiten te doen voor het slapen gaan, zoals mediteren, luisteren naar een luisterboek of lezen
  • Probeer een vast slaapschema te hebben door elke nacht op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan

Als je wakker wordt in de nacht en piekert, kan het helpen om een notitieboekje naast je bed te leggen om je gedachten op te schrijven. Zo kun je de gedachten uit je hoofd halen en ze later bekijken als je uitgerust bent. Probeer ook ontspannende ademhalingsoefeningen of strek je spieren uit om je te helpen ontspannen en weer in slaap te vallen.

In het algemeen is het belangrijk om voldoende slaap te krijgen om goed te kunnen functioneren en ons algehele welbevinden te behouden. Door een comfortabele slaapomgeving te creëren, ontspannende activiteiten te doen voor het slapen gaan en een vast slaapschema te volgen, kun je de kans op een goede nachtrust vergroten. Als je moeite hebt met het in slaap vallen of met doorslapen kan het ook helpen om advies te vragen aan een arts of een slaapdeskundige.

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button