Schoolkinderen

Bitsbox x Squla, leuk leren programmeren

Wat gaat jouw kind doen als hij over een jaar of 10 op de banenmarkt terecht komt? Dat weet je natuurlijk niet. En waarschijnlijk weet je kind dat zelf ook nog niet. Wat we wel weten is dat de kans groot is dat onze kinderen veel met technologie te maken gaan krijgen wanneer ze rond het jaar 2030 de banenmarkt gaan betreden. En het is natuurlijk handig als ze daarop voorbereid zijn! Squla haalde Bitsbox naar Nederland, een programma waarmee kinderen van 7 tot 14 jaar oud op speelse wijze kennis kunnen maken met de programmeertaal Javascript. Maar wat is Bitsbox precies?

Het ontstaan van Bitsbox

Sinds 2015 is Bitsbox in de Verenigde Staten beschikbaar. Bitsbox werd opgericht door Scott Lininger en Aidan Chopra. Beiden werkten ze jarenlang bij Google aan het bekende 3D tekenprogramma SketchUp. Na hun vertrek bij Google ontwikkelden Scott en Aidan samen een methode waarmee kinderen op gemakkelijke en vooral leuke wijze vertrouwd raken met Javascript, wereldwijd de meest gebruikte programmeertaal.

Bitsbox x Squla, leuk leren programmeren - AllinMam.com

Programmeertaal; één grote wirwar aan tekens

Wanneer je naar de broncode van een online pagina kijkt gaat het waarschijnlijk direct duizelen bij je. Wat een wirwar aan haakjes, komma’s en accenten! Daar kan toch niemand wijs uit worden. Zo ingewikkeld is het natuurlijk niet als je begint met het leren van programmeertaal. Dat is iets wat Squla je goed laat zien: je begint met kleine stapjes, maar ziet wel meteen wat kleine aanpassingen kunnen doen.

Leren programmeren met Bitsbox

Als je aan de slag gaat met Botsbox x Squla krijg je elke maand een programmeer-pakket thuisbezorgd. In het pakket zitten kaarten waarmee 12 verschillende apps te maken zijn. Op de website Leukprogrammeren.nl kun je aan de slag met de codes op de kaarten. De apps waaraan gewerkt is (of wordt) worden allemaal bewaard op een tablet. Apps kun je delen met anderen en je kunt ze ook steeds weer openen om de programmeer codes aan te passen.

Bitsbox x Squla, leuk leren programmeren - AllinMam.com
Bitsbox x Squla, leuk leren programmeren - AllinMam.com

In elk programmeer-pakket vind je op de eerste kaart codes voor mini apps. Deze codes zijn niet al te lang en zorgen ervoor dat je snel een app op je scherm ziet verschijnen. Dat smaakt snel naar meer, dus meteen door met de apps op de volgende kaarten. Die worden steeds iets moeilijker, maar gelukkig laat het programma het zien als het ergens fout gaat.

Het leuke voor kinderen is dat ze bij elke kleine aanpassing al zien dat de app anders wordt. Zo kunnen ze getallen en coördinaten aanpassen, kleuren veranderen of andere objecten in de app laten verschijnen. Als ze een app klaar hebben kunnen ze een sticker plakken op de overzichtskaart.

Bitsbox x Squla, leuk leren programmeren - AllinMam.com

Wil je als ouder precies weten hoe het nou allemaal werkt en wat je kind precies leert? Daar is de handleiding voor ouders voor. Hierin staat uitgelegd hoe het precies zit met de commando’s die je kind invoert bij het maken van de apps. Bij elke set kaarten wordt het programmeren iets moeilijker; elke maand vind je dus een nieuwe handleiding voor ouders in het pakket. Ik kan je nu al vertellen dat de kans groot is dat je zelf ook aan de slag gaat met het volgen van de instructies op de kaarten!

Bitsbox x Squla, leuk leren programmeren - AllinMam.com

Bitsbox opbergmap

Alle kaarten kun je bij elkaar houden in een mooie opbergmap. De handleidingen voor ouders kunnen apart in het daarvoor bestemde mapje aan de binnenzijde van de map. De stickervellen kunnen eventueel opgeborgen worden in insteekhoesjes die gemakkelijk bij de kaarten gevoegd kunnen worden.

Bitsbox x Squla, leuk leren programmeren - AllinMam.com

Onze ervaring met Bitsbox x Squla

Mijn 10-jarige zoon gaat als een malle aan de slag met de apps. In het begin is het nog wat zoeken en een beetje “spannend” om zo maar eens iets anders in te vullen. Maar als hij ziet wat het doet heeft hij de smaak te pakken. Hij blijft getallen veranderen, kleuren aanpassen en andere objecten in de apps plaatsen. Ook de coördinaten aanpassen doet hij veel, want soms is het nét even mooier wanneer iets meer naar rechts of juist naar links staat. Hij vindt het hartstikke leuk om ermee bezig te zijn en je ziet hoe snel een 10-jarige zoiets oppakt. Dat de codes Engelstalig zijn maakt niet uit. Eén keer opzoeken wat de vertaling is en dan weet hij het.

Bitsbox x Squla, leuk leren programmeren - AllinMam.com

Bitsbox x Squla abonnement

De kosten bedragen €16,95 per maand wanneer je een jaarlidmaatschap aan gaat. Wil je het liever even per maand aankijken dan bedragen de maandelijkse kosten €21,95. Zoals hierboven beschreven ontvang je elke maand een nieuwe set met kaarten voor het maken van 10, 11 of 12 nieuwe apps. Meer informatie over Bitsbox x Squla vind je op de website van Squla.

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button