Tips om je kind groenten en fruit te laten eten

Als mama heb ik het volgens anderen goed voor elkaar. Tja, voor 95% geef ik ze groot gelijk, we hebben een geweldig, leuk, slim, sociaal, lief, grappig, ondernemend, breed ontwikkeld en goed opgevoed kind op de wereld gezet. Alhoewel, goed opgevoed? Want daar is mijn struikelblok, goede voeding valt ook onder opvoeding!

En daar is het ergens toen meneertje bijna vier jaar werd gigantisch mis gegaan. Daarvoor at hij nagenoeg alles wat los en vast zat, behalve banaan, dat spuugde hij echt uit, en potjes wortelpuree. Dat laatste begreep ik na een hapje proeven ook wel, wat is dat spul ranzig! Was ook meteen klaar met de potjes en meneer mocht al snel met de pot mee-eten tot niet grote vreugde van het consultatiebureau.

Tips om je kind groenten en fruit te laten eten

Vandaag de dag is meneertje ruim 8 jaar, en zou ik willen dat die strenge mevrouw van het consultatiebureau er nog was. Daarentegen struin ik nu opvoedingswebsites af, op zoek naar dé oplossing, dé tip om mijn kind groenten en fruit te laten eten. Hij eet de meest exotische maaltijden, maar zodra er een groentje om de hoek komt kijken: “PANIEK”, zoals alleen Pietje Paniek het kan uitschreeuwen.

Tips die ik tegenkom op de diverse websites zijn bijvoorbeeld:

1. Laat je kind kiezen tussen diverse groenten
Uhm, hoe dan? Want hoe kies je in de Appie bij de groentenschappen tussen vies, vies en ook vies?

2. Forceer kinderen niet
Uhm, die fase hebben we vier jaar uitgeprobeerd. Wat houdt dat in, forceren? En is dat strafbaar? Want is opsluiten in de Harry Potterkast met tupperware-bakjes met groenten dan toegestaan? En er pas weer uit als hij het wel eet?

3. Geef het goede voorbeeld
Tja, we weten elke dag groenten en fruit, het “zien eten doet eten” principe werkt hier niet. Dat wij zitten te mmmmmmmmmm’en en jammie’en bij elk hapje, dat zorgt alleen maar voor rollende ogen en afkeurende vinger-in-de-keel-gebaren.

4. Maak eten leuk en een goede presentatie
Het hele Bento-principe met uit groenten gesneden sterren en  figuurtjes met wortelhaartjes, olijvenoogjes, sperziebonenbeentjes, sorry, daar trapt meneer niet in. Het blijft vies! Dat hij mag helpen met klaarmaken als übermasterchef vindt hij geweldig! Maar proeven en opeten, daar heeft hij zijn sous-chef mama toch voor?

5. Stop groenten in gerechten die ze lusten
Hij eet van alles wat andere kinderen niet eten: geitenkaas, gamba’s, noodles, stinkkazen, peulvruchten, zolang er maar geen herkenbare groente bij komt kijken. Als creatieve moeder pureer ik mij suf en stop ik het stiekem in sauzen. Maar ik wil het zo graag herkenbaar op zijn bord en in zijn mond zien verdwijnen!

6. Kweek zelf groenten en fruit
Dankzij onze vrienden van de Appie staat ons balkonnetje vol met potten in allerlei soorten en maten. Het moestuinvirus is wéér toegeslagen. Vorig jaar groot succes met het weggeven van succesvol gegroeide groenten aan buren, familie en het door papa en mama laten opeten. Maar zelf eten? Geen succes dus! Weggeven is toch lief?

Tussen al die tientallen tips op al die hippe mama-websites heb ik dé tip nog niet gevonden. Dus binnenkort maar eens een bezoekje aan het Centrum voor Jeugd en Gezin, het vervolg op het consternatiebureau. Hopelijk geen gedoe met groeilijntjes en pijntjes, want zoonlief doet het qua lengte en groei prima heb ik mij door de huisarts laten vertellen. Maar hoe we het eetpatroon van alleen rijst, pasta, vlees, vis en ei gaan doorbreken en er groenten aan toe gaan voegen? De Masterchef-recepten en zijn kooktalent en plezier hebben we al, nu nog de wil om ze ook op te gaan eten!

Tags
Laat meer zien

11 Comments

 1. Mijn dochters zijn ook geen groente-fans en geef ze daarom regelmatig snoeptomaatjes tussendoor. Wat ook werkt zijn de groentepasta’s van Pasta Delizia (http://www.ah.nl/zoeken?rq=Pasta+Delizia&searchType=product) waarin al groenten is verwerkt. De witte pasta is met bloemkool, de groene met doperwten en de rode met wortel. Nieuw is een paarse pasta zag ik net, met rode biet. Dit is hun lievelingspasta en dan hoeven ze van mij er geen saus over. Ook de groentefriet (http://www.groentefriet.nl) is een hit.
  Wel gaan ze beide (wat) beter groenten eten nu ze ouder worden. Dus het komt vanzelf ook wel goed ;)

  1. Dank Fleur! Dus er is hoop. De groentepasta’s eet hij idd ook. Ook de gevulde van de AH of mijn eigengemaakte ravioli’s met bieten of spinazievulling. De groentefriet eet hij helaas nog niet

 2. Hier hetzelfde probleem met onze oudste van bijna 8. Al eet hij nog wel aardappels en appels en dingen verstopt in sauzen. Het lijkt gewoon tussen z’n oren te zitten en hij vindt het ook heel eng om andere groenten en fruit te proberen, jouw zoon ook?

  1. Denk niet dat hij het eng vind. Het is meer het toegeven dat het wel lekker is. En vooral hardnekkig vasthouden aan dat het vies is.

 3. Hoi Miranda,
  Wat lijkt me dat vervelend inderdaad zeg.
  Heb je die hippe rijstpapier-loempias gevuld met groente al eens geprobeerd met hem? Ikke nog niet, lijkt me geweldig gaaf overigens…
  Maar wie weet is dat wat? Je hoeft ze niet te bakken of te frituren dus ze zijn oergezond volgens mij ook nog eens.
  Succes met je kleine grote boef ^_~
  Liefs, Mijntje.

  1. Die rijstpapier loempia’s maak ik regelmatig. Echt een aanrader!
   Maar door het papier heen is de groente zichtbaar, en dat is een echte no-go helaas.

   Dank voor je tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge