Schoolkinderen

Tips om je kind groenten en fruit te laten eten

Als mama heb ik het volgens anderen goed voor elkaar. Tja, voor 95% geef ik ze groot gelijk, we hebben een geweldig, leuk, slim, sociaal, lief, grappig, ondernemend, breed ontwikkeld en goed opgevoed kind op de wereld gezet. Alhoewel, goed opgevoed? Want daar is mijn struikelblok, goede voeding valt ook onder opvoeding!

En daar is het ergens toen meneertje bijna vier jaar werd gigantisch mis gegaan. Daarvoor at hij nagenoeg alles wat los en vast zat, behalve banaan, dat spuugde hij echt uit, en potjes wortelpuree. Dat laatste begreep ik na een hapje proeven ook wel, wat is dat spul ranzig! Was ook meteen klaar met de potjes en meneer mocht al snel met de pot mee-eten tot niet grote vreugde van het consultatiebureau.

Tips om je kind groenten en fruit te laten eten

Vandaag de dag is meneertje ruim 8 jaar, en zou ik willen dat die strenge mevrouw van het consultatiebureau er nog was. Daarentegen struin ik nu opvoedingswebsites af, op zoek naar dé oplossing, dé tip om mijn kind groenten en fruit te laten eten. Hij eet de meest exotische maaltijden, maar zodra er een groentje om de hoek komt kijken: “PANIEK”, zoals alleen Pietje Paniek het kan uitschreeuwen.

Tips die ik tegenkom op de diverse websites zijn bijvoorbeeld:

1. Laat je kind kiezen tussen diverse groenten
Uhm, hoe dan? Want hoe kies je in de Appie bij de groentenschappen tussen vies, vies en ook vies?

2. Forceer kinderen niet
Uhm, die fase hebben we vier jaar uitgeprobeerd. Wat houdt dat in, forceren? En is dat strafbaar? Want is opsluiten in de Harry Potterkast met tupperware-bakjes met groenten dan toegestaan? En er pas weer uit als hij het wel eet?

3. Geef het goede voorbeeld
Tja, we weten elke dag groenten en fruit, het “zien eten doet eten” principe werkt hier niet. Dat wij zitten te mmmmmmmmmm’en en jammie’en bij elk hapje, dat zorgt alleen maar voor rollende ogen en afkeurende vinger-in-de-keel-gebaren.

4. Maak eten leuk en een goede presentatie
Het hele Bento-principe met uit groenten gesneden sterren en  figuurtjes met wortelhaartjes, olijvenoogjes, sperziebonenbeentjes, sorry, daar trapt meneer niet in. Het blijft vies! Dat hij mag helpen met klaarmaken als übermasterchef vindt hij geweldig! Maar proeven en opeten, daar heeft hij zijn sous-chef mama toch voor?

5. Stop groenten in gerechten die ze lusten
Hij eet van alles wat andere kinderen niet eten: geitenkaas, gamba’s, noodles, stinkkazen, peulvruchten, zolang er maar geen herkenbare groente bij komt kijken. Als creatieve moeder pureer ik mij suf en stop ik het stiekem in sauzen. Maar ik wil het zo graag herkenbaar op zijn bord en in zijn mond zien verdwijnen!

6. Kweek zelf groenten en fruit
Dankzij onze vrienden van de Appie staat ons balkonnetje vol met potten in allerlei soorten en maten. Het moestuinvirus is wéér toegeslagen. Vorig jaar groot succes met het weggeven van succesvol gegroeide groenten aan buren, familie en het door papa en mama laten opeten. Maar zelf eten? Geen succes dus! Weggeven is toch lief?

Tussen al die tientallen tips op al die hippe mama-websites heb ik dé tip nog niet gevonden. Dus binnenkort maar eens een bezoekje aan het Centrum voor Jeugd en Gezin, het vervolg op het consternatiebureau. Hopelijk geen gedoe met groeilijntjes en pijntjes, want zoonlief doet het qua lengte en groei prima heb ik mij door de huisarts laten vertellen. Maar hoe we het eetpatroon van alleen rijst, pasta, vlees, vis en ei gaan doorbreken en er groenten aan toe gaan voegen? De Masterchef-recepten en zijn kooktalent en plezier hebben we al, nu nog de wil om ze ook op te gaan eten!

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button