Peuters/kleuters

Je kind laten wennen aan een bril: 4 tips

Is onlangs gebleken dat je zoon of dochter een bril moet gaan dragen? Dan is de kans groot dat je kind nog even aan dat idee moet wennen. Maar hoe doe je dat, je kind laten wennen aan een bril? Hoe zal dat voelen om de hele dag zo’n ding op je neus te hebben? En zullen de kinderen op school het niet raar vinden? Gelukkig kun je als ouder het een en ander doen om deze overgangsfase zo soepel mogelijk te laten verlopen. Wij geven je een paar handige tips.

Geef je kind inspraak bij de keuze van een bril

Kinderen die enthousiast zijn over hoe hun nieuwe bril eruit ziet, zullen hem gemakkelijker gaan dragen. Het is dan ook belangrijk om je kind zoveel mogelijk inspraak te geven wanneer jullie samen een bril uit gaan zoeken. Het scheelt dat er tegenwoordig voor kinderen, net als voor volwassenen, talloze hippe exemplaren verkrijgbaar zijn. Een bril met een fel kleurtje of een opvallende print zal al gauw aanvoelen als een stoere accessoire waar je trots op kunt zijn.

Je kind laten wennen aan een bril: Praat erover

Veel kersverse brildragers zitten met vragen en onzekerheden. Vaak helpt het al wanneer jullie hier samen over praten. Waar maakt je kind zich precies zorgen over? Hoe zou hij of zij reageren op plagerijtjes? Geruststellende woorden kunnen een groot verschil maken. Benoem ook de praktische voordelen van het dragen van een bril; het is toch fijn om films beter te kunnen zien en boeken gemakkelijker te kunnen lezen? Wanneer je kind het idee heeft dat het raar is om een bril te dragen, kan het nuttig zijn wanneer je ze wijst op familieleden en andere bekenden die er eentje hebben. Daarnaast zijn er natuurlijk allerlei beroemde brildragers op te noemen.

Schaf een brillenboek aan

Wist je dat er allerlei kinderboeken zijn waarin het thema “een bril dragen” centraal staat? Deze boeken zijn ideaal wanneer je je kind op een speelse manier wat meer wilt leren over brillen en ze een vrolijke kijk op het onderwerp wilt bieden. Aanraders zijn bijvoorbeeld Tes wil geen bril van Linda Bikker, Een bril voor poes van Judith Koppens en Ik wil een toverbril van Carla Maia de Almeida. Op de website van de Nederlandse Vereniging van Orthoptisten vind je nog meer boekentips.

Maak van een bril dragen een gewoonte

Door het op- en afzetten van de bril onderdeel te maken van de dagelijkse routine, wordt het vanzelf een gewoonte. Spreek bijvoorbeeld af dat de bril altijd ’s ochtends na het tandenpoetsen op moet worden
gezet. In het begin kan het helpen om je kind een compliment te geven wanneer hij of zij de bril uit zichzelf opdoet. Eventueel kun je ook een beloning in het vooruitzicht stellen; beloof bijvoorbeeld dat jullie een
leuk uitstapje gaan maken wanneer je kind de bril twee weken lang trouw draagt.

*Uitgelichte foto via Shutterstock

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button