Europa

Met fakkels door het Belgische Chateau de la Roche

Ontzettend spannend natuurlijk voor kinderen om in het donker door koude, vochtige gangen van ruïnes te struinen. Je waant je terug in de tijd, de tijd van ridders en kastelen. In België vind je veel ruïnes en kastelen en een bezoek aan aan een van deze overgebleven oudheden kan eigenlijk niet ontbreken tijdens een verblijf bij onze zuiderburen. En hoe gaaf is zo’n bezoek wanneer het in het donker is, mét fakkels?

Château féodal de La Roche en Ardenne

Château féodal de La Roche en Ardenne vinden we in de stad La Roche en Ardenne, in de provincie Luxemburg. De geschiedenis gaat hier veel verder terug dan de middeleeuwen: keer op keer werd op ruïnes van eerdere bebouwing iets nieuws gebouwd.

De eerste mensen die op deze rotsachtige heuvel langs de rivier de Ourthe iets bouwden waren de Kelten, gevolgd door de Romeinen. In 844 werd de eerste burcht gebouwd, waarna het tot halverwege de 17e eeuw met tussenpozen werd verbouwd en uitgebreid.

Lees ook: Afdalen in de grotten van Hotton

Aan het einde van de 17e eeuw begon het verval. Verwaarlozing na de Spaanse Successieoorlog, zware verwoesting door een brand, vandalen die hebben huisgehouden in de 19e eeuw en zware beschadiging door bombardementen tijdens de tweede wereldoorlog.

Met fakkels door het Belgische Chateau de la Roche - AllinMam.com

Momenteel worden er bij opgravingen nog steeds vertrekken en zalen uit de 15e eeuw gevonden. Een bezoek aan dit feodaal kasteel wordt dus eigenlijk steeds interessanter!

Een bezoek in de avond met fakkels

Op het Château féodal worden best veel activiteiten georganiseerd. Zo staat van eind oktober tot begin november alles in het teken van Halloween. Decoratie in Halloween sferen, verhalen die worden verteld en valkeniers die samen met hun roofvogels kunsten vertonen.

Als wij er in de week na Kerstmis zijn worden er aan het einde van de middag rondleidingen gegeven waarbij iedereen een fakkel draagt. Het wordt immers vroeg donker in de winter! De gids vertelt ons van alles over het kasteel wanneer het nog licht is. En dat is voor de kinderen maar goed ook, want de gravin Berthe van La Roche, het hier rondwarende spook, wordt ook uitgebreid besproken. Zodra het schemerig wordt steken we de fakkels aan, struinen we door de donkere gangen van de ruïne en dalen we de ongelijke trappen af. We proberen ons voor te stellen hoe hier mensen hebben geleefd, in deze burcht. En we hebben het koud! Het is guur, er staat een flinke wind en doordat alles open is tocht het overal enorm. Goed aankleden dus!

Het centrum van La Roche en Ardenne

Wanneer de rondleiding is afgelopen pakken we nog een klein stukje van het centrum van La Roche en Ardenne mee. Ook hier in het centrum is er een soort kerstmarkt; overal staan stalletjes waar warme dranken geschonken worden en waar lekkere snacks te koop zijn. Wat een gezelligheid! We hebben het inmiddels zó koud dat we besluiten om terug naar het hotel te gaan. Het bezoeken van de ruïnes van dit kasteel is zeker aan te raden en in het donker maken de fakkels je bezoek extra bijzonder :-)

Adres

Château féodal de La Roche en Ardenne
Rue du Vieux Château 4
6980 La Roche-en-Ardenne
België

Praktische informatie

-Goed aankleden ivm kou en veel tocht
-Er lopen veel kinderen met de fakkels, dus oppassen voor brandgaten in kleding
-Parkeerplek vinden is lastig. Meeste kans op een plek heb je langs de rivier

Lokatie

In dit artikel kunnen affiliate linkjes voorkomen. Wij ontvangen een kleine commissie wanneer je doorklikt via zo'n linkje en een aankoop doet. Dit kost jou niets extra, de verkopende partij neemt deze commissie voor zijn rekening. Blij met de informatie die je op onze website gevonden hebt? Dan zijn we dankbaar wanneer je je aankoop doet via een van deze linkjes. Veel leesplezier!
Back to top button